Foto: gabikaaderia
Tak tu sú...obávané, záhadami opradené. Bála som sa ich a zároveň mi toto tajomné pečivko z Francúzska nedalo spávať. V USA a Francúzsku sú Zobraziť celý popisTak tu sú...obávané, záhadami opradené. Bála som sa ich a zároveň mi toto tajomné pečivko z Francúzska nedalo spávať. V USA a Francúzsku sú nimi priam posadnutí.Dajú sa robiť tie najšialenejšie farebné leské gombičky, naplnené čo máte poruke. Kľudne môže byť len džemík alebo krémik čo zostal. Pretože macarons sú dosť sladké tak by plnky mohla byť skôr horkejšia,alebo kyslejšia. Mne osobne macarons pripomínajú niečo medzi snehovou pusinkou na povrchu a marshmelow vo vnútri.
Postup
-
1
3 bielka si odložíme na 3 dni do chladničky. Zakryjeme ich, aby neobschli. Po tomto čase sú bielka vhodné na macarons. Musia trošku zrednúť...s čerstvými to radšej neskúšajte. Vyberieme z chladničky a necháme 4-6 hodín postáť pri izbovej teplote. Ako prvé si v mixéri pomelieme mleté mandle s 3/4 práškového cukru. Mixujeme 2 minúty, potom zmes premiešame lyžičkou, aby sme ju oddelili od stien nádoby. Znovu 2 minúty mixujeme. Vznikne nám zmes podobná hladkej múke. Túto cez jemné sitko preosejeme do vhodnej misy. To čo ostane v sitku znova mixéra a pridáme zvyšok cukru a znovu minútu pomixujeme. Postup zopakujeme až máme všetko preosiate.
- 2
Tak a začíname sa venovať bielkam. Tie vlejeme do úplne čistej a hlavne chladnej antikorovej nádoby. Šľahať začíname na stredných obrátkach. Keď sa bielka napenia do bielej peny pridáme časť krupicového cukru. Pridávame pomaly a stále šľaháme. Zmes začína tuhnúť a prisýpame zvyšok cukru. Obrátky zvýšime a sneh došľaháme do hustého snehu. Nesmieme ho však prešľahať. Pevný a lesklý sneh je pripravený na pridávanie mandľovej múky. Vezmeme si silikónovú stierku,alebo plastovú kartu a pridáme do snehu lyžicu mandľovej múky. Pomaly, jemnými pohybmi zmes spojíme. Postup opakujeme až minieme všetku zmes. Hotová zmes je leská, nie príliš tuhá, skôr redšia...nie taká ako sme zvyknuté pri pusinkách. Hmotou naplníme vrecko s hladkou rúrkou. Na plech si dáme papier na pečenie a striekame malé kôpky, ďalej od seba. Povrch má byť hladký. Takto pripravené kopčeky necháme asi hodinu obschnúť pri izbovej teplote. Toto je nevyhnutné! Ak by sme ich hneď piekli, roztečú sa. Obschnuté macarons dáme do rúry vyhriatej na 140°C a pečieme asi 15 minút...záleží od veľkosti...ak sú väčšie dobu trochu predĺžime. Ak by sme ich však piekli moc dlho budú aj vo vnútri suché a potom to už nie je ono.
- 3
Upečené necháme na plechu vychladnúť a až potom odliepame. Studené spájame plnkou. Výborný je kávový, nutelový, lemon curd...džem
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
sú naozaj výborné.....
z Francuzka ($4.99 za 12 ks ...6 vanilkovych s cokoladovou plnkou ...6 cokoladovych s maslovou plnkou ) ;-)
občas zabehnem na blog pozrieť novinky pekný večer
V bode 2 píšeš, že pridáme časť krupicového cukru. Ale v rozpise na boku je napísaný len cukor práškovy a malé množstvo kraštálový cukor. Krupicový cukor je vlastne práškový? Mám z toho dilemu. Prosím vysvetliť. Recept mám uložený.
jaj aj ja dnes som robila ale tie co boli na silikonovej podlozke super a na papieri tiez len siltovky... oplati sa investovat do podloziek a mat ich aspon 4ks ...
skusim tvoj recept som teraz objavila robila som podla toho taliana ..