Tvarohový koláč
Ľvovský syrník (tvarožník) (fotorecept)
Autor receptu: elenas
Ak ste ešte nechutnali tento úžasný dezert, tak ho
vyskúšajte. Tento tvarožník ešte
nazývajú Ľvovský cheesecake a majú ho v ponuke
skoro v každej ľvovskej cukrárni. Je naozaj jedinečný. A ku
kávičke ako stvorený.
10 porcií |
20 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Základom tohto dezertu je kvalitný tvaroh, mal by byť suchý, inak tvarožník môže byť chutnejší. Ak suchý nie je, odporúčajú ho zabaliť do gázy alebo utierky a zavesiť na noc a prebytočná tekutina sa nechá stiecť. Ďalej tvaroh treba pretrieť cez sito alebo pomlieť na mäsovom mlynčeku, tak sa zbavíme hrudiek a tvaroh bude jemný a vzdušný.
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme detskú krupicu, zmäknuté maslo, vanilkový extrakt, nastrúhanú kôru z 1 citróna a premiešame. Pridáme tvaroh a premiešame mixérom na nízkych otáčkach (nie dlho). Pridáme vopred namočené a utierkou osušené hrozienka, premiešame vareškou.
- Bielky vyšľaháme na hustý sneh a pridáme k tvarohovej zmesi. Zľahka premiešame vareškou.
Formu na chlebíček vyložíme papierom na pečenie a nalejeme doň tvarohovú zmes.
- Koláč dáme do vyhriatej na 180 °C rúry a pečieme asi 50-60 minút. Ak by náhodou vrch sa začal pripaľovať, prikryte ho alobalom. Či je to hotové vyskúšajte drevenou špajdľou.
Ja som piekla približne 50 minút potom rúru vypla a nechala stáť ešte 10 minút so zatvorenými dvierkami. Potom som dvierka pootvorila a nechala tvarožník v rúre ešte 30 – 40 minút pomaly chladnúť. Nakoniec vytiahla z rúry a nechala úplne vychladnúť vo forme.
- Pripravíme polevu: Maslo roztopíme spolu s cukrom na malom ohni, pridáme kyslú smotanu, premiešame a pridáme aj kakao. Privedieme pomaly zmes do varu a ihneď odstavíme.
Vychladnutý tvarožník vyberieme z formy a polejeme polevou, dáme stuhnúť minimálne na 5-6 hodín do chladničky, najlepšie cez noc.
- Ráno môžeme podávať ku kávičke. Je vynikajúci, jemný, vlačný a lahodný.