Kysnutý figový twister

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 16. novembra 2014

Už som skúsila škoricové, kakaové, orechové a došlo aj na sušené figy, zaujímavá chuť a príjemné chrumkanie figových jadierok. Nepresladené a nie veľmi pracné. Inšpirácia z traceysculinaryadventures... Teraz je v obchodoch dostatok sušeného ovocia, tak som skúšala :)

8
porcií
30 minút
na 180 °C

Suroviny

210 g
160 g
70 g
80 g
1 ks
10 cl teplá
15 cl vlažné
10 g
1/2 mokka lyžičky
Plnka:
400 g
15 cl
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vo vlažnom mlieku si rozrobíme kvások, múku preosejeme, zmiešame so soľou, pridáme zmäknuté maslo, vajce, cukor, vlažnú vodu a vymiešame pružné cesto. Ak by bolo cesto tvrdé pridajte ešte 5cl teplej vody, každá múka ináč popije tekutiny...

    Kysnutý figový twister - obrázok 1
  2. 2

    Cesto som dala kysnúť na teplé miesto asi na hodinu, Zatiaľ som odšťavila 2 pomaranče, z nich som mala približne 15 cl šťavy. Figy prepláchneme horúcou vodou a spolu s pomarančovou šťavou a medom rozmixujeme.

    Kysnutý figový twister - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ nám cesto vykyslo, tak ho rozvaľkáme, dobre sa s ním pracovalo, rozvaľkala som ho na celú dosku o rozmeroch 65X45 cm..

    Kysnutý figový twister - obrázok 3
  4. 4

    Vyvaľkané cesto potreme figovou zmesou a stočíme na roládu...

    Kysnutý figový twister - obrázok 4
  5. 5

    Roládu pozdĺžne prerežeme, do okrúhlej formy s priemerom 30 cm dáme papier na pečenie a prerezané naplnené cesto postupne stočíme do kruhu ...

    Kysnutý figový twister - obrázok 5
  6. 6

    Necháme ešte asi 30 minút podkysnúť a upečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 30 minút, necháme na mriežke vychladnúť...

    Kysnutý figový twister - obrázok 6
  7. 7

    Trochu som twister poliala po vrchu mojou slanou karamelovou polevou, dobré ku káve, alebo na raňajky...

    Kysnutý figový twister - obrázok 7
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Na sladko, Koláče, Kysnuté cestá, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
krásny koláčik! a podarilo sa mi naozaj dať všetkých 5 hviezdičiek:-) skúmala som úvodnú fotku a mudrovala, ako si to len spravila... našťastie si fotila a podľa toho sa to už musí podariť aj menej šikovným - čiže aj mne. ukladám, vyskúšam!
dnes som ho piekla s mojimi upravami, cesto som dala do PD take podla seba z pol kg muky, z polovice bol twister s tvojou plnkou, mas pravdu, nie je to presladene, dala aj PL mrazeneho citrona a z druhej polovice bol skoricovy, tu ho mame fesaka:

No to moze byt dobre. Mam rada figy susene alebo cerstve, mala so aj figovy dzem a toto ma nenapadlo. Teraz ide sezona vyuzitia senych fig, tak mozem vyskusat.