Ľahký broskyňový koláč bezlepkový

Autor receptu: nika8

Tento recept mám z kalendára Dr. Oetker. Manžel si ho prial k narodeninám, tak som ho skúsila. Vďaka ovociu je svieži a vďaka tvarohu nie je taký ťažký. Piekla som s bezlepkovou múkou, ale uvádzam aj druh riadnej múky, aký bol uvedený - ak by chceli skúsiť aj neceliatici :).

50 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny sú na koláč tortovej formy s priemerom 26 cm. Ja som to nechcela ako tortu, tak som to dala do hranatej formy :)
  2. Cesto: v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom, vanilkovým cukrom a soľou. Pridáme vajce a maslo alebo margarín a ručne vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme cesto a vložíme na dno vymastenej formy. Pri použití tortovej formy 1/3 cesta pritlačíme na okraje formy - vytvorí sa okraj vysoký asi 3 cm. Formu odložíme asi na 20 min. do chladničky. Ja som ju tam nechala dlhšie - cestu to neuškodilo :).
  3. Náplň: kompót necháme odkvapkať na sitku a šťavu zachytíme. Zlaté klasy pripravíme podľa návodu na obale, avšak s 200 g cukru a 500 ml mlieka. Do horúceho krému metličkou ihneď vmiešame tvaroh a náplň rovnomerne rozotrieme na cesto. Pre jemnejšiu náplň odporúčam použiť jemný tvaroh.
  4. Na povrch naukladáme broskyne nakrájané na plátky. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180 C asi 40 minút.
  5. Koláč necháme vychladnúť.
  6. Na ozdobenie pripravíme tortové želé so šťavou z kompótu a cukrom podľa návodu na obale a nanesieme na broskyne. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.