Foto: dvorka
Robievam všakovaké pirohy. Nasladko, naslano, z tvarohového aj zemiakového cesta, múčneho s vajíčkom, ale len z múky a vody ako robievam cestoviny, som ešte Zobraziť celý popisRobievam všakovaké pirohy. Nasladko, naslano, z tvarohového aj zemiakového cesta, múčneho s vajíčkom, ale len z múky a vody ako robievam cestoviny, som ešte nerobila. Aj som si vravela že neurobím veľa, aby som veľa neskazila, no opak je pravdou. Pretože tento recept je jednoduchý, lacný a myslím že aj zdravý, pridávam ho k mojim receptom.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravím si suroviny. Mak mám pomletý s cukrom vo vedierku a maslo si roztopím až pred podávaním.
-
2
Do misy nasypem múku a do stredu vlejem vodu.
-
3
Najskôr zamiesim vareškou, potom preložím na dosku posypanú múkou a
-
4
rukou poriadne vyhnietim cesto, aby bolo hladké a vláčne.
-
5
Cesto rozdelím na dva kúsky.
-
6
Rozvaľkám si najskôr prvý kúsok na asi 2mm. Doska musí byť stále pomúčená, aby sa cesto nelepilo.
-
7
Potom si ak máme, a ja mám, vykrojím formičkou na pirohy koliesko, položím ho na pirohovač a dám na neho za lyžičku slivkového lekváru.
-
8
Cesto opatrne preložím. Mohlo by sa to robiť aj pirohovačom, no pri tomto ceste to až tak dobre nejde.
-
9
Pirohovač zatvorím, mierne zatlačím - teda spojím a potom otvorím.
-
10
Mám krásny piroh. A môžem pokračovať.
-
11
Urobím si pirohy z prvého kúsku, potom z druhého, všetky okrajové zbytky poriadne prehnietim a znova pokračujem až mi nakoniec ostane jedna gulička ktorú rozvaľkám a urobím posledný piroh.
-
12
Do vriacej posolenej vody vhodím postupne asi desať alebo pätnásť kúskov, aby mali kde plávať. Ak by som použila širší hrniec, dala by som viac.
-
13
Keď mi všetky vyplávali na povrch, zakryjem hrniec a nechám minútu pod pokrievkou pomaly vrieť.
-
14
Takto vyzerajú uvarené, a môžem vyberať dierovanou vareškou po jednej rovno na tanier.
-
15
Na pirohy nalejem roztopené maslo posypem hojne sladkým makom, lebo mak ľúbim. Len dúfam, že teraz po ňom nezaspím. No a už som z nich aj zjedla a konečne som si pripomenula pirohy aké robievala moja teta, keď sme k nim prišli znenazdajky a ona chcela čím rýchlejšie uvariť hlavne niečo pre nás, vtedy ešte deti.
A nakoniec cesto,ktoré robím do teraz.Nie je to pravé zemiakové cesto.Je to rezancové cesto s prídavkom ako orech prelisovaného zemiaka.Teraz už žiadne pirôžky nemajú chybu.Aj čerstvé aj staršie sú chutné mäkké.
Vďaka za pripomenutie.