Tvarohový koláč
Tvarohový koláč

Ľvovský syrník (tvarožník) fotorecept

elenas - fotkaelenas, 18. apríla 2019
Ľvovský syrník (tvarožník) (fotorecept)
Foto: elenas

Ak ste ešte nechutnali tento úžasný dezert, tak ho vyskúšajte. Tento tvarožník ešte nazývajú Ľvovský cheesecake a majú ho v ponuke skoro v každej ľvovskej cukrárni. Je naozaj jedinečný. A ku kávičke ako stvorený.

10
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
4 ks
160 g
1 PL
100 g
50 g
z 1 citróna
1 KL
Poleva:
2-3 PL
2 PL
2 PL
30 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Základom tohto dezertu je kvalitný tvaroh, mal by byť suchý, inak tvarožník môže byť chutnejší. Ak suchý nie je, odporúčajú ho zabaliť do gázy alebo utierky a zavesiť na noc a prebytočná tekutina sa nechá stiecť. Ďalej tvaroh treba pretrieť cez sito alebo pomlieť na mäsovom mlynčeku, tak sa zbavíme hrudiek a tvaroh bude jemný a vzdušný.

  2. 2

    Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme detskú krupicu, zmäknuté maslo, vanilkový extrakt, nastrúhanú kôru z 1 citróna a premiešame. Pridáme tvaroh a premiešame mixérom na nízkych otáčkach (nie dlho). Pridáme vopred namočené a utierkou osušené hrozienka, premiešame vareškou.

    Ľvovský syrník (tvarožník) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bielky vyšľaháme na hustý sneh a pridáme k tvarohovej zmesi. Zľahka premiešame vareškou. Formu na chlebíček vyložíme papierom na pečenie a nalejeme doň tvarohovú zmes.

    Ľvovský syrník (tvarožník) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Koláč dáme do vyhriatej na 180 °C rúry a pečieme asi 50-60 minút. Ak by náhodou vrch sa začal pripaľovať, prikryte ho alobalom. Či je to hotové vyskúšajte drevenou špajdľou. Ja som piekla približne 50 minút potom rúru vypla a nechala stáť ešte 10 minút so zatvorenými dvierkami. Potom som dvierka pootvorila a nechala tvarožník v rúre ešte 30 – 40 minút pomaly chladnúť. Nakoniec vytiahla z rúry a nechala úplne vychladnúť vo forme.

    Ľvovský syrník (tvarožník) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme polevu: Maslo roztopíme spolu s cukrom na malom ohni, pridáme kyslú smotanu, premiešame a pridáme aj kakao. Privedieme pomaly zmes do varu a ihneď odstavíme. Vychladnutý tvarožník vyberieme z formy a polejeme polevou, dáme stuhnúť minimálne na 5-6 hodín do chladničky, najlepšie cez noc.

    Ľvovský syrník (tvarožník) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ráno môžeme podávať ku kávičke. Je vynikajúci, jemný, vlačný a lahodný.

    Ľvovský syrník (tvarožník) (fotorecept) - obrázok 6
Recept je zaradený do kategórií:
Východoeurópska-kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Koláče, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Vyskúšala som tvoj tvarožník. Počas pečenia mi prekypoval z formy, ale počas chladnutia spľasol na polovicu :-(
Neviem či to tak má byť, alebo nie...
Dala som 100g cukru, úplne nám to stačí, chuť je naozaj príjemná, je jemný a ľahký.
Pekný deň :)



Mňa by zaujímalo ako tento ľvovský "cheesecake volali za Brežneva v Ľvove. Už by malo byť na čase, aby sme sa prestali opičiť po Anglosasoch. Absolútne nemám nič proti receptu, ale keď tu čítam niektoré poangličtiné názvy potravín v receptoch ako cheese-syr, cake-koláč, tak sa musím zasmiať nad tým, ako niektorí Slováci dokážu byť tak servilní. Na konci dediny Moravský Svätý Ján na Záhorí má jeden Ukrajinec pekáreň. Na tabuli pred pekárňou má v latinke napísané ukrajinské názvy pekárenských výrobkov. A ľudia cestujúci do Rakúska alebo z Rakúska sa tam cestou zastavia na kávu a dajú si alebo kúpia si jeho pekárenské výrobky bez toho, aby mal na tabuli napísaný bread, cake, cheesecake.