Luníkové pagáčiky
Autor receptu: evusik
Mám tri obľúbené recepty na slané pečivo. Syrový, bryndzový a luníkový recept. Všetky sú dobré a keď povykrajujem rôzne tvary a použijem rôzne posýpky, hneď sa zdá že som piekla viac druhov.
50 minút príprava |
10 minút na 230 °C |
Postup
- Z masla, múky a syra vypracujeme hladké cesto.
Dáme do misky, zakryjeme fóliou a necháme v chladničke aspoň 1 hod.
Vyvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme rôzne tvary.
Potrieme vajcom a posypeme soľou, rascou, sezamom alebo vegetou. Na plech môžeme dávať tesnejšie, pretože sa nezväčšujú do šírky.
Pečieme pri teplote 230°C asi 10 minút.
- Malý trik:
sézam, alebo mak si vysypem na tanierik, pagáčik potriem vajcom a položím ho natretou stranou do sézamu, takže sa krásne obalí. Po upečení neopadáva, ale ostane pekne nalepený na povrchu.
- Čo sa týka Luniku je možné použiť aj iný tavený syr. Teraz som robila napr. z Bambina, dala som 4 ks. To množstvo 400g je orientačné, ale určite by nemalo byť o moc menej tak 350-400g.