Foto: zabiatko66
Kapustníky som piekla prvý krát. A vydarili sa.
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Kapustu nakrájame na rezance.
-
2
Osolíme a necháme 30 minút stáť.
-
3
Na olej alebo masti skaramelizujeme cukor 30 dkg, nepripálime a postupne vkladáme kapustu za stáleho miešania. Podlejeme troškou voda a dusíme do mäkka. Ku koncu dusenia ochutíme, vegetou, mletou škoricou a soľou. Možeme pridať aj 1 čl octu. Necháme vychladnúť.
-
4
Vypracujeme si cesto. (Múka, mlieko, kvások, soľ, cukor, olej). Cesto necháme kysnúť asi 45 min na teplom mieste.
-
5
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra a rozkrájame na štvorce.
-
6
Do každého dáme 1 PL kapusty, spojíme a otočíme na opačnú stranu.
-
7
Masť rozpustíme, necháme vychladnúť. Alebo použijeme olej.
-
8
Bochníčky poukladáme na vymastený plech alebo použijeme papier na pečenie a pomastíme ich masťou alebo olejom a poprepichujeme, aby vyšiel z nich vzduch. Pečieme v horúcej rúre asi 20 min. pri 200 stupnoch.
-
9
Upečené kapustníky vyzerajú takto. Dobrú chuť!
úvodného obrázka. Ja ich robím tak, že než ich vložím na plech prejdem ich váľkom a potom pretriem bravčovou masťou, to isté
spravím aj keď ich vytiahnem. Vrch zostáva ako blana, tenký, vidieť cez kapustu, všetko podľa " jeden Marku, druhý Katku "
Vyskúšaj. Vlažné mlieko 0,375 litra, tuk margarín 50 - 80 g. soľ 1/2 KL.,
polohrubá múka 500 g. , cukor múčka 30 g. žĺtky 1 - 2 podľa veľkosti, kvasnice francúzsku modrú " Lastovičku " , v sáčku, je to na 1 kg. Nerobím žiadeň kvások, všetko nahádžem do robota a ten mieša, pokial z cesta nezostane cesto gulka, ktoré sa nelepí nadoky nádoby. Vytiahnem, vložím do misky na kvasenie a tam odpočíva 45 min. Krásne nakysne a kysne ešte aj na pechu pri pečení. Tento recept používam pri pečení malých, veľkých koláčov, buchieť a závinov.