Ľahký broskyňový koláč bezlepkový

nika8 - fotkanika8, 12. júna 2014
Ľahký broskyňový koláč bezlepkový
Foto: nika8

Tento recept mám z kalendára Dr. Oetker. Manžel si ho prial k narodeninám, tak som ho skúsila. Vďaka ovociu je svieži a vďaka tvarohu Zobraziť celý popisTento recept mám z kalendára Dr. Oetker. Manžel si ho prial k narodeninám, tak som ho skúsila. Vďaka ovociu je svieži a vďaka tvarohu nie je taký ťažký. Piekla som s bezlepkovou múkou, ale uvádzam aj druh riadnej múky, aký bol uvedený - ak by chceli skúsiť aj neceliatici :).

50 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
150 g (alebo múka hladká)
1 čl zarovnaná
75 g
1 ks
 (štipka)
1 ks (čerstvé celé)
75 g (alebo margarín)
Náplň:
480 g (hmotnosť po odkvapkaní)
2 ks
200 g
500 ml
500 g
Na ozdobenie:
1 ks
250 ml
2 pl zarovnaná




Postup

  1. 1

    Suroviny sú na koláč tortovej formy s priemerom 26 cm. Ja som to nechcela ako tortu, tak som to dala do hranatej formy :)

  2. 2

    Cesto: v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom, vanilkovým cukrom a soľou. Pridáme vajce a maslo alebo margarín a ručne vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme cesto a vložíme na dno vymastenej formy. Pri použití tortovej formy 1/3 cesta pritlačíme na okraje formy - vytvorí sa okraj vysoký asi 3 cm. Formu odložíme asi na 20 min. do chladničky. Ja som ju tam nechala dlhšie - cestu to neuškodilo :).

  3. 3

    Náplň: kompót necháme odkvapkať na sitku a šťavu zachytíme. Zlaté klasy pripravíme podľa návodu na obale, avšak s 200 g cukru a 500 ml mlieka. Do horúceho krému metličkou ihneď vmiešame tvaroh a náplň rovnomerne rozotrieme na cesto. Pre jemnejšiu náplň odporúčam použiť jemný tvaroh.

  4. 4

    Na povrch naukladáme broskyne nakrájané na plátky. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 C asi 40 minút.

  5. 5

    Koláč necháme vychladnúť.

  6. 6

    Na ozdobenie pripravíme tortové želé so šťavou z kompótu a cukrom podľa návodu na obale a nanesieme na broskyne. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.

Diskusia k receptu

mezi
Tento kolac je lahky vdaka tvarohu. Myslim si, ze ani s nizkotucnym tvarohom kolac nie je light + mlieko + tuk. Existuje vela lepsich ciskejkov, kde su radsej pouzite vajcia. Preco je dolne cesto tmavsie ako zvysok kolaca? Svedci to o zlom case pecenia a o zlom momente, kedy kolac plnit.
nika8
spodok kolaca je cesto, ktore nie je ani 1 cm vysoke a zvysok je tvarohova napln, preto je to inej farby. Aj napln je pecena spolu s cestom naraz. Piekla som ho prvy krat a podobal sa obrazku v kalendari :). Ja som bola spokojna, nam velmi chutil. Ale samozrejme nemusi ulahodit kazdemu :). Pre mna lahsi preto, lebo tam nie je nejaka maslova plnka. Ale kolko ludi, tolko chuti :)
ericka
koláč vyzerá dobre, ingrediencie takisto a pretože maslové plnky
nemusíme a ja ani nemôžem, @Nika8 tvoj koláčik si ukladám a najbližšie ho aj vyskúšam..
nika8
dakujem pekne :), dufam, ze bude chutit. Mne chutil najviac, ked jeden den odlezal :)
lilimi
Toto sa mi velmi paci,urcite skusim,kolace z krehkeho často pečiem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia