Losos v chrenovej kruste s vínovou omáčkou
šéfkuchár Alizé restaurant & club v Bratislave, 21. mája 2010
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Filetu z očisteného lososa si rozdelíme na 4 časti. Každú časť si po dĺžke narežeme z prostriedku, ale neprepolíme ju úplne – nožom nepotiahneme až do konca. Otvoríme si plátok lososa, jemne ho osolíme a okoreníme a na rybu poukladáme listy čerstvého špenátu. Zabalíme po dĺžke filetu do závitku a prepichneme ho špajdľami, aby sa neotváral.
- 2
Keď budeme mať 4 závitky urobené, postavíme ich tak, aby sme videli zhora kresbu závitku. Chren očistíme a jemne nastrúhame. Bielky vyšľaháme na hustú penu, pridáme soľ, ocot a chren. Zmes musí byť hustá, aby sa nám udržala na lososovi. Lyžičkou ju dáme na závitok a tou stranou, kde je krusta z chrenu, dáme na horúcu panvičku.
- 3
Opečieme do zlata a položíme na plech. Plech dáme do 180 oC horúcej rúry na 9 minút. Cibuľu očistíme a orestujeme na oleji do sklovita. Zalejeme vínom a necháme redukovať. Pridáme smotanu a varíme 10 minút na miernom ohni. Dochutíme soľou, korením môžeme použiť aj citrónovú šťavu. Podávame so špargľou, s varenými zemiakmi či so zeleným šalátom.
- 4
Náš tip na víno k tomuto pokrmu: Sauvignon, 2007, neskorý zber, Varieto, Karpatská perla, Zelenožltá farba, žihľavovo–bazová vôňa, tóny zrelých broskýň.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu