Langoše (ako od Balatonu)

Autor receptu: sovka62

Ležali sme v nemocnici na internom oddelení. Bol december, nemocničná kuchyňa mala "prevarené", takže strava bola ešte horšia ako obvykle. Začali sme vymýšľať, čo by sme jedli, keby sme boli doma. Babička, ktorá so mnou ležala na izbe, túžila po langošoch. Ja som sa posťažovala, že tie moje sú vždy akési "koláčoidné", nemali farbu, ani konzistenciu ako tie pri Balatone. Babička mi objasnila: Panyčka, vy ich scete mat moc fajnové. Žádné vajcá, žádne mléko, žádny tuk. A budú dobré.Tak tu je recept

15 minút
príprava

Postup

  1. Droždie rozmiešame v troške vlažnej vody. Múku preosejeme, premiešame so soľou, pridáme droždie a zvyšnú vodu. Premiesime a vypracujeme polotuhé cesto. Ak je tuhé, pridáme ešte trochu vody. Necháme kysnúť 15 minút, opäť prepracujeme a necháme kysnúť ešte trištvrte hodinu.
  2. Vyklopíme na dosku, rozdelíme na bochníčky. Postupne ich rukou roztiahneme do tvaru kruhu (ak nebude celkom okrúhly, nevadí) a vyprážame vo vyššej vrstve rozpáleného oleja. Pred podávaním potrieme cesnakom rozotretým so soľou a troškou teplej vody. Podľa chuti pridáme kečup, strúhaný syr a pod.
  3. Obrázok, ktorý svieti hore spravila @cistinka, keď skúšala langoše podľa tohto receptu. Poslala mi ho, aby som ho sem mohla pridať. Veľmi pekne ďakujem, hneď to vyzerá lepšie.