Liptovské kapustníky (fotorecept)

Autor receptu: zabiatko66

Kapustníky som piekla prvý krát. A vydarili sa.

45 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Kapustu nakrájame na rezance.
  2. Osolíme a necháme 30 minút stáť.
  3. Na olej alebo masti skaramelizujeme cukor 30 dkg, nepripálime a postupne vkladáme kapustu za stáleho miešania. Podlejeme troškou voda a dusíme do mäkka. Ku koncu dusenia ochutíme, vegetou, mletou škoricou a soľou. Možeme pridať aj 1 čl octu. Necháme vychladnúť.
  4. Vypracujeme si cesto. (Múka, mlieko, kvások, soľ, cukor, olej). Cesto necháme kysnúť asi 45 min na teplom mieste.
  5. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra a rozkrájame na štvorce.
  6. Do každého dáme 1 PL kapusty, spojíme a otočíme na opačnú stranu.
  7. Masť rozpustíme, necháme vychladnúť. Alebo použijeme olej.
  8. Bochníčky poukladáme na vymastený plech alebo použijeme papier na pečenie a pomastíme ich masťou alebo olejom a poprepichujeme, aby vyšiel z nich vzduch. Pečieme v horúcej rúre asi 20 min. pri 200 stupnoch.
  9. Upečené kapustníky vyzerajú takto. Dobrú chuť!