Foto: tinca
Stará osvedčená klasika, ale na vianoce v zozname koláčikov nesmie chýbať. Aspoň u mňa.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny.
-
2
Preosejeme múku, práškový cukor, zmiešame s vanilkovým cukrom. Do stredu pridáme žĺtky a okolo pokrájaný tuk na plátky. Zo surovín vymiesime hladké cesto. Necháme odležať, ja si ho zásadne pripravujem deň vopred. Ale ak nemáte čas môže byť v chladničke aj niekoľko dní.
-
3
Na druhý deň bochník rozdelíme na 2 ks, každý rozvaľkáme na cca 3-4 mm a vykrajujeme ľubovoľné tvary. Ja mám najradšej koliečka, srdiečka, hviezdičky...,ale to je len na vás. Spodné časti si urobíme plné a horné s okienkom, aby nám džem pekne vynikol. Poukladáme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 180 st.C cca 10-12 minút.
-
4
Spodné plné tvary necháme vychladnúť úplne a vrchné len napoly. Tieto ešte teplé obaľujeme v práškovom cukre s vanilkovým cukrom. Moja rada NAVYŠE: niekto hotové posýpa cez sítko práškovým cukrom, ja mám tento postup-obaľovanie, lebo pri posýpaní sa cukor dostane aj ne džem a ten predsa chceme,aby vynikol.
-
5
Nakoniec spodné plné tvary natierame džemom a spájame. Najviac sa hodí pikantný džem, ja dávam ríbezľový, šípkový, marhuľový, ale to je na každom z vás. Hlavne aby to bolo pestré. Môžeme ešte ozdobiť kandizovanou čerešňou, pomarančovou, citrónovou kôrou, proste čo vás napadne. No a u mňa boli takéto.
-
6
Pokocháme sa a uložíme do plechovej dózy /ešte som nestihla/a pridáme do komôrky k ostatným koláčikom.
-
7
A zopár na farebno, je to trošku babračka, lebo tieto vykrajujem z menšími formičkami, ale pre spestrenie na misu stačí pár kúskov.
Diskusia k receptu