Laskonky

patrick - fotkapatrick, 13. novembra 2012
Laskonky
Foto: patrick

Tento zákusok je u nás veľmi obľúbený aj keď ho nerobievam až tak často.

30
porcií
15+30 minút
na 120+70 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
330 g
100 g
170 g alebo mleté orechy
Plnka:
200 g
250 g
20 g
50 ml uvarená
50 ml




Postup

  1. 1

    Bielky s kryštálovým cukrom vyšľaháme nad parou na tuhý sneh. Kokos/orechy zmiešame s práškovým cukrom a po častiach primiešame do snehu.

  2. 2

    Plech vystelieme papierom na pečenie a cez formu na laskonky naň navrstvíme cesto. Laskonky pečieme prvých 15 minút na 120 stupňov a potom teplotu znížime na 70 stupňov a dosušíme 30 minút.

  3. 3

    Na plnku si v hrnci spálime 4 lyžice práškového cukru na karamel do ktorého prilejeme kávu a mlieko a prisypeme múku a uvaríme puding ktorý za občasného miešania necháme vychladnúť.

  4. 4

    Zmäknuté maslo vymiešame so zvyšným cukrom a po častiach vmiešame do vychladnutého pudingu. Miešame kým nám nevznikne hladký krém alebo si môžeme pomôcť strojom na šľahanie.

Diskusia k receptu

anina6
laskónky zbožňujem, len som ich ešte nepiekla ale vyskúšam.
helca103
ak tie laskonky robíš Ty tak klobúk dole a palec hore, patríš medzi málo mladých mužov čo obdivujem, ked dokážu takéto krásne výtvory.
patrick
@anina6 určite stoja za vyskúšanie ;-), @helca103 áno robil som ich ja veľmi ma varenie a aj pečenie baví a ďakujem za pochvalu :-)
afataga
no ked vravim ze kremove nemam rada, toto je jedna z mala vynimiek :-) mama ich obcas robila ale ja na to nemam nervy, takze klobuk dolu
helca103
@patrick , laskonky nedokáže urobiť každý, práve preto si pre mňa ,,frajer" na Vareche.Robím ich aj ja a viem koľko som sa natrápila kým som ich urobila pekné, no teraz už mám formu tak sa robí ľahko.
paeva
si šikovný, aletie laskonky sa len s formou dajú piecť? ja ju nemám a laskonky máme veľmi radi.
hubata
A frajerku už máš? Vnučka by mala záujem.......lebo laskonky milujeme ale ich nevieme upiecť. Ale to bude tým, že nemáme formu.
Ja žasnem, že existujú takíto mladí šikovní muži! Ukladám do KK, kúpime formu a vyskúšame podľa tvojho receptu. Vďaka za pekný receptík, popis a aj za obrázok.
jarunka
Wow, to by sa maskrtilo, krasne, skusim s orechami
medulienka122
Patrick, neštvi ma:-) ja som ich robila v sobotu a celé sa mi rozliali, keď som odstránila formu. Môžeš mi poradiť? ďakujem
jeka
Tieto laskonky robím aj ja ,len na jeden bielok dáavam dve pol.lyžice kryšt.cukru a nedávam už práškový cukor,ale fakt sú dobré.
ula2
no Patrik si šikulka,klobúk dolu ,ukladám
...
patrick
@medulienka122 môže to byť zle vyšľahaným snehom si myslím, sneh musí byť úplne tuhý a kokos s práškovým cukrom do neho už len zľahka akoby založím, @paeva tak určite by sa dali ale ja by som si na to bez formy asi netrúfal, s formou mám istotu že budú všetky rovnako veľké .. a všetkým vám ďakujem za komentáre :-)
babina49
A že aký šikovný mladý muž...toto si ukladám,lebo to veľmi ľúbime,tak to vyskúšam.
betka11
@patrick si šikulka formu doma mám len toho času akosi mááálo na skúšanie takýchto mlsiek
patrick
@babina49 ďakujem za pochvalu :-) držím palce nech sa vydaria :-) @betka11 ono je to aj dosť časovo náročné tieto laskonky keď vlastne jeden plech v trúbe strávi 45 minút ale určite stoja za to :-)
cica2
@patrick si veľmi šikovný, máš krásne recepty a laskonky som veru ešte nerobila, hoci ich ľúbim :-) A vitaj! :-)....a kto ťa naučil piecť?

@hubata :-)))nemáš chybu!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia