Kysnutý figový twister

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 16. novembra 2014

Už som skúsila škoricové, kakaové, orechové a došlo aj na sušené figy, zaujímavá chuť a príjemné chrumkanie figových jadierok. Nepresladené a nie veľmi pracné. Zobraziť celý popisUž som skúsila škoricové, kakaové, orechové a došlo aj na sušené figy, zaujímavá chuť a príjemné chrumkanie figových jadierok. Nepresladené a nie veľmi pracné. Inšpirácia z traceysculinaryadventures... Teraz je v obchodoch dostatok sušeného ovocia, tak som skúšala :)

8
porcií
30 minút
na 180 °C

Suroviny

210 g
160 g
70 g
80 g
1 ks
10 cl teplá
15 cl vlažné
10 g
1/2 mokka lyžičky
Plnka:
400 g
15 cl
2 PL




Postup

  1. 1

    Vo vlažnom mlieku si rozrobíme kvások, múku preosejeme, zmiešame so soľou, pridáme zmäknuté maslo, vajce, cukor, vlažnú vodu a vymiešame pružné cesto. Ak by bolo cesto tvrdé pridajte ešte 5cl teplej vody, každá múka ináč popije tekutiny...

    Kysnutý figový twister - obrázok 1
  2. 2

    Cesto som dala kysnúť na teplé miesto asi na hodinu, Zatiaľ som odšťavila 2 pomaranče, z nich som mala približne 15 cl šťavy. Figy prepláchneme horúcou vodou a spolu s pomarančovou šťavou a medom rozmixujeme.

    Kysnutý figový twister - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ nám cesto vykyslo, tak ho rozvaľkáme, dobre sa s ním pracovalo, rozvaľkala som ho na celú dosku o rozmeroch 65X45 cm..

    Kysnutý figový twister - obrázok 3
  4. 4

    Vyvaľkané cesto potreme figovou zmesou a stočíme na roládu...

    Kysnutý figový twister - obrázok 4
  5. 5

    Roládu pozdĺžne prerežeme, do okrúhlej formy s priemerom 30 cm dáme papier na pečenie a prerezané naplnené cesto postupne stočíme do kruhu ...

    Kysnutý figový twister - obrázok 5
  6. 6

    Necháme ešte asi 30 minút podkysnúť a upečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 30 minút, necháme na mriežke vychladnúť...

    Kysnutý figový twister - obrázok 6
  7. 7

    Trochu som twister poliala po vrchu mojou slanou karamelovou polevou, dobré ku káve, alebo na raňajky...

    Kysnutý figový twister - obrázok 7

Diskusia k receptu

jarunka
No to moze byt dobre. Mam rada figy susene alebo cerstve, mala so aj figovy dzem a toto ma nenapadlo. Teraz ide sezona vyuzitia senych fig, tak mozem vyskusat.
pivonka
Vyzerá krásne, zaujímavý koláč.m kk Na Vareche je už toľko receptov, že je ťažké pridať niečo originálne, tebe sa to podarilo :-))
staja
Určite zaujímavá chuť a krásne spracovaný postup. Odkladám a vyskúšam.
smejkad
velmi zaujimave
ja spravim v mensom, moji chrumkanie nemusia, ale jedneho dna len sama sebe si veru urobim :-)
luss44
paráda... krásne to vyzerá, o chuti ani nepochybujem, figy zbožňujem, ale ešte som s nimi nepiekla. Takže ukladám a určite vyskúšam.
marikafil
krásny koláčik! a podarilo sa mi naozaj dať všetkých 5 hviezdičiek:-) skúmala som úvodnú fotku a mudrovala, ako si to len spravila... našťastie si fotila a podľa toho sa to už musí podariť aj menej šikovným - čiže aj mne. ukladám, vyskúšam!
mariamka
kde si prisla na ten "twister"? paci sa mi, aj ked, ja tiez tie zrniecka nemusim, ale chut fig mam rada, nedavno kolegyna doniesla na ochutnavku figovy dzem, to chcem skusit,. chutne uz na pohlad :)
terinka55
Tvoj koláčik je jedna báseň! Presne podľa mojej chuti. Figy milujem, aj keď ich zo zdrav.dǒvodov nemožem. Vymyslím náhradu. Dakujem za inšpiráciu, KK.
tiginko
ukážkový koláč, len čo je pravda! škoda že u nás kysnuté veľmi nejdú, určite by som ho vyskúšala s datlovou pastou, ktorú mi muž priniesol z ciest. Budem sa už opakovať, ale krásne fotky máš Zuzi :-)
evanaaa
Koláčik pekný, chutný, figy rada mám, len kvôli mojim nedokonalým (umelým) zubom ich jesť nemôžem, ale viem si predstavioť aj datlovú plnku, ako spomína aj @tiginko.
martamm
@Zuzanka1367 , Tvoj tvister zaujme hneď na prvý pohľad a chutiť musí úžasne, obohatil zbierku mojich receptov a čaká na príležitosť predstaviť sa :)
zuzanka1367
@tiginko aj datle by boli skvelé, pastu z nich som ešte nejedla, iba sirup a ten mi chutííí, @evanaaa tie zrniečka sú všade to je pravda, ale s inou plnkou by to šlo, @martamm tak sa teším na spätnú väzbu po odskúšaní. Ďakujem Vám...
tothka
Koláčik sa mi páči, rada vyskúšam, mohla by si prosím trošku bližšie opísať tú tvoju slanú karamelovú polevu, ešte som takú neochutnala, môže to byť zaujímavá chuť.
afataga
dnes som ho piekla s mojimi upravami, cesto som dala do PD take podla seba z pol kg muky, z polovice bol twister s tvojou plnkou, mas pravdu, nie je to presladene, dala aj PL mrazeneho citrona a z druhej polovice bol skoricovy, tu ho mame fesaka:

afataga
som este zabudla, ze sa vzdy rehnim na tych tvojich cl, to je uz profesionalna deformacia :-)
zuzanka1367
No vidíš a bála si sa vyzerá pekne, ďakujem za foto. No a tie cl asi máš pravdu, až teraz som si ich všimla :) čo ja všetko na pohárik nepremením? :)
tetrisss
Dnes som ho piekla, ale kedze sme len dvaja, tak z tretiny cesta som upiekla mafiny s tvarohovou plnkou a zo zvysku tento figovy kolacik, mala som ho plnu tortovu formu. Cesto je vynikajuce a aj tato figova plnka je chutna, spolu je to makucky uzasny kolac. Urcite vyskusam aj s inou plnkou, napr.orechovou. Vyborny recept.
zuzanka1367
Ďakujem, pre mňa je to najväčšia odmena ak niekomu chutí, podľa receptu...
danda3
Figy spolu s datlami patria medzi moje obľúbené ovocie, výborná kombinácia, Zuzka.♥




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia