Linecké koláčiky fotorecept

tinca - fotkatinca, 7. decembra 2011
Linecké koláčiky (fotorecept)
Foto: tinca

Stará osvedčená klasika, ale na vianoce v zozname koláčikov nesmie chýbať. Aspoň u mňa.

15 minút
príprava
10-12 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
200 g /hera/
100 g
1 sáček
2 ks
Na dokončenie:
150 g
2 sáčky
 -ľubovoľný pikant




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Linecké koláčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Preosejeme múku, práškový cukor, zmiešame s vanilkovým cukrom. Do stredu pridáme žĺtky a okolo pokrájaný tuk na plátky. Zo surovín vymiesime hladké cesto. Necháme odležať, ja si ho zásadne pripravujem deň vopred. Ale ak nemáte čas môže byť v chladničke aj niekoľko dní.

    Linecké koláčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý deň bochník rozdelíme na 2 ks, každý rozvaľkáme na cca 3-4 mm a vykrajujeme ľubovoľné tvary. Ja mám najradšej koliečka, srdiečka, hviezdičky...,ale to je len na vás. Spodné časti si urobíme plné a horné s okienkom, aby nám džem pekne vynikol. Poukladáme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 180 st.C cca 10-12 minút.

    Linecké koláčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Spodné plné tvary necháme vychladnúť úplne a vrchné len napoly. Tieto ešte teplé obaľujeme v práškovom cukre s vanilkovým cukrom. Moja rada NAVYŠE: niekto hotové posýpa cez sítko práškovým cukrom, ja mám tento postup-obaľovanie, lebo pri posýpaní sa cukor dostane aj ne džem a ten predsa chceme,aby vynikol.

    Linecké koláčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec spodné plné tvary natierame džemom a spájame. Najviac sa hodí pikantný džem, ja dávam ríbezľový, šípkový, marhuľový, ale to je na každom z vás. Hlavne aby to bolo pestré. Môžeme ešte ozdobiť kandizovanou čerešňou, pomarančovou, citrónovou kôrou, proste čo vás napadne. No a u mňa boli takéto.

    Linecké koláčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokocháme sa a uložíme do plechovej dózy /ešte som nestihla/a pridáme do komôrky k ostatným koláčikom.

    Linecké koláčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A zopár na farebno, je to trošku babračka, lebo tieto vykrajujem z menšími formičkami, ale pre spestrenie na misu stačí pár kúskov.

    Linecké koláčiky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

cica2
nádherné fotky a aj koláčiky, radosť pozerať:-)) Linecké koláčiky ani u nás nesmú chýbať
damisa
už ich mám napečené tiež u nás nesmú chýbať
dorisa
Linecké aj ja pečiem, ale nemám najlepšie cesto, vyskúšam aj tvoje:)
rela
@Tinca , dobrá rada nad zlato s tým obaľovaním, vyzerajú tak lepšie. "Zlepované koláčiky" musia byť u nás na kila hlavne pre zaťa a vnukov. Já osobne im tiež dám prednosť pred krémovými dobrotami.
1x fikina
zitar
sú veľmi, ale véééľmi pekné
marienka44
@Tinca ,dnes som ich prave robila, zlepovala som s marhulovym, mnou robenym , dzemom. Tie vrchne kolieska s otvorom si poukladam na papier tesne vedla seba a bohato pocukrujem. Potom ich az zliepím so spodnym koleckom, takze cukor sa na lekvar nedostane. Zbytkovy cukor z papiera vsypem do cukornicky a nie je ziaden odpad. :-)
mirkams
Tento recept mi práve veľmi pomohol. Miesim to cesto, miesim a stále sa trúsi vrrr ..a ja som zabudla na žĺtka:)) už dopekám posledný plech. Takže ďakujem:) a želám krááásne ňovavé Vianoce:)
siskam
Znovu krásny recept. Najradšej by som vyskúšala všetky recepty od varecháčov. Už mám v tom chaos, neviem ktoré skôr upiecť.
jeannezv
Prepáčte, ale koľko vám vyjde kúskov z jednej dávky?