Kysnuté špaldové rožky s údeným syrom fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 28. septembra 2014

Výbava na internát musí obsahovať aj niečo domáce pečené...takéto rožky sa dobre prepravujú a vydržia jedlé aj na druhý deň. Inšpirácia kniha: Obľúbené babičkine Zobraziť celý popisVýbava na internát musí obsahovať aj niečo domáce pečené...takéto rožky sa dobre prepravujú a vydržia jedlé aj na druhý deň. Inšpirácia kniha: Obľúbené babičkine zákusky.

24
porcií
60 minút
príprava
35-40 minút
na 185 °C

Suroviny

200 g
500 g
2 ks čerstvé celé
1 téglik
1 ČL
1 dl
1 dl vlažné
1 kocka čerstvé
Plnka:
250 g
2-3 ČL
1 hlavička
300 g strúhaný
 na potretie




Postup

  1. 1

    Z mlieka a droždia si spravíme kvások, pokiaľ nakysne, tak si do väčšej misky pripravíme ostatné suroviny na cesto

    Kysnuté špaldové rožky s údeným syrom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiesime cesto, ktoré je vďaka špaldovej múke trochu lepivejšie, ale nebojte sa po vykysnutí sa s ním pracuje dobre. Necháme ho na teplom mieste nakysnúť asi 45-50 minút.

    Kysnuté špaldové rožky s údeným syrom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Maslo, cesnak a soľ vymiešame do penista. Údený syr postrúhame na slzičkovom strúhadle.

    Kysnuté špaldové rožky s údeným syrom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 9 rovnakých dielov, budeme postupne vaľkať na kruhy, natierať cesnakovou plnkou a sypať strúhaným syrom.

    Kysnuté špaldové rožky s údeným syrom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozvaľkáme 3 kruhy, na dva natrieme plnku a posypeme syrom, kruhy uložíme na seba, zakončíme nenatretým, trochu prevaľkáme...takto postupujeme so všetkými kruhmi, vzniknú nám 3 kruhy.

    Kysnuté špaldové rožky s údeným syrom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto rozrežeme na 8 častí a stočíme na rožky...

    Kysnuté špaldové rožky s údeným syrom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto postupne narkájame a stočíme 24 kusov rožkov, poukladáme na papier na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, môžeme povrch posypať rascou, syrom, alebo sézamom a upečieme vo vyhriatej rúre..

    Kysnuté špaldové rožky s údeným syrom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rožky sú vďaka špaldovej múke chrumkavé, vhodné aj na raňajky, alebo len tak...

    Kysnuté špaldové rožky s údeným syrom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

afataga
ta babicka mala svojsku predstavu o zakusku :-), tak teraz sa nase chute obisli, lebo udeny syr nemam rada, ale s neudenym by to mohlo byt fajne
zuzanka1367
@aleana ,polohrubá múka bola pšeničná a špaldová celozrnná hladká, ale komu nechutí špalda, dá sa aj s pšeničnou...nech sa pečenie vydarí.
aleana
Ďakujem Zuzanka, a ešte mám otázku, aké sú rohlíčky po upečení, nie sú veľmi tvrdé? Vidím, že si dala do cesta vajíčka, a mám skúsenosť, že keď som dala do špaldového cesta vajce, buchty boli tvrdé, a bez vajíčka boli mäkké...tak mám obavu, aby sa mi to aj s týmto cestom nestalo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia