Kysnuté pufky so zemiakmi a údeným syrom fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 12. marca 2016

Inšpirácia z maďarského blogu gabicsek.hu Sú to také prázdne buchty zo zemiakovo-syrového cesta, pripomínajú pagáče. Ale tým, že sú väčšie a pečené tesne vedľa seba, Zobraziť celý popisInšpirácia z maďarského blogu gabicsek.hu Sú to také prázdne buchty zo zemiakovo-syrového cesta, pripomínajú pagáče. Ale tým, že sú väčšie a pečené tesne vedľa seba, môžeme si viac vychutnať mäkké a vláčne cesto vynikajúcej chuti.

15
porcií
25 minút
príprava
25-30 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
100 g
70 g
150 ml
1 ks
25 g
1,5 ČL
1 ČL
0,5 ČL
Na vrch:
1 ks
30 g
 (roztopená masť)




Postup

  1. 1

    U šupke uvarené a vychladnuté zemiaky som očistila a najemno nastrúhala do misy z naváženou múkou, v ktorej som rozmiešala soľ. Pridala som ostatné suroviny: vajce, strúhaný syr, cukor rozmiešaný v mlieku, sušené droždie a masť

    Kysnuté pufky so zemiakmi a údeným syrom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hmotu som miesila ručne, kým sa stala celistvou a nelepila sa na steny misy. Zakrytú som ju nechala na teplom mieste podkysnúť na dvojnásobnú veľkosť.

    Kysnuté pufky so zemiakmi a údeným syrom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na jemne pomúčenej doske som vykysnuté cesto len raz premiesila, odvážila a tak rozdelila na 15 kúskov, po 47g, aby boli rovnaké. Kto má dobrý odhad, nemusí vážiť. S cestom sa pracuje dobre, skoro vôbec netreba podsypávať.

    Kysnuté pufky so zemiakmi a údeným syrom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z kúskov som porobila guľky, namočila z dvoch strán v oleji a nakládla do vymasteného pekáčika tesne vedľa seba. Ja som zvolila taký menší pekáčik, takže som mala dosť vysoké pufky. Ani neviem, ako by som ich lepšie nazvala.

    Kysnuté pufky so zemiakmi a údeným syrom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zapla som rúru na 200°C, zatiaľ pufky kysli zakryté 10-15 minút. Tesne pred vložením do rúry som ich potrela rozmiešaným žĺtkom a posypala strúhaným syrom.

    Kysnuté pufky so zemiakmi a údeným syrom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    recept udával pečenie 15-20 minút na 200°C, ale po špajdlovej skúške som ich piekla ešte 10 minút a to zakryté alobalom, lebo vrch už bol dosť červený, chcela som predísť spáleniu.

    Kysnuté pufky so zemiakmi a údeným syrom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ulamovanie trocha skomplikuje syrovo-vaječná krusta na vrchu. Môže sa síce vynechať, ale to zas prídete o takú tú pizzovú chrumkavosť, ako to nazvala moja dcérka. Pre zjednodušenie som koláč vybrala z pekáčika, prevrátila a tak ľahšie polámala na kúsky.

    Kysnuté pufky so zemiakmi a údeným syrom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto je super nadýchané a neskutočne voňavé a chutné, hlavne za čerstva. My sme pojedli hneď pol pekáčika.

    Kysnuté pufky so zemiakmi a údeným syrom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Či už na raňajky k teplému nápoju, či k dobrej polievke, a či k pivu, myslím, že si pochutíte aspoň tak ako my. Prajem dobrú chuť.

    Kysnuté pufky so zemiakmi a údeným syrom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

jack
To je fakt hustéé.Páči sa mi.
terinka55
U mňa za 5*, pufky sa mi veľmi páčia. KK a určite na ne príde, ďakujem!
cesminaz
Mne sa velmi pacia tie tvoje "puffanče" :-)) To cesto na c.8 je fakt perfektne! Urcite vyskusam,viem ze nam budu chutit :-) Vdaka @kukulienka
jozka2
Vyzeraju vynikajuco.Daju sa jest na rozne sposoby.5*****
havino
podľa surovín len a len chuťovka, aj podobne pečiem pečivo, aj so syrovou krustou na vrchu, ale do cesta som syr nedávala, teraz ma trklo a zabudla na to, že od @methi som v tomto štýle piekla s čedarom myslím a boli famozne, fotky super, vidieť nadýchanosť, štruktúru cesta
kukulienka71
Ďakujem, @methi. Mne sa zas páči tvar scones, z tohoto cesta urobím nabudúce v okrúhlej forme tie trojuholníky, vďaka:-)
gabriele
nadherne pufky...o chuti nepochybujem...budu vyskusane...a akoze inac? ...no predsa vo velkej remoske :)
1x hubata
remcula
Kukulienka71 Kristova noho, jaké jsi mi nadělala chutě!!! Uffff 5* KK
hubata
Tu sa to priam žiada piecť vo veľkej remoske, aspoň bude veľa krajov a to my milujeme. Výborný recept, možno keby sa na každú buchtičku položila kôpka syra že by sa to lepšie oddeľovalo, ale vôbec to nevadí keď sä také strapaté tie buchtičky. No a ku kyslej polievke musia byť super. Takisto deťom do ruky aby mali čo vynášať von - to musí byť len a len super.
danda3
Slané buchtičky pre tých, ktorí nemajú radi sladké, musia byť vynikajúce.♥
kukulienka71
@remcula , :-))))) vďaka za také hodnotenie
@hubata , áno, menej syra by mohlo pomôcť. Ku kyslej polievke sa veľmi hodia aj podľa mňa. Ďakujem za krásny komentár:-)
@danda3 , u nás takí nie sú, ale pekne si to napísala, aj ako úvod by sa to hodilo:-) Ďakujem pekne
salinka
@kukulienka , to je ale nádhera, to musim degustovať! V skrinke mám polohrubú, znudenú, špaldovú múku, myslíš, že ju môžem použiť, alebo radšej nemám experimentovať?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia