Lístkujúce oškvarkové pagáče (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Moji chlapi mali chuť na oškvarkové pagáče, rada som im vyhovela týmto pomerne jednoduchým receptom, tieto pagáče nielen krásne lístkujú, ale aj úžasne chutia.

1 dávka
porcia
30 minút
príprava
17 minút
na 200 °C

Postup

  1. K preosiatej múke som pridala soľ a premiešala spolu.
  2. Do jamky v múke som dala rozdrobené droždie, posypala som ho cukrom,...
  3. ...zaliala 100 ml vlažného mlieka, nechala som...
  4. ..vykysnúť kvások - asi 15 minút, ked vykysol, pridala som 1 PL rozpustenej vlažnej domácej bravčovej masti, 1 vajce a zvyšným vlažným mliekom....
  5. ...som vymiesila dôkladne rukami hladké pružné lesklé tuhšie cesto, ktoré som prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť len 15 minút a hned som ho začala spracovávať. Údaj o potrebe vlažného mlieka je orientačný, treba ho pridať po troškách toľko, koľko múka pojme, kým sa spojí v tuhšie cesto, ja som spotrebovala rovných 250 ml mlieka.
  6. Na jemne pomúčenú dosku som vyklopila len 15 minút vykysnuté cesto, rozvaľkala som ho do tvaru obdĺžnika, ktorý som potrela jednou vrstvou rozpustenej vlažnej domácej bravčovej masti tak, že po obvode som nechala pás o šírke cca 3 cm voľný,...
  7. ...hornú tetinu cesta som preložila do stredu zhora nadol, cez ktorú som preložila dolnú tretinu cesta zdola nahor,...
  8. ..potom som tretinu cesta preložila zľava doprava, zprava doľava, čím po prekladaní bolo celkom 9 vrstiev cesta na sebe. Cesto som nechala 15 minút odpočívať prikryté čistou utierkou a tento istý postup aj s potieraním masťou som ešte 1x zopakovala a zase som poprekladané cesto nechala 15 minút odpočívať.
  9. Cesto som opäť rozvaľkala do tvaru obdĺžnika, potrela som ho rovnomerne polovicou zomletých oškvarkov, ktoré som premiešala so zvyškom domácej bravčovej masti, zopakovala som prekladanie cesta ako je rozpísané v bode č. 8 postupu v recepte a nechala som opäť cesto prikryté čistou utierkou odpočívať 15 minút. Celý postup som ešte 1 x zopakovala s tým, že som cesto potrela druhou polovicou zomletých oškvarkov, poskladala, prikryla utierkou a naposledy som ho nechala odpočívať 15 minút.
  10. Potom som cesto rozvaľkala na hrúbku cca 2 cm,...
  11. ...vykrojila som pagáče vykrajovačom, ktorý som po každom vykrojení výdatne namočila do múky,...
  12. ...na povrchu pagáčov som pomocou struny na zemiaky vytvorila mriežku, pagáče som zaguľatila protichodným otáčavým pohybom o hranu oboch dlaní,...
  13. ..bez dalšieho kysnutia som ich uložila na plech vystlaný teflonovou fóliou,...
  14. ...a potrela som pagáče 1 x rozšľahaným vajcom, bez dalšieho kysnutia som ich vložila piecť do rúry.
  15. ...vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, mne bohate stačilo 17 minút a boli upečené.
  16. Vychladnuté pagáče som poukladala na podnos a podávala som ich s dobrým kvalitným suchým bielym vínečkom, my milujeme Chardonnay, šmýkalo sa perfektne, aj návšteve, odišli s novým receptom na vynikajúce pagáče. :-)
  17. ešte jeden záber zblízka: je dobre vidieť ako krásne lístkujú, z tejto dávky mi vyšlo 32 kusov väčších pagáčov o priemere 5 cm.