Tvarohový koláč
Tvarohový koláč

Ľvovský syrník (tvarožník) fotorecept

elenas - fotkaelenas, 18. apríla 2019
Ľvovský syrník (tvarožník) (fotorecept)
Foto: elenas

Ak ste ešte nechutnali tento úžasný dezert, tak ho vyskúšajte. Tento tvarožník ešte nazývajú Ľvovský cheesecake a majú ho v ponuke skoro v každej Zobraziť celý popisAk ste ešte nechutnali tento úžasný dezert, tak ho vyskúšajte. Tento tvarožník ešte nazývajú Ľvovský cheesecake a majú ho v ponuke skoro v každej ľvovskej cukrárni. Je naozaj jedinečný. A ku kávičke ako stvorený.

10
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
4 ks
160 g
1 PL
100 g
50 g
z 1 citróna
1 KL
Poleva:
2-3 PL
2 PL
2 PL
30 g




Postup

  1. 1

    Základom tohto dezertu je kvalitný tvaroh, mal by byť suchý, inak tvarožník môže byť chutnejší. Ak suchý nie je, odporúčajú ho zabaliť do gázy alebo utierky a zavesiť na noc a prebytočná tekutina sa nechá stiecť. Ďalej tvaroh treba pretrieť cez sito alebo pomlieť na mäsovom mlynčeku, tak sa zbavíme hrudiek a tvaroh bude jemný a vzdušný.

  2. 2

    Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme detskú krupicu, zmäknuté maslo, vanilkový extrakt, nastrúhanú kôru z 1 citróna a premiešame. Pridáme tvaroh a premiešame mixérom na nízkych otáčkach (nie dlho). Pridáme vopred namočené a utierkou osušené hrozienka, premiešame vareškou.

    Ľvovský syrník (tvarožník) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Bielky vyšľaháme na hustý sneh a pridáme k tvarohovej zmesi. Zľahka premiešame vareškou. Formu na chlebíček vyložíme papierom na pečenie a nalejeme doň tvarohovú zmes.

    Ľvovský syrník (tvarožník) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Koláč dáme do vyhriatej na 180 °C rúry a pečieme asi 50-60 minút. Ak by náhodou vrch sa začal pripaľovať, prikryte ho alobalom. Či je to hotové vyskúšajte drevenou špajdľou. Ja som piekla približne 50 minút potom rúru vypla a nechala stáť ešte 10 minút so zatvorenými dvierkami. Potom som dvierka pootvorila a nechala tvarožník v rúre ešte 30 – 40 minút pomaly chladnúť. Nakoniec vytiahla z rúry a nechala úplne vychladnúť vo forme.

    Ľvovský syrník (tvarožník) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme polevu: Maslo roztopíme spolu s cukrom na malom ohni, pridáme kyslú smotanu, premiešame a pridáme aj kakao. Privedieme pomaly zmes do varu a ihneď odstavíme. Vychladnutý tvarožník vyberieme z formy a polejeme polevou, dáme stuhnúť minimálne na 5-6 hodín do chladničky, najlepšie cez noc.

    Ľvovský syrník (tvarožník) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ráno môžeme podávať ku kávičke. Je vynikajúci, jemný, vlačný a lahodný.

    Ľvovský syrník (tvarožník) (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

kitty
Vyzerá úžasne, o jeho lahodnej chuti nepochybujem - máme radi tvarohové koláčiky, určite vyskúšam (asi tam trošku "frcnem" aj rumík, alebo vaječný likér :-)). Ďakujem za recept.
danda3
Jéj, toto robievam bez polevy, ale s ovocím, a je to vynikajúce a musela som to piecť z kila tvarohu, aby bolo dosť. Vyskúšam aj Tvoju verziu.
elenas
@ Kitti , @ Ancicka , @ Haji , @ Danda3, ďakujem pekne všetkým za komentáre a teším sa, ak to vyskúšate.
1x haji
elenas
@Danda3 (18.4.2019 11:58)

Do formy na chlebíček kilo tvarohu nevojde, pri pečení hmota dosť stúpa, ale 750 g by ešte hádam išlo. Do okrúhlej formy 26 cm určite by som dala 1 kg tvarohu.
elenas
@Danda3 (18.4.2019 12:43)

Veľmi pekný koláčik, na plech kg tvarohu to áno. Vyskúšaj aj tento, je to originál recept, naschvál som ho neupravovala (okrem cukru, pôvodne bolo 200g, ja som znizila na 160g) aj keď mi hneď napadli všelijaké úpravy ale už by to nebol ľvovsky syrník.
janaor
Vyskusala som a je fantasticky.Robila som v tortovej forme a kedze dcera nema rada hrozienka,dala som mandle.Fakt vyborny,odporucam.
elenas
@Janaor (20.4.2019 11:52)

Som veľmi rada, že syrník chutil. Je naozaj fantastický. Ďakujem pekne za komentár!
mathias
Mňa by zaujímalo ako tento ľvovský "cheesecake volali za Brežneva v Ľvove. Už by malo byť na čase, aby sme sa prestali opičiť po Anglosasoch. Absolútne nemám nič proti receptu, ale keď tu čítam niektoré poangličtiné názvy potravín v receptoch ako cheese-syr, cake-koláč, tak sa musím zasmiať nad tým, ako niektorí Slováci dokážu byť tak servilní. Na konci dediny Moravský Svätý Ján na Záhorí má jeden Ukrajinec pekáreň. Na tabuli pred pekárňou má v latinke napísané ukrajinské názvy pekárenských výrobkov. A ľudia cestujúci do Rakúska alebo z Rakúska sa tam cestou zastavia na kávu a dajú si alebo kúpia si jeho pekárenské výrobky bez toho, aby mal na tabuli napísaný bread, cake, cheesecake.
violeta
Vyskúšala som tvoj tvarožník. Počas pečenia mi prekypoval z formy, ale počas chladnutia spľasol na polovicu :-(
Neviem či to tak má byť, alebo nie...
Dala som 100g cukru, úplne nám to stačí, chuť je naozaj príjemná, je jemný a ľahký.
Pekný deň :)



elenas
@Mathias (22.4.2019 12:36)

Volali a doteraz ho volajú tak, ako je to napísané v názve Ľvovský syrník ale ak chceš presne, tak Львівський сирник. Cheesecake ho volajú na Západe, je v tom niečo zlé? Pekný a kľudný večer prajem.
elenas
@Violeta (22.4.2019 15:52)

Krásny syrník sa Ti podaril! Dakujem za foto. Áno počas chladnutia trochu klesne, je to normálne. Je tam veľa tvarohu na to aby zostal ako piškota. Ale mal by byť ako píšeš jemný, ľahký a lahodný.
Náplň sa môže obmieňať podľa chuti, môže sa pridať kandizované ovocie, sušené marhule, brusnice, sekané orechy alebo aj bez náplne len tvaroh. Som rada, že chutilo. Pekný deň aj Tebe:)
monty469
Tak tento recept ma velmi zaujal. Ak bude prilezitost iste ho urobim.
komar
@mathias (22.4.2019 12:36)

Veľmi pekne povedané @mathias , šľak ma ide uhodiť keď prídem na Slovensko a na jedálnych lístkoch čítam že bacon, cheesecake a pod. Nevadilo by mi to ak by tieto anglosaske názvy boli na druhom mieste pre turistov ale oni tam zabudnú dať slovenský názov.