recept je veľmi osvedčený, kedže lokše sú veľmi lacným,veľmi a hlavne obľúbeným variabilným receptom posielam Vám recept na ich výrobu, mám ho od starých Zobraziť celý popisrecept je veľmi osvedčený, kedže lokše sú veľmi lacným,veľmi a hlavne obľúbeným variabilným receptom posielam Vám recept na ich výrobu, mám ho od starých gazdiniek, ktoré už niečo navarili a napiekli za svojho života. Robí sa ľahko a zvládne ho aj neskúsená gazdinka.

6
porcií
40 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1  kg varené v šupke
0,30 kg
1 lyžica pol.
1 lyžica pol.
0,30 -0,40 kg




Postup

  1. 1

    zemiaky si uvaríme v šupke (deň vopred), očistené postrúhame na jemnejšom struháku, môžeme ich aj dobre popučiť s hrnčekom na doske, pridáme ostatné suroviny a spracujeme na vláčne, nie riedke cesto (ihned s cestom pracujeme, aby neredlo). Dosku pomúčime a urobíme si jeden väčší valec z ktorého krájame malé valčeky (cca 25 - 30 kúskov), vyvaľkáme na placku - lokšu a uložíme na múkou posypaný obrus, utierku .... Keď si ich všetky vyvaľkáme (múku do seba vpijú) začneme ich piesť na primerane rozpálenej teflonovej panvici na sucho, zachvíľu ich máme popečené. Plníme podľa chuti. Nedoporučujem ich veľa múčiť (boli by tvrdé) len toľko, aby sa dalo s nimi pracovať. Ja si rozložím 3 ks panvičiek a je to naozaj raz - dva.

  2. 2

    dopiusujem- ďalšia múka je na pomúčenie obrúskov, pri spracovávaní na pracovnej doske, jej spotreba je závislá od druhu zemiakov, uviedla som radšej viac ako menej, ale netreba veľa múčiť.....vyskúšajte sú naozaj veľmi dobré.

Diskusia k receptu

jarca
tak lokse to je fajnove papanie, som rada ze to tu budem mat v KK
poruke, dakujem za receptik, urcite urobim este kym su stare zemiaky
lebo z novych by to nebolo ono, tie poberu vela muky.
marcy
pred víkendom som robila zemiaky v šupke ako prílohu k mäsku.Umyla som viacej a urobila som dobre :-)) zvýšilo aj na zemiakový chlebík,aj na lokše s masielkom a kryštálovým cukrom,takto chrumkavé s mastnou bradou sme jedávali ako detváky....
daewootn
Recept nemá chybu, postup tak ako pred 100 rokmi - bez vajíčka.
Ked ich robila moja babka, vyhnala nás von a až boli lokše hotové,
pustila nás dnu. Viete si predstaviť 80 až 100 lokšov na stole.
Potierali sa len tukom, žiadne maslo, druhý chod boli šúľance.
milina
V recepte je udaná 2x múka hladká po 300g. Je to pravdepodobne omyl.!!
svetlana9
@jamalinka - ja natieram upečené teplé lokše olejom, do ktorého som prelačila 2 strúčiky cesnaku a dala 1 KL soli. Robila som už aj na sladko - natrieť olejom a posypať mletým makom zmiešaným s cukrom. SAmozrejme nezabudnime na husacinu a zemiakové lokše.Ukladám do KK - ako inšpiráciu.
brigita
Najlepšie sú pečené na platni, len tak bez panvice ako to robila stará mama. /v dnešnej dobe musím potom urobiť velké upratovanie ale to nevadí/ po upečení potrieť masťou a na to mak ,teda pre mňa, ostatným čo im ide na chuť / pečená kačica/.
jamalinka
Milá pani brigita aj ja som robievala na panvici a naozaj som musela vysávať, teraz robím na teflonových panviciach na sucho, určite sa neprilepia, naraz aj na troch a sú také isté ako na platni. U nás lokše idú celú jeseň a robíme ich na slano, sladko a malý vnúčik vymyslel s mäkkým syrom-lunex, kárička, kyslá smotana a nevie sa ich dojesť. A ešte sú výborné upečené lokše pokrájané na hrubé rezance ešte opečené na panvici s troškou bravčovej masti (kto má rád cesnek) poopekať, sú chrumkavé a sú naozaj vynikajúce. Nikdy ich nie je dosť. Skúste, dobrú chuť.
verka1
ano, robím ich tak isto, len bez oleja do cesta. A potom pomastím kačacou masťou. A tiež ich robím na teflonke na sucho.
Je to super papanica.
kikiscooking
Tieto lokše som si urobila k Hummusu a bolo to výborné. Takže z toho vzniklo slovensko-arabske jedlo :) Je dobré, že keď dostanem chuť na Hummus tak nemusím utekať do obchodu po arabský chlieb...
alex100
Ahoj. Vždy som chcel skúsiť urobiť lokše. No nemal som na to poriadnu panvicu alebo pec. teraz mám keramickú takže som to vyskúšal podľša tohoto receptu. Boli vynikajúce, a už som ich robil asi 5 krát. vždy na slano s rôznou nátierkou. Super, vďaka.
jamalinka
Po dlhšej dobe som sa vrátila k môjmu zverejnenému receptu, kde som uviedla, že ich ukladáme na pomúčené obrúsky. Mám zlepšovák, ktorý využívam dobrých 5-6 rokov po vyvaľkaní ich ukladám na kancelársky papier A4, žiadne utierky ani obrusy, je to super pomoc, papier jednoducho buď vyhodím, alebo keďže ich pečiem často, poutieram suchým papierovým obrúskom a odložím k ďalšiemu použitiu.(lokše sa u nás pečú nonstop celú jeseň, zimu aj jar, ja ich robím aj do zásoby v chladničke, aj do mrazničky, uložím ich dobre zabalené v alobale a v mikroténových vreckách. A ešte pre tých čo nedávajú olej alebo masť kačaciu či husaciu alebo olej, vyskúšajte, cesto má lepšiu konzistenciu a lepšie sa s ním pracuje aj vaľká a je vidieť ako vsiakla všetka múka, zostanú žltučké a nie sú múkové a tým aj zostanú mäkučké, ak je veľa múky v ceste bývajú tvrdé. Ja ich všetky z cca z 1kg vyvaľkám a až potom naraz upečiem. A ešte jedna skúsenosť v poslednom čase si ich zamiesim urobím valce a nechám ich na doske aj dlhšiu dobu 2-3 hodiny ako mám čas a až potom pečiem, mne sa zdajú byť ešte lepšie, ale možno to záleží na druhu zemiakov, ja používam roky stále jednu overenú značku zemiakov, z ktorých sú lokše vynikajúce, ale asi sa nemôže uvádzať názov kvôli reklame, ak áno (súhlas redakcie ) rada napíšem.
2x danda3 a haji
haji
@Jamalinka (8.10.2018 13:02)
Oh, ty jsi šikulka! Je vidno, že máš lokše v malíčku, máš můj hluboký obdiv!
jamalinka
ďakujem za uznanie, nechcem sa chváliť, ale tie lokše sú naozaj moja srdcovka, my aj ako deti sme ich milovali a aj teraz ich robím stále lebo ich veľmi obľubujeme, moja sestrička ich má rada s makom - upečené, len tak letmo obtrie v horúcej vode, aby neboli moc mokré a potom na ne nasype pomletý mak s cukrom a maslom pokropí, to je tiež pochúťka. Vyskúšajte, pribudne Vám v receptári ďalší variabilný recept na slano i sladko. @Haji (8.10.2018 13:08)

1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia