Luníkové pagáčiky

Autor receptu: evusik

Mám tri obľúbené recepty na slané pečivo. Syrový, bryndzový a luníkový recept. Všetky sú dobré a keď povykrajujem rôzne tvary a použijem rôzne posýpky, hneď sa zdá že som piekla viac druhov.

50 minút
príprava
10 minút
na 230 °C

Postup

  1. Z masla, múky a syra vypracujeme hladké cesto. Dáme do misky, zakryjeme fóliou a necháme v chladničke aspoň 1 hod. Vyvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme rôzne tvary. Potrieme vajcom a posypeme soľou, rascou, sezamom alebo vegetou. Na plech môžeme dávať tesnejšie, pretože sa nezväčšujú do šírky. Pečieme pri teplote 230°C asi 10 minút.
  2. Malý trik: sézam, alebo mak si vysypem na tanierik, pagáčik potriem vajcom a položím ho natretou stranou do sézamu, takže sa krásne obalí. Po upečení neopadáva, ale ostane pekne nalepený na povrchu.
  3. Čo sa týka Luniku je možné použiť aj iný tavený syr. Teraz som robila napr. z Bambina, dala som 4 ks. To množstvo 400g je orientačné, ale určite by nemalo byť o moc menej tak 350-400g.