Sú veľmi chutné, chrumkavé a zároveň mäkké, dajú sa aj naplniť syrovou náplňou pri slávnostných príležitostiach.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
9O dkg |
|
1 ks |
|
1 lyžica |
|
4 ks stredné, uvarené prelisované |
|
1 dcl |
|
1/2 litra |
|
2 kocky |
|
1 malá lyžička |
|
1 Ks |
|
1 ks, na potretie |
|
Postup
-
1
Z mlieka, cukru a droždia spravíme kvások a necháme ho vykysnúť.
- 2
Múku preosejeme do misy, pridáme soľ,potom pretlačené studené zemiaky, žĺtok, olej a kvások a vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme vykysnúť.
- 3
Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm, na 2/3 nastrúhame na hrubom strúhadle Ceru /iný tuk nepoužívame !/, preložíme ako lístkové cesto a necháme 1/2 hod stáť, zase rozvaľkáme a zložíme. Toto spravíme 3x.
- 4
Rozvaľkané cesto povykrajujeme kolieskom, zvyšky stlačíme do tvaru koliesok tiež, tieto sú najlepšie, poukladáme na plech,potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamom, alebo inými semienkami /napr.tekvicovými/, dáme do vyhriatej rúry a upečieme do červena. Tuk cez pečenie trochu vytečie, ale potom vsiakne naspäť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu