Kysnuté pufky so zemiakmi a údeným syrom (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Inšpirácia z maďarského blogu gabicsek.hu
Sú to také prázdne buchty zo zemiakovo-syrového cesta, pripomínajú pagáče. Ale tým, že
sú väčšie a pečené tesne
vedľa seba, môžeme si viac vychutnať mäkké a vláčne cesto vynikajúcej chuti.
15 porcií |
25 minút príprava |
25-30 minút na 200 °C |
Postup
- U šupke uvarené a vychladnuté zemiaky som očistila a najemno nastrúhala do misy z naváženou múkou, v ktorej som rozmiešala soľ. Pridala som ostatné suroviny: vajce, strúhaný syr, cukor rozmiešaný v mlieku, sušené droždie a masť
- Hmotu som miesila ručne, kým sa stala celistvou a nelepila sa na steny misy. Zakrytú som ju nechala na teplom mieste podkysnúť na dvojnásobnú veľkosť.
- Na jemne pomúčenej doske som vykysnuté cesto len raz premiesila, odvážila a tak rozdelila na 15 kúskov, po 47g, aby boli rovnaké. Kto má dobrý odhad, nemusí vážiť. S cestom sa pracuje dobre, skoro vôbec netreba podsypávať.
- Z kúskov som porobila guľky, namočila z dvoch strán v oleji a nakládla do vymasteného pekáčika tesne vedľa seba. Ja som zvolila taký menší pekáčik, takže som mala dosť vysoké pufky.
Ani neviem, ako by som ich lepšie nazvala.
- Zapla som rúru na 200°C, zatiaľ pufky kysli zakryté 10-15 minút. Tesne pred vložením do rúry som ich potrela rozmiešaným žĺtkom a posypala strúhaným syrom.
- recept udával pečenie 15-20 minút na 200°C, ale po špajdlovej skúške som ich piekla ešte 10 minút a to zakryté alobalom, lebo vrch už bol dosť červený, chcela som predísť spáleniu.
- Ulamovanie trocha skomplikuje syrovo-vaječná krusta na vrchu. Môže sa síce vynechať, ale to zas prídete o takú tú pizzovú chrumkavosť, ako to nazvala moja dcérka. Pre zjednodušenie som koláč vybrala z pekáčika, prevrátila a tak ľahšie polámala na kúsky.
- Cesto je super nadýchané a neskutočne voňavé a chutné, hlavne za čerstva. My sme pojedli hneď pol pekáčika.
- Či už na raňajky k teplému nápoju, či k dobrej polievke, a či k pivu, myslím, že si pochutíte aspoň tak ako my. Prajem dobrú chuť.