Luníkové pagáčiky

evusik - fotkaevusik, 30. marca 2010
Luníkové pagáčiky
Foto: evusik

Mám tri obľúbené recepty na slané pečivo. Syrový, bryndzový a luníkový recept. Všetky sú dobré a keď povykrajujem rôzne tvary a použijem rôzne posýpky, Zobraziť celý popisMám tri obľúbené recepty na slané pečivo. Syrový, bryndzový a luníkový recept. Všetky sú dobré a keď povykrajujem rôzne tvary a použijem rôzne posýpky, hneď sa zdá že som piekla viac druhov.

50 minút
príprava
10 minút
na 230 °C

Suroviny

500 g
400 g
400 g
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Z masla, múky a syra vypracujeme hladké cesto. Dáme do misky, zakryjeme fóliou a necháme v chladničke aspoň 1 hod. Vyvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme rôzne tvary. Potrieme vajcom a posypeme soľou, rascou, sezamom alebo vegetou. Na plech môžeme dávať tesnejšie, pretože sa nezväčšujú do šírky. Pečieme pri teplote 230°C asi 10 minút.

  2. 2

    Malý trik: sézam, alebo mak si vysypem na tanierik, pagáčik potriem vajcom a položím ho natretou stranou do sézamu, takže sa krásne obalí. Po upečení neopadáva, ale ostane pekne nalepený na povrchu.

  3. 3

    Čo sa týka Luniku je možné použiť aj iný tavený syr. Teraz som robila napr. z Bambina, dala som 4 ks. To množstvo 400g je orientačné, ale určite by nemalo byť o moc menej tak 350-400g.

Diskusia k receptu

ejta
tieto pagáčiky sú aj u nás obľúbené, len ja ich robím z dávky všetkého 250 g. Sa to ľahšie pamätá....:-))
huck
To je nadhera Evušik! Požitok pre oči a určite sviatok pre chutove pohariky! Foto je je super a pagačiky ako z katalogu. Ukladam do KK a určite pripravim k Velkonočnym sviatkom.
bozulka
evusik je to krásne,ale tie kočičky čo to strážia sú fantastiské! Z čoho sú?Neviem na to prísť.
hannah22
pagáčiky aj mačičky sú super, ukladám do k.k. a skúsim... :))
basnickecrevo
Takéto jedinečné pečivo by mohlo obletieť celý svet,
určite chutilo by aj v Košiciach na sídlisku číslo deväť.
evusik
@hanka355 (22.12.2019 08:42)

Toto je veľmi starý, ešte socialistický recept, vtedy nebol veľký výber a Luník bol najbežnejší tavený syr. Dnes je výber veľký a použiť môžeš akýkoľvek tavený syr, lepšie sú tie s vyšším obsahom tuku. Niekto má averziu k taveným syrom, preto môže použiť rovnaké množstvo tvarohu alebo bryndze. Ja som tohto roku robila tvarohové.
qaroh
@hanka355 (22.12.2019 08:42)

Asi mysleli Lunex, na Luníku neviem aký syr majú...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia