Likérové špice fotorecept

Bibi a Filip Horváthovci
Bibi Škorica Bakery, 17. novembra 2022
Likérové špice (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
16 ks
porcií
40 (+ tuhnutie) minút
príprava
7 minút
na 180 °C

Suroviny

Na krém:
3 ks
1 ks
200 g
200 g
350 g (izbovej teploty)
50 g
70 ml
Na naplnenie špicov:
500 ml
Na buflery (piškótky pod krém):
100 g
20 g
70 g
3 ks
100 g (na namáčanie buflerov)
Na polevu:
250 g
50 g




Postup

  1. 1

    Najskôr upečieme buflery. Žĺtky vyšľaháme s 35 g kryštálového cukru na hustú penu. Bielky vyšľaháme takisto s 35 g kryštálového cukru dotuha. Ručne premiešame obidve hmoty – bielkový sneh vmiešame do žĺtkovej peny. Potom primiešame ručne múku spolu so Zlatým klasom. Dáme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a nastriekame na plech s papierom na pečenie kolieska s priemerom asi 4 cm. Pečieme pri 180 °C asi 7 minút a necháme na plechu vychladnúť.

  2. 2

    Po vychladnutí dáme roztopiť horkú čokoládu (100 g) do menšej nádoby a vrch buflerov namočíme do čokolády. Necháme stuhnúť v chladničke.

  3. 3

    Krém: Do misky od šľahača rozbijeme 3 žĺtky, 1 celé vajce a dáme šľahať. Do hrnca odvážime kryštálový cukor spolu s vodou. Varíme, kým cukrový rozvar nebude mať 85 °C. Potom ho pomaly prilievame do misky s vajcami. Stále šľaháme, len na nižších otáčkach. Potom otáčky zvýšime na maximum a šľaháme, než pena vychladne.

  4. 4

    Medzitým preosejeme kakao, vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a maslo necháme „povoliť“ na izbovú teplotu. Do vychladnutej vaječnej hmoty postupne zašľaháme maslo. Pridáme kakao, čokoládu a premiešame. Hmotu preložíme do textilného vrecka spolu so špeciálnou špičkou na likérové špice. Odložíme na hodinu do chladničky.

  5. 5

    Vrecko pritlačíme na buflery a vytlačíme krém do výšky. Krém oddelíme nožíkom. Prvé pôjdu ťažko, ale zvládnete to. Špice dáme ihneď stuhnúť do chladničky. Trošku krému necháme bokom na vrchné špičky.

    Likérové špice (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do vychladených špicov nalejeme vaječný likér, najlepšie domáci. Opäť necháme stuhnúť v chladničke.

    Likérové špice (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zvyšok krému dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a navrch urobíme vrtuľky. Necháme tuhnúť 1 hodinu.

    Likérové špice (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Medzitým roztopíme čokoládu s olejom, čokoláda nesmie byť horúca. Chytíme špic za bufler a namočíme ho celý do čokolády. Necháme vychladnúť. (Na namáčanie hotových špicov do čokolády odporúčame vyššiu nádobu, napríklad pohár, nie misku.)

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia