Linecké veľkonočné koláčiky fotorecept
Milujú ich veľkí aj malí a na blížiace sa sviatky môžu byť aj na vašom stole. Dajú sa upiecť v predstihu, treba ich Zobraziť celý popisMilujú ich veľkí aj malí a na blížiace sa sviatky môžu byť aj na vašom stole. Dajú sa upiecť v predstihu, treba ich len držať v chlade.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 600 g |
|
| 200 g |
|
| 2 ČL |
|
| 400 g (alebo Palmarin, maslo) |
|
| 2 ČL (alebo pomarančová) |
|
| 1 bal. |
|
| 2 ks |
|
|
|
|
| Na zlepovanie: | |
| (alebo podľa chuti) |
|
| Slaný karamel: | |
| 200 g |
|
| 125 ml |
|
| 80-90 g čerstvé |
|
Postup
-
1
Suroviny na linecké cesto. Do väčšej misy preosejeme múku a práškový cukor, nastrúhame Heru alebo maslo a pridáme zbytok surovín.
-
2
Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na dve rovnaké časti. Do jednej časti pridáme potravinárske farbivo, ktoré zapracujeme do cesta. Obidve cestá dáme do chladničky na chvíľu stuhnúť.
-
3
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a formičkami vykrojíme rôzne tvary.
-
4
Ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
-
5
Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 12 minút. Rúru sledujeme, aby nám koláčiky nezhoreli.
-
6
Po upečení plníme a zdobíme podľa seba.
-
7
Slaný karamel: Kryštálový cukor skaramelizujeme na miernom plameni, pridáme maslo a miešame pokiaľ sa všetko spojí. Vlejeme smotanu na šľahanie a miešame do zhustnutia, nakoniec pridáme soľ podľa svojej chuti. Hotový karamel prelejeme do sklenenej nádoby a necháme vychladnúť. Koláčiky po naplnení slaným karamelom, ríbezľovým lekvárom.









Diskusia k receptu