Liptovské kapustníky fotorecept

zabiatko66 - fotkazabiatko66, 26. októbra 2010

Kapustníky som piekla prvý krát. A vydarili sa.

45 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

1/2 kg
1/2  kg
3 čl
1-2 čl
2 dcl
2 kocky
5 dcl, vlažné
2 kg




Postup

  1. 1

    Kapustu nakrájame na rezance.

    Liptovské kapustníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Osolíme a necháme 30 minút stáť.

    Liptovské kapustníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na olej alebo masti skaramelizujeme cukor 30 dkg, nepripálime a postupne vkladáme kapustu za stáleho miešania. Podlejeme troškou voda a dusíme do mäkka. Ku koncu dusenia ochutíme, vegetou, mletou škoricou a soľou. Možeme pridať aj 1 čl octu. Necháme vychladnúť.

    Liptovské kapustníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vypracujeme si cesto. (Múka, mlieko, kvások, soľ, cukor, olej). Cesto necháme kysnúť asi 45 min na teplom mieste.

    Liptovské kapustníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra a rozkrájame na štvorce.

    Liptovské kapustníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do každého dáme 1 PL kapusty, spojíme a otočíme na opačnú stranu.

    Liptovské kapustníky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Masť rozpustíme, necháme vychladnúť. Alebo použijeme olej.

    Liptovské kapustníky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Bochníčky poukladáme na vymastený plech alebo použijeme papier na pečenie a pomastíme ich masťou alebo olejom a poprepichujeme, aby vyšiel z nich vzduch. Pečieme v horúcej rúre asi 20 min. pri 200 stupnoch.

    Liptovské kapustníky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Upečené kapustníky vyzerajú takto. Dobrú chuť!

    Liptovské kapustníky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

samanka
máš ich vydarené, aj ja som ih robila prvýkrát asi pred mesiacom. Dovtedy ich robievala mama, ale ona dáva kapustu na cibuľku a ešte pridá cierne korenie. Kapustníky majú potom sladko-pikantnú príchuť.
evanaaa
Ako len pekne vyzerajú, hneď by som si odkusla. V BA v tržnici som si ich zvykla kupovať, aj tie boli dobré, také - sladkastoslané.
ela77
Mám veľmi rada kapustníky, len ich nerada robím, lepšie povedané nerada dusím tú kapustu, lebo nikdy neviem čo z toho vznikne. U nás sa ale kapustníky robia na sladko, s pridaním cukru, alebo karamelu do kapusty, bez vegety a iných slaných dochucovadiel iba tú škoricu a trocha korenia a nenecháme bochníčky ale rozvaľkáme na placku takú naplnenú, samozrejme že sa dlhšie robia, lebo ich na plech vojde menej. Inak ich nazývame kapustové posúchy.
tatranka
No paráda @Zabiatko66.Si ty ale usilovná gazdinka.Nafotené spracované,chutné recepty.A kapusníky?Kto by im odolal?Kapustníky robím,ale tiež na sladko,tak ako uvádza @ela77.
janger
Musim aj ja niekedy spravit, vyzeraju krasne!
paveljrk
Určite urobím.Sú chutné už len z obrázku.Už sa teším!
sherin
aj moja mamicka pridavala cierne korenie a ja to robim ako ona, mnaaaaaaaaaam :)
vierocka63
ja ich robi tiez,ale pridavam sladku a stiplavu papriku-take certovsky stiplave,tak ich robila moja starka z dolniakov mnam
marienka44
Ved aj @Zabiatko66 ma v rozpise c. korenie! Len tam nie je napisane 30 dkg cukru na karamel. Cesto je bez vajec. Netreba aspon 1 zltko na 1 kg muky?
zabiatko66
Moja mama nikdy nepiekla kysnuté koláče, skúšam to sama. Zdedila som zošit od starej mamy s receptami tak, keď ma chytí rapel na pečenie z kysnutého cesta, tak kuknem tam a skúšam. Sú tam také recepty, niekedy až úplne jednoduché a hlavne nie moc náročné na suroviny, lebo kedysi ľudia nemali peniaze tak varili a piekli len z toho čo bolo doma.
milina
Výborné sú aj s plnkou z kylsej kapusty.
tazla
no verte ,neverte ja ich zasa peciem len na slano a kapustu nedusim v hrnci ,ale ju nastrukam /je to fuska/ na drobno ,zasolim,omastim a peciem v trube ,ma uplne inu chut ,ale pre nas pochutka velika
aja1616
Tak, presne takéto piekla moja mamka. Ja som ich ešte nerobila, nemala som odvahu, lebo som nevedela presne, ako sa má robiť tá plnka. Ďakujem, to je fantastické, teraz ich môžem konečne upiecť aj ja svojej rodinke a pritom spomínať na moju maminku. Veľmi si ma potešila týmto receptom, veľmi veľmi ďakujem.
brigita
Pripomenula si mi moju starú mamu, tá nám ich vždy napiekla, mali sme ich radšej ako zákusky. Ja som ich tiež už dlho nerobila, budem to musieť napraviť a urobiť, fajn,že si mi ich pripomenula. Ďakujem.B.
mata3636
ja som sa naučila piecť kapustníky od svojej mamy, u nás to bola vianočná klasika po večeri - aj keď sme boli plní, jeden kapustník sme si dali. cez rok sme nerobili. ale moje deti ich majú tak radi, že ja ich urobím hocikedy a tiež sladko-slané a rozvaľkané na placku a potieram maslom. mňam,hneď by som si dala
daewootn
...pre Zabiatko66, pekne sa vydarili fotorecept, na jednotku, včetne
úvodného obrázka. Ja ich robím tak, že než ich vložím na plech prejdem ich váľkom a potom pretriem bravčovou masťou, to isté
spravím aj keď ich vytiahnem. Vrch zostáva ako blana, tenký, vidieť cez kapustu, všetko podľa " jeden Marku, druhý Katku "
1x janger
daewootn
..pre zabiatko66, nemusíš mať obavy z kysnutého cesta, posielam Ti recept ktorý je na všetky koláče buchty, posúchy, záviny a pod. Ver je to tak.
Vyskúšaj. Vlažné mlieko 0,375 litra, tuk margarín 50 - 80 g. soľ 1/2 KL.,
polohrubá múka 500 g. , cukor múčka 30 g. žĺtky 1 - 2 podľa veľkosti, kvasnice francúzsku modrú " Lastovičku " , v sáčku, je to na 1 kg. Nerobím žiadeň kvások, všetko nahádžem do robota a ten mieša, pokial z cesta nezostane cesto gulka, ktoré sa nelepí nadoky nádoby. Vytiahnem, vložím do misky na kvasenie a tam odpočíva 45 min. Krásne nakysne a kysne ešte aj na pechu pri pečení. Tento recept používam pri pečení malých, veľkých koláčov, buchieť a závinov.
bedomedo60
ahojček takéto cesto používam dosť dávno je výbormé a môže sa plniť na sladko i slano je mňamkové
jansam
Ja na vrch dávam ešte mrveničku a pečiem.
zdenka1976
vyzerajú užasne, a určite musia aj dobre chutiť, určite ich vyskúšam
misiak
Piekli sme ich včera prvýkrát podľa tohto receptu (aj kysnuté cesto malo premiéru), vydarili sa úžasne, no ostalo nám veľa kapustovej "plnky". Neviete mi poradiť, ako ju ešte využiť ? Je dosť korenistá. Skúšal niekto na strapačky, alebo nejaký lepší nápad ? :)
zabiatko66
a čo tak urobiť zo zvyšnej kapusty šiflíky. (fliačky s kapustou) to je mnamo. a aby neboli také korenisté dajte si ešte do kapusty trochu škorice alebo škoricového cukru.
misiak
to bude asi najjednoduchšie, práve sa chystám so psami, tak cestou zbehnem kúpiť
julanda
Neviete, čo je dobré - kapustu treba smažiť odokrytú do zlatova , nie dusiť a dokonca podlievať vodou ! Vyskúšajte a neoľutujete, to je potom tá pravá chuť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia