Foto: pusta
Moji chlapi mali chuť na oškvarkové pagáče, rada som im vyhovela týmto pomerne jednoduchým receptom, tieto pagáče nielen krásne lístkujú, ale aj úžasne Zobraziť celý popisMoji chlapi mali chuť na oškvarkové pagáče, rada som im vyhovela týmto pomerne jednoduchým receptom, tieto pagáče nielen krásne lístkujú, ale aj úžasne chutia.
porcia
príprava
na 200 °C
Suroviny
500 g |
|
2 ČL |
|
30 g |
|
1 ČL |
|
250 - 300 ml |
|
1 PL (do cesta) |
|
100 g (na potieranie cesta) |
|
1 ks |
|
250 g |
|
Na potieranie pagáčov: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
K preosiatej múke som pridala soľ a premiešala spolu.
-
2
Do jamky v múke som dala rozdrobené droždie, posypala som ho cukrom,...
-
3
...zaliala 100 ml vlažného mlieka, nechala som...
-
4
..vykysnúť kvások - asi 15 minút, ked vykysol, pridala som 1 PL rozpustenej vlažnej domácej bravčovej masti, 1 vajce a zvyšným vlažným mliekom....
-
5
...som vymiesila dôkladne rukami hladké pružné lesklé tuhšie cesto, ktoré som prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť len 15 minút a hned som ho začala spracovávať. Údaj o potrebe vlažného mlieka je orientačný, treba ho pridať po troškách toľko, koľko múka pojme, kým sa spojí v tuhšie cesto, ja som spotrebovala rovných 250 ml mlieka.
-
6
Na jemne pomúčenú dosku som vyklopila len 15 minút vykysnuté cesto, rozvaľkala som ho do tvaru obdĺžnika, ktorý som potrela jednou vrstvou rozpustenej vlažnej domácej bravčovej masti tak, že po obvode som nechala pás o šírke cca 3 cm voľný,...
-
7
...hornú tetinu cesta som preložila do stredu zhora nadol, cez ktorú som preložila dolnú tretinu cesta zdola nahor,...
-
8
..potom som tretinu cesta preložila zľava doprava, zprava doľava, čím po prekladaní bolo celkom 9 vrstiev cesta na sebe. Cesto som nechala 15 minút odpočívať prikryté čistou utierkou a tento istý postup aj s potieraním masťou som ešte 1x zopakovala a zase som poprekladané cesto nechala 15 minút odpočívať.
-
9
Cesto som opäť rozvaľkala do tvaru obdĺžnika, potrela som ho rovnomerne polovicou zomletých oškvarkov, ktoré som premiešala so zvyškom domácej bravčovej masti, zopakovala som prekladanie cesta ako je rozpísané v bode č. 8 postupu v recepte a nechala som opäť cesto prikryté čistou utierkou odpočívať 15 minút. Celý postup som ešte 1 x zopakovala s tým, že som cesto potrela druhou polovicou zomletých oškvarkov, poskladala, prikryla utierkou a naposledy som ho nechala odpočívať 15 minút.
-
10
Potom som cesto rozvaľkala na hrúbku cca 2 cm,...
-
11
...vykrojila som pagáče vykrajovačom, ktorý som po každom vykrojení výdatne namočila do múky,...
-
12
...na povrchu pagáčov som pomocou struny na zemiaky vytvorila mriežku, pagáče som zaguľatila protichodným otáčavým pohybom o hranu oboch dlaní,...
-
13
..bez dalšieho kysnutia som ich uložila na plech vystlaný teflonovou fóliou,...
-
14
...a potrela som pagáče 1 x rozšľahaným vajcom, bez dalšieho kysnutia som ich vložila piecť do rúry.
-
15
...vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, mne bohate stačilo 17 minút a boli upečené.
-
16
Vychladnuté pagáče som poukladala na podnos a podávala som ich s dobrým kvalitným suchým bielym vínečkom, my milujeme Chardonnay, šmýkalo sa perfektne, aj návšteve, odišli s novým receptom na vynikajúce pagáče. :-)
-
17
ešte jeden záber zblízka: je dobre vidieť ako krásne lístkujú, z tejto dávky mi vyšlo 32 kusov väčších pagáčov o priemere 5 cm.
pozeram ze vykrajujes 2cm hrube cesto, to ake mrakodrapy su potom po upeceni ???
a este otazka, ja krajam na hranato koli odpadu, co ty robis s odrezkami?
este raz pochvala, velmi pekne ich mas :-)
ty si svoje pagáče rob spokojne podľa seba D
nik a nič ti v tom nebráni :-))))
určite sa nájdu aj takí, ktorí budú tie tvoje robiť, pravda, aby sa tak niekedy aj stalo, musela by si pridať ten svoj úžasný recept s fotopostupom. D
dakujeeeem.
cesto, ktoré mi zostalo - odrezky po vykrajovaní, som spolu znovu krátko prepracovala, ked sa spojilo, už som ho nerozvaľkala, len som ho roztlačila dlaňami na plocho na výšku asi 2 cm, múku som nepridávala, spája sa dosť ľahko, výborne sa s ním pracuje, je dosť mastné, ale nelepí nadmerne, znovu som ho povykrajovala a ten jeden malý zvyšok, ktorý mi zostal, som len zaguľatila dlaňami, spravila mriežku a ostatné, tak som mala jeden posledný pagáč o niečo menší.
len vtedy krájam pagáče na štvorce, ak robím úplne malé, tam to nemá význam sa s nimi takto hrať - mám tu recept aj hranaté pagáčiky.
vážim si tvoje uznanie.
dakujem.
cesto, ktoré mi zostalo - odrezky po vykrajovaní, som spolu znovu krátko prepracovala, ked sa spojilo, už som ho nerozvaľkala, len som ho roztlačila dlaňami na plocho na výšku asi 2 cm, múku som nepridávala, spája sa dosť ľahko, výborne sa s ním pracuje, je dosť mastné, ale nelepí nadmerne, znovu som ho povykrajovala a ten jeden malý zvyšok, ktorý mi zostal, som len zaguľatila dlaňami, spravila mriežku a ostatné, tak som mala jeden posledný pagáč o niečo menší.
len vtedy krájam pagáče na štvorce, ak robím úplne malé, tam to nemá význam sa s nimi takto hrať - mám tu recept aj hranaté pagáčiky.
vážim si tvoje uznanie.
dakujem.
Inak, tie údaje - čas a teplota - sú zase nejaké zvláštne...
poteší ma, ak ich urobíš podľa mňa :-)
garantuem ti, že budeš určite spokojná :-)
dakujem za uznanie, za pochvalu, za uloženie do kk a za 5*
od teba si to veľmi vážim.
tvoja pochvala ma nesmierne teší :-)
dakujem ti.
no vydarili sa!!!
tak ako píšeš, sú vhodné k vínu, k pivu, ku každej ICI :-)))
pekne si ma rozosmial DDDDD tak ty počkáš, kým odíde tvoja lepšia polovička, ty máš doma škvarky, viem, že ty ich určite spravíš, vydaria sa aj tebe :-)
poznám ťa, priateľ môj,ked príde domov, s láskou ju touto dobrotou ponúkneš :-)))
nech vám obom chutííí!!!
dakujem za krásnu pochvalu a 5*
Pagáče sú SUPER!
KK. 5*
dakujem ti.
dakujem za milú pochvalu, za uloženie do kk a za 5*
za 5*
ja som ich v tomto recepte prekladala celkom až 4x, doslova mi rástli pod rukami.
nuž v plynovej trúbe sa pečie ináč, mala som, viem.
teraz mám super elektrickú rúru s mnohými funkciami, ktoré sa dajú kombinovať a podstatne sa skráti čas pečenia i výška teploty sa dá pekne zmeniť a dá sa súčasne piecť aj viac plechov, už som naraz piekla aj 3 a som s ňou veľmi spokojná :-)
dakujem ti za pochvalu receptu.
potešila si ma :-)
rado sa stalo :-)
vážim si tvoju pochvalu veľmi.
dakujem.
varecha.pravda.sk/recepty/skvarkove-pagace-fotorecept/362...
varecha.pravda.sk/recepty/smotanovo-zemiakove-skladane-pa...
Citujem:
evanaaa, dnes 22:32
Páčia sa aj mne placky bez múky, vyhovuje mi menej sacharidov. Ešte by som opražila nadrobno pokrájanú cibuľku a vmiešala do zemiakov.
Prečo ste nepridala recept,ale dávate tu svoje verzie?...podtón...?
Každý tu môže pridať do komentárov to,čo uzná za vhodné a ak je niekto ješitný,nech tu nedáva recepty.
však som napísala len pravdu, že som robila pre nás,nie pre ňu a nám by také od nej naozaj nechutili.
ved jej nikto a nič nebráni, aby pridala recept na svoje pagáče aj s fotopostupom, iste poteší aj teba:-)
a toto sa tebe vidí úbohé??? no prepáč, mne sa vidí úbohý tvoj komentár proti mne.
ja ti nezazlievam, že tebe by viac chutili od nej.
@kukulienka71 pridáva v pohode svoje recepty a ja zase svoje, keby sa jej čokoľvek nepáčilo na mojom recepte, ona sa dokáže ohradiť sama, na to nepotrebuje teba, to ju veľmi zle poznáš. :-))) ja ju poznám dobre ako čestnú a fairovú ženu.
ona tu má rp na zemiakové smotanové pagáče, ja zase na oškvarkové a bez zemiakov a bez smotany tak neurážaj a nerýp!!!
sama píšeš, že je tu viac ako 200 receptov na pagáče a čo teraz???
začni každému autorovi rad radom vyčítať jeho recept!!!
si fakt trapná :-)
handrkuješ tu ako obyčajná kofa na trhu :-)))
vyzerá to tak, že každý si môže napísať pod môj recept, čo en chce, len ja sama nie?
na niektoré tupé komentáre istých autorov nemienim reagovať, úplne ich ignorujem.
som rada, že sa ti moje pagáče páčia a práve tieto oškvarkové by ti chutili :-)
dakujem ti za tvoj objektívny komentár a za pochvalu.
dakujem všetkým tým neznámym, ktorí lajkli môj recept a zdieľajú ho, prajem všetkým, aby im moje pagáče veľmi chutili.
to ma nesmierne teší, že si ich upiekla :-)))
najmä, že chutili:-)))
dakujem za úžasnú správu.
Pekné sviatky ti prajem.
súhlasím s tebou :-)
dakujem za tvoje pekné hodnotenie, tvoj názor i za 5*
príjemne si ma prekvapila, že robíš môj receptík :-))) no hádam sa ti nakoniec podarilo upiecť perfektné pagáče, o tom vôbec nepochybujem :-))) zrejme máš mastnejšie oškvarky
ja to robím tak, že pomleté oškvarky nechávam v chladničke stuhnuté až do spracovania, po prvom natretí ich znovu vrátim zatiaľ do chladničky, potom určite nevytečú pri skladaní cesta a jeho rozvaľkaní, nabudúce skús takto.
erím, že úžasne chutili.
dakujem za milú správu.
vieš, varenie patrí medzi mnohé moje koníčky, rada sa podelím o dobrý recept s ostatnými varecháčmi :-)
nuž a to, čo píšeš, to mne na rozdiel od iných dodáva úžasnú silu dalej pracovať na sebe a aj napriek tomu pridávať dalšie pekné recepty, však tie si už svojich priaznivcov určite nájdu.
dakujem za tvoje uznanie, krásne hodnotenie a milé povzbudivé slová, určite sú pre mňa vzpruhou a krásnym uznaním, potešila si ma a vážim si to.
ešte raz ti dakujem.
na tie od @tatranka sa chystám aj ja :-)
dakujem za vyskúšanie a skvelú správu.
napísať jeden sumárny komentár, ktorý sa venuje prevažne tomu, aký dol tvoj výsledok je príliš málo a mám pocit, že ti nešlo o zhodenie tohoto receptu, ale o niečo iné, asi nie je náhoda tvoja včerajšia registrácia...
vyššie je komentár od starej uznávanej skúsenej kuchárky @amelie , ktorá tieto pagáče robila hned z dvojitej dávky a všetky sa u nej rozchytali, dala ich so sebou deťom i susedom.
môžem ti vrelo odporúčať to isté, čo ti napísala @jozka2 :
Porozmyslaj, kde si spravila chybu.
:D
s kačacou masťou museli byť tieto pagáče ešte lepšie :-)som rada, že ich budeš piecť častejšie, ako píšeš, recept je výborný, krásne lístkujú a nie je vôbec ťažký :-) dakujem ti za uloženie do kk a za skvelä správu.
Prajem vám, aby sa vám pagáče vydarili a najmä aby chutili :-)
redakcia ti fotku pridá.
robíme tak mnohí.
varecha.pravda.sk/profil/veronikkka/...
@ppokia , poslite fotku e-mailom na: redakcia@varecha.sk
o keď je cesto mastnejšie su lepšie a niekedy môže aj truba vysušiť pagačiky.
o keď je cesto mastnejšie su lepšie a niekedy môže aj truba vysušiť pagačiky.
PS: fakt neviem pridat sem foto :(
Posleme Vam aj e-mail s navodom, ako pridat foto ku komentaru.
Mudrlantov, ktorí majú prázdne reči je tu vždy dosť. Oškvarkové pagáče nepečieme každý deň a keď si chceme zamlsať, tak dáme do nich všetko čo treba. Pusta vďaka za tvoje recepty, o ktoré si ochotná sa s nami podeliť. Väčšinu z nich, ktoré som vyskúšal, boli vynikajúce. Nedaj sa odradiť "šéfkuchármi" typu mezi, ktorí miesto vajíčka na mäkko uvaria veľké "H" a malé "o" rímsku "V" "n" a "o" a aj tak budú tvrdiť že je to vajíčko ma mäkko.
@sovicka46 , teší ma, že si našla svoj recept práve v mojich pagáčikoch, dakujem za pochvalu tebe i pánovi manželovi :-) ak nevieš pridať foto, s dôverou sa obráť na @redakciu , radi ti pomôžu.
@Babucka , fíííha, až 2 plechy si upiekla, mám úprimnú radosť, že až tak chutili :-) dakujem za milú správu.
@Majo51 , to je krásne prekvapenie, už 3.krát a z dvojitej dávky! veľmi pekne dakujem za dobrú správu.
@Mironov , to ma veľmi teší a dakujem za kladné hodnotenie.
@Angelface , aj ty z dvojitej dávky a aj tebe krásne lístkujú :-) spokojný pán manžel, aj syn, to je super! aj ja ti želám všetko dobré a zo srdca dakujem.
@Polygon , to je pre mňa pocta, že si vyskúšal nielen tieto pagáčiky, ale aj väčšinu mojich receptov :-) to ja dakujem tebe, dalšie rp však už nepridávam, čo mi je úprimne ľúto. Nech sa ti darí a dobré varenie prajem!
@Masbet , to ma veľmi teší :-) z týchto pagáčikov naozaj treba hned dvojnásobnú dávku, múdro si spravila.
dakujem za pochvalu :-)
Ako naozaj som nepochopil ten jej komentár. To ako by som pridal recept na vyprážaný syr ale mesto syru si nakrájame mrkvu ,udusíme vo vode a podávame s vatou na odličovanie .