Špice
Likérové špice (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
16 ks porcií |
40 (+ tuhnutie) minút príprava |
7 minút na 180 °C |
Postup- Najskôr upečieme buflery. Žĺtky vyšľaháme
s 35 g kryštálového cukru na hustú penu. Bielky vyšľaháme takisto s 35 g kryštálového cukru dotuha. Ručne premiešame obidve hmoty – bielkový sneh vmiešame do žĺtkovej peny. Potom primiešame ručne múku spolu so Zlatým klasom. Dáme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a nastriekame na plech s papierom na pečenie kolieska s priemerom asi 4 cm. Pečieme pri 180 °C asi 7 minút a necháme na plechu vychladnúť.
- Po vychladnutí dáme roztopiť horkú čokoládu (100 g) do menšej nádoby a vrch buflerov namočíme do čokolády. Necháme stuhnúť v chladničke.
- Krém: Do misky od šľahača rozbijeme 3 žĺtky, 1 celé vajce a dáme šľahať. Do hrnca odvážime kryštálový cukor spolu s vodou. Varíme, kým cukrový rozvar nebude mať 85 °C. Potom ho pomaly prilievame do misky s vajcami. Stále šľaháme, len na nižších otáčkach. Potom otáčky zvýšime na maximum a šľaháme, než pena vychladne.
- Medzitým preosejeme kakao, vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a maslo necháme „povoliť“ na izbovú teplotu. Do vychladnutej vaječnej hmoty postupne zašľaháme maslo. Pridáme kakao, čokoládu a premiešame. Hmotu preložíme do textilného vrecka spolu so špeciálnou špičkou na likérové špice. Odložíme na hodinu do chladničky.
- Vrecko pritlačíme na buflery a vytlačíme krém do výšky. Krém oddelíme nožíkom. Prvé pôjdu ťažko, ale zvládnete to. Špice dáme ihneď stuhnúť do chladničky. Trošku krému necháme bokom na vrchné špičky.
- Do vychladených špicov nalejeme vaječný likér, najlepšie domáci. Opäť necháme stuhnúť v chladničke.
- Zvyšok krému dáme do cukrárskeho vrecka
s ozdobnou špičkou a navrch urobíme vrtuľky. Necháme tuhnúť 1 hodinu.
- Medzitým roztopíme čokoládu s olejom, čokoláda nesmie byť horúca. Chytíme špic za bufler a namočíme ho celý do čokolády. Necháme vychladnúť. (Na namáčanie hotových špicov do čokolády odporúčame vyššiu nádobu, napríklad pohár, nie misku.)
|