« Naspäť na tento recept

Ľvovský syrník (tvarožník) (fotorecept) verzia na vytlačenie

Ak ste ešte nechutnali tento úžasný dezert, tak ho vyskúšajte. Tento tvarožník ešte nazývajú Ľvovský cheesecake a majú ho v ponuke skoro v každej ľvovskej cukrárni. Je naozaj jedinečný. A ku kávičke ako stvorený.

Autor receptu: elenas

Postup receptu

Základom tohto dezertu je kvalitný tvaroh, mal by byť suchý, inak tvarožník môže byť chutnejší. Ak suchý nie je, odporúčajú ho zabaliť do gázy alebo utierky a zavesiť na noc a prebytočná tekutina sa nechá stiecť. Ďalej tvaroh treba pretrieť cez sito alebo pomlieť na mäsovom mlynčeku, tak sa zbavíme hrudiek a tvaroh bude jemný a vzdušný.

Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme detskú krupicu, zmäknuté maslo, vanilkový extrakt, nastrúhanú kôru z 1 citróna a premiešame. Pridáme tvaroh a premiešame mixérom na nízkych otáčkach (nie dlho). Pridáme vopred namočené a utierkou osušené hrozienka, premiešame vareškou.
Ľvovský syrník (tvarožník) (fotorecept) - obrázok 2

Bielky vyšľaháme na hustý sneh a pridáme k tvarohovej zmesi. Zľahka premiešame vareškou. Formu na chlebíček vyložíme papierom na pečenie a nalejeme doň tvarohovú zmes.
Ľvovský syrník (tvarožník) (fotorecept) - obrázok 3

Koláč dáme do vyhriatej na 180 °C rúry a pečieme asi 50-60 minút. Ak by náhodou vrch sa začal pripaľovať, prikryte ho alobalom. Či je to hotové vyskúšajte drevenou špajdľou. Ja som piekla približne 50 minút potom rúru vypla a nechala stáť ešte 10 minút so zatvorenými dvierkami. Potom som dvierka pootvorila a nechala tvarožník v rúre ešte 30 – 40 minút pomaly chladnúť. Nakoniec vytiahla z rúry a nechala úplne vychladnúť vo forme.
Ľvovský syrník (tvarožník) (fotorecept) - obrázok 4

Pripravíme polevu: Maslo roztopíme spolu s cukrom na malom ohni, pridáme kyslú smotanu, premiešame a pridáme aj kakao. Privedieme pomaly zmes do varu a ihneď odstavíme. Vychladnutý tvarožník vyberieme z formy a polejeme polevou, dáme stuhnúť minimálne na 5-6 hodín do chladničky, najlepšie cez noc.
Ľvovský syrník (tvarožník) (fotorecept) - obrázok 5

Ráno môžeme podávať ku kávičke. Je vynikajúci, jemný, vlačný a lahodný.
Ľvovský syrník (tvarožník) (fotorecept) - obrázok 6

Suroviny




10
porcií
20
minút
príprava
60
minút
na 180 °C




Ďalšie recepty na Varecha.sk »

TOPlist