Leopard - sladký raňajkový chlebík (fotorecept)

Autor receptu: archaa

Tento chlebík bol pre mňa výzva. Človek by si myslel, koľko je s tým práce, no práve naopak, nie je to nič zložité a pritom vskutku aj akési umelecké dielko... Dokonca aj výborné... Vaši najmilší si isto nielen oči vyočia, ale aj pochutia...

12
porcií
150 minút
príprava
50 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Z mlieka, škrobu, vanilkového cukru a štipky soli uvaríme hustú zmes, ktorú potom vezmeme z ohňa a ihneď do nej primiešame maslo. Miešame dokým sa v nej nerozpustí. Túto zmes necháme pol hodiny odpočívať, kým nevychladne.
  2. Potom k nej pridáme múku, cukor a droždie.
  3. Vymiesime cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice. Jednu hneď odložíme do misy. Druhú opäť rozdelíme napoly a obidve zafarbíme na rôzne odtiene hnedej. Do prvej primiesime 5 g kakaa aj s 1 PL mlieka a opäť vymiesime. Odložíme extra do misky. Do tej druhej polovice primiešame 15 g kakaa a 2 PL mlieka. Vymiesime a odložíme do misky. Všetky tri cestá necháme v miskách na teplom mieste hodinu vykysnúť.
  4. Potom každé cesto rozdelíme na sedem kúskov a vyformujeme guličky, budeme mať 21 guličiek. Môžete si trochu podsypať múkou, ak sa vám bude cesto trošku lepiť ako mne..
  5. Začneme svetlohnedým cestom. Z guličiek vyváľame šúľančeky.
  6. S guličkami z tmavého cesta urobíme presne to isté, ale dbáme na to aby boli rovnako dlhé ako tie zo svetlohnedého.
  7. Tmavé šúľančeky jemne valčekom vyváľame a zabalíme do nich šúľančeky svetlohnedé...
  8. No a zostali nám len biele guličky a postupujeme opäť takisto... Ako vidíte, nemusia byť dokonalé, čím nedokonalejšie, tým bude efekt ozajstnejší... avšak biele cesto by malo z väčšej časti úplne pokryť tmavé.
  9. Teraz si vymastite formu na chlebíček a šúľančeky doň navrstvite naseba, kľudne niektoré spľasnite. Chlebík tak bude vyzerať dokonalejšie a docielite naozajstný leopardí vzor. Nechajte vo forme prikrytý utierkou ešte pol hodiny podkysnúť.
  10. Aby chlebík dostal peknú zlatohnedú farbu potrite ho pred pečením zvyšnou 1 PL mlieka a vložte do vyhriatej rúry na 175 stupňov. Pečte približne 45 až 50 minút.
  11. Po upečení ho nechajte vo forme dobre vychladnúť a potom ho vyklopte... Nakrájajte a servírujte...
    Dobrú chuť :)