Foto: pusta
Každé prázdniny som trávila u mojej starej mamy a akože ináč, stará mama vyvárala a vypekala pre svoju vnučku. S týmto závinom som sa Zobraziť celý popisKaždé prázdniny som trávila u mojej starej mamy a akože ináč, stará mama vyvárala a vypekala pre svoju vnučku. S týmto závinom som sa stretla už aj inde a s rôznymi obmenami, ale len ten od starej mamy je pre mňa ten pravý a aj dnes si ho dám rada ku kávičke.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
100 g |
|
50 g |
|
štipka |
|
30 g, čerstvé |
|
250 ml,vlažné |
|
2 ks |
|
100 g, rozpustené vlažné |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
Postup
-
1
Do misy preosejeme múku, premiešame ju so soľou a práškovým cukrom, uprostred vyhlbime jamku. Maslo rozpustíme v malom kastroliku. Do malej misky namrvíme droždie, dáme čajovú lyžičku kryštáľového cukru, zmiešame s 3 PL vlažného mlieka a necháme vykysnúť. Vo zcyšnom mlieku rozšľaháme žltok. Do priehlbinky v múke dáme kvások, rozpustené vlažné maslo, mlieko s rozšľahaným žltkom a dôkladne spracujeme na polotuhé cesto, ktoré necháme v teple vykysnúť na dvojnásobný objem. Cesto rozdelíme na 2 časti.
- 2
Vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdlžníka a posypeme hojne kakaom a cukrom tak, že po obvode necháme 5 cm voľný okraj. Náplň pokvapkáme olejom a zvinieme do závinu. Po stranách cesto založíme, aby nám náplň nevytiekla a konce založíme pod závin, prenesieme na plech s pečiacim papierom. Necháme ešte 20 minút znova podkysnúť. Potrieme rozšľahaným žltkom .
- 3
Pečieme v trúbe vyhriatej na 160 stupňov 35-45 minút do zlatožltej farby. Vychladnutý závin pokrájame na 1,5 cm plátky.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
mám u výborný recept aj na Domácu Nutellu. má veľmi široké využitie.
dakujem za pochvalu.