Špice

Likérové špice (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

16 ks
porcií
40 (+ tuhnutie) minút
príprava
7 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr upečieme buflery. Žĺtky vyšľaháme s 35 g kryštálového cukru na hustú penu. Bielky vyšľaháme takisto s 35 g kryštálového cukru dotuha. Ručne premiešame obidve hmoty – bielkový sneh vmiešame do žĺtkovej peny. Potom primiešame ručne múku spolu so Zlatým klasom. Dáme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a nastriekame na plech s papierom na pečenie kolieska s priemerom asi 4 cm. Pečieme pri 180 °C asi 7 minút a necháme na plechu vychladnúť.
  2. Po vychladnutí dáme roztopiť horkú čokoládu (100 g) do menšej nádoby a vrch buflerov namočíme do čokolády. Necháme stuhnúť v chladničke.
  3. Krém: Do misky od šľahača rozbijeme 3 žĺtky, 1 celé vajce a dáme šľahať. Do hrnca odvážime kryštálový cukor spolu s vodou. Varíme, kým cukrový rozvar nebude mať 85 °C. Potom ho pomaly prilievame do misky s vajcami. Stále šľaháme, len na nižších otáčkach. Potom otáčky zvýšime na maximum a šľaháme, než pena vychladne.
  4. Medzitým preosejeme kakao, vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a maslo necháme „povoliť“ na izbovú teplotu. Do vychladnutej vaječnej hmoty postupne zašľaháme maslo. Pridáme kakao, čokoládu a premiešame. Hmotu preložíme do textilného vrecka spolu so špeciálnou špičkou na likérové špice. Odložíme na hodinu do chladničky.
  5. Vrecko pritlačíme na buflery a vytlačíme krém do výšky. Krém oddelíme nožíkom. Prvé pôjdu ťažko, ale zvládnete to. Špice dáme ihneď stuhnúť do chladničky. Trošku krému necháme bokom na vrchné špičky.
  6. Do vychladených špicov nalejeme vaječný likér, najlepšie domáci. Opäť necháme stuhnúť v chladničke.
  7. Zvyšok krému dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a navrch urobíme vrtuľky. Necháme tuhnúť 1 hodinu.
  8. Medzitým roztopíme čokoládu s olejom, čokoláda nesmie byť horúca. Chytíme špic za bufler a namočíme ho celý do čokolády. Necháme vychladnúť. (Na namáčanie hotových špicov do čokolády odporúčame vyššiu nádobu, napríklad pohár, nie misku.)