Lenivý jablčník

brigita - fotkabrigita, 7. marca 2010

Je to bleskovy ,krehký koláč ktorý zvládne aj malý kuchár.

20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

2 poháre
2 poháre
1/2 bal.
150 - 200 g
1 kg
300 ml
3 ks




Postup

  1. 1

    Preosiatu múku,kypriaci prášok a práškový cukor zmiešame . Plech nahrubo natrieme maslom a polovicu zmesi naň rovnomerne nasypeme.

  2. 2

    Jablká očistíme, postrúhame, rozložíme na pripravený plech ,posypeme vanilkovým a škoricovým cukrom podľa chuti. Nasypeme na ne druhú polovicu suchej múčnej zmesi.

  3. 3

    V mlieku dobre rozmiešame vajcia a celú plochu koláča polejeme. Na vrch poukladáme tenké plátky masla. Dáme do vyhriatej rúry piecť asi na pol hodiny. Hotový koláč môžeme posypať práškovým cukrom.

  4. 4

    Pre tých čo neradi čistia jablká mám radu. Jablká umyte, prekrojte vyberte jadrá a strúhajte na strúhadle dlaňou. Treba pritláčať len dlaň,nie držať prstami. Zostane vám v ruke len šupka. Toto som počula strašne dávno v rádiu , vyskúšajte.

Diskusia k receptu

babav
Medvede maju vyborne , nazorne recepty.Navstevujem ich blog pravidelne,kazdu nedelu.
oblizprst
Aj ja tak strúham jablká, už veľmi dávno a je to skutočne super. Nemám vôbec dostrúhané ruky.
hannah22
veľmi dobrý a osvedčený receptík aj to struhanie jablčok tak robím ... :))
ingrid808
Ja som ho pred chvilou vytiahla z truby..aj som sa bala,ze co z toho vylezie,ale je ozaj velmi dobry..
jatanika
jablčník som vyskúšala a je veľmi dobrý.... trochu som ubrala z cukru (na 1 a 1/2 šálky), zdalo sa mi, že bude veľmi sladký
remiki
tak ja som tento kolac akurat dala piect :) som velmi zvedava ale fakt zvedava co z toho bude ta sypka zmes a na nu jablka a znovu sypka zmes a poliate mliekom s vajciami hmmmm to z toho bude naozaj kolac ??,
uvidime napisem
remiki
noo tak koloc sa normalne podaril ,je viac sladky ,cukru staci menej jednu salku ,ja si myslim a treba mi dat viac masla na spodo ale inac je super .. zaujimave ... :)
hubata
Nám nevadia šupy z jablka a tak keď sú jablká menšie, ani ich nešúpem, ale postrúham aj so šupou. Ja tento koláč robievam v tvare nákypu a na tanieri ho polejem vanilkovým pudingom ako sa robí na dukátové buchtičky. ....... Vidím že odpovedám neskoro, ale až teraz potrebujem recept na nejaký rýchly, jednoduchý koláč a tento je perfiš. Ukladám do KK, lebo jablkových nie je nikdy dosť keď začne sezóna.
branoj
....a to sa nasype také suché rovno na plech?????No nechám sa viesť receptom,ale čo mi vylezie z rúry za to neručím.......potom napíšem ako to dopadlo.... :-)
brigita
branoj, ale veď máš napísané, že plech natrieme na hrubo maslom, Ja som ho za posledné dva týždne robila 8x,vždy pre niekoho iného a všetkým chutil, dúfam,že aj tebe bude. Je to prosto môj obľúbený,a hlavne rýchly ak príde nečakaná návšteva.
branoj
no asi som nedal dosť hrubú vrstvu masla na spodok,lebo som tam po upečení našiel suché miesta-doslova sypké.....ale jablková plnka bola fajn-dal som do nej (mimo recept) aj pol deci rumu.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia