Kysnuté pufky so zemiakmi a údeným syrom (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Inšpirácia z maďarského blogu gabicsek.hu Sú to také prázdne buchty zo zemiakovo-syrového cesta, pripomínajú pagáče. Ale tým, že sú väčšie a pečené tesne vedľa seba, môžeme si viac vychutnať mäkké a vláčne cesto vynikajúcej chuti.

15
porcií
25 minút
príprava
25-30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. U šupke uvarené a vychladnuté zemiaky som očistila a najemno nastrúhala do misy z naváženou múkou, v ktorej som rozmiešala soľ. Pridala som ostatné suroviny: vajce, strúhaný syr, cukor rozmiešaný v mlieku, sušené droždie a masť
  2. Hmotu som miesila ručne, kým sa stala celistvou a nelepila sa na steny misy. Zakrytú som ju nechala na teplom mieste podkysnúť na dvojnásobnú veľkosť.
  3. Na jemne pomúčenej doske som vykysnuté cesto len raz premiesila, odvážila a tak rozdelila na 15 kúskov, po 47g, aby boli rovnaké. Kto má dobrý odhad, nemusí vážiť. S cestom sa pracuje dobre, skoro vôbec netreba podsypávať.
  4. Z kúskov som porobila guľky, namočila z dvoch strán v oleji a nakládla do vymasteného pekáčika tesne vedľa seba. Ja som zvolila taký menší pekáčik, takže som mala dosť vysoké pufky. Ani neviem, ako by som ich lepšie nazvala.
  5. Zapla som rúru na 200°C, zatiaľ pufky kysli zakryté 10-15 minút. Tesne pred vložením do rúry som ich potrela rozmiešaným žĺtkom a posypala strúhaným syrom.
  6. recept udával pečenie 15-20 minút na 200°C, ale po špajdlovej skúške som ich piekla ešte 10 minút a to zakryté alobalom, lebo vrch už bol dosť červený, chcela som predísť spáleniu.
  7. Ulamovanie trocha skomplikuje syrovo-vaječná krusta na vrchu. Môže sa síce vynechať, ale to zas prídete o takú tú pizzovú chrumkavosť, ako to nazvala moja dcérka. Pre zjednodušenie som koláč vybrala z pekáčika, prevrátila a tak ľahšie polámala na kúsky.
  8. Cesto je super nadýchané a neskutočne voňavé a chutné, hlavne za čerstva. My sme pojedli hneď pol pekáčika.
  9. Či už na raňajky k teplému nápoju, či k dobrej polievke, a či k pivu, myslím, že si pochutíte aspoň tak ako my. Prajem dobrú chuť.