Leopard - sladký raňajkový chlebík fotorecept

archaa - fotkaarchaa, 15. septembra 2016
Leopard - sladký raňajkový chlebík (fotorecept)
Foto: archaa

Tento chlebík bol pre mňa výzva. Človek by si myslel, koľko je s tým práce, no práve naopak, nie je to nič zložité a pritom vskutku aj akési umelecké dielko... Dokonca aj výborné... Vaši najmilší si isto nielen oči vyočia, ale aj pochutia...

12
porcií
150 minút
príprava
50 minút
na 175 °C

Suroviny

250 ml
1 ks
 štipka
25 g
50 g
375 g
75 g
1/2 kocky čerstvé
20 g
3 PL na domiesenie a potretie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z mlieka, škrobu, vanilkového cukru a štipky soli uvaríme hustú zmes, ktorú potom vezmeme z ohňa a ihneď do nej primiešame maslo. Miešame dokým sa v nej nerozpustí. Túto zmes necháme pol hodiny odpočívať, kým nevychladne.

  2. 2

    Potom k nej pridáme múku, cukor a droždie.

  3. 3

    Vymiesime cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice. Jednu hneď odložíme do misy. Druhú opäť rozdelíme napoly a obidve zafarbíme na rôzne odtiene hnedej. Do prvej primiesime 5 g kakaa aj s 1 PL mlieka a opäť vymiesime. Odložíme extra do misky. Do tej druhej polovice primiešame 15 g kakaa a 2 PL mlieka. Vymiesime a odložíme do misky. Všetky tri cestá necháme v miskách na teplom mieste hodinu vykysnúť.

    Leopard - sladký raňajkový chlebík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom každé cesto rozdelíme na sedem kúskov a vyformujeme guličky, budeme mať 21 guličiek. Môžete si trochu podsypať múkou, ak sa vám bude cesto trošku lepiť ako mne..

    Leopard - sladký raňajkový chlebík (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Začneme svetlohnedým cestom. Z guličiek vyváľame šúľančeky.

    Leopard - sladký raňajkový chlebík (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    S guličkami z tmavého cesta urobíme presne to isté, ale dbáme na to aby boli rovnako dlhé ako tie zo svetlohnedého.

    Leopard - sladký raňajkový chlebík (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tmavé šúľančeky jemne valčekom vyváľame a zabalíme do nich šúľančeky svetlohnedé...

    Leopard - sladký raňajkový chlebík (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    No a zostali nám len biele guličky a postupujeme opäť takisto... Ako vidíte, nemusia byť dokonalé, čím nedokonalejšie, tým bude efekt ozajstnejší... avšak biele cesto by malo z väčšej časti úplne pokryť tmavé.

    Leopard - sladký raňajkový chlebík (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Teraz si vymastite formu na chlebíček a šúľančeky doň navrstvite naseba, kľudne niektoré spľasnite. Chlebík tak bude vyzerať dokonalejšie a docielite naozajstný leopardí vzor. Nechajte vo forme prikrytý utierkou ešte pol hodiny podkysnúť.

  10. 10

    Aby chlebík dostal peknú zlatohnedú farbu potrite ho pred pečením zvyšnou 1 PL mlieka a vložte do vyhriatej rúry na 175 stupňov. Pečte približne 45 až 50 minút.

  11. 11

    Po upečení ho nechajte vo forme dobre vychladnúť a potom ho vyklopte... Nakrájajte a servírujte...
    Dobrú chuť :)

    Leopard - sladký raňajkový chlebík (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

30 komentárov k receptu
To sa ti teda podarilo na jednotku! Moje dcéry sú už veľké, už sú -násťročné, ale hádam sa potešia, keď im urobím takéto prekvapenie. Treba im osladiť začiatok školy
Recept na tento koláčik mám už dávno pripravený, ale stále som hľadala niečo, čo vy zjednodušilo prácu s tými šúľkami. Máš trpezlivosť obdivuhodnú a výsledok skvelý a pekný koláčik.-)
@Izabella929 (15.9.2016 18:22)

Hihi...tiež som sa na ňho fyzicky i psychicky pripravovala, ale nakoniec to nebolo také strašné ako sa videlo...povedala by som, že asi najväčšia práca na tom bolo to kysnutie... :D :D :D
veľmi pekné, pracnosť by mi nevadila, ale podobný efekt som mala, roky do zadu, forku už nemám, ked som kakaom zafarbené cesto a biele plietla do vrkoča a vkladala do formy.
Chuťovo výborný, o čom svedčí aj to, že sa už zjedol. Aj návšteva ho veľmi chválila. Náš vzhľad nebol taký dokonalý, ale na chuti to neubralo. Vďaka, určite budeme piecť častejšie.
Nevšimla som si tento recept, keď si ho pridala :-( , ale dnes ma príjemne prekvapil, upútal. Veľmi sa mi páči ten leopardí vzor, aj chuť cesta môže byť výborná, príležitostne ho upečiem mojim " pipinkám" - vnučkám! Recept si ukladám!

Pridaj komentár k receptu: