Foto: soncya
Jeden z mojich najobľúbenejších dezertov. Opäť rýchle, bez váženia a merania!
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Oddellíme si žĺtka od bielkov. V miske si vymiešame do penista žĺtky (ja zvyčajne 4) so štipkou soli a balíčkom vanilkového cukru. Keď máme vymiešané pridáme vlažnéí mlieko so štipkou cukru a rozdrobeným droždím (asi 1/3 kocky), ale len toľko, aby nám rozriedilo žĺtkovú masu (odhadom 2 dl). Do tejto riedkej masy prisypávam múku, miešam a pridávam múku, kým nám nevznikne hladká, hustá, kašovitá hmota. Túto hmotu rozriedim mliekom, na konzistenciu potrebnú na palacinky. Do tejto hmoty pridáme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a po zapracovaní necháme odpočinúť. (ja asi 20-30 min.) Po tejto dobe začneme s pečením palaciniek, ak treba cesto ešte prípadne rozriedime mliekom.
- 2
Hotové horúce palacinky plníme nasledovne: Palacinku pierkom (mašlovačkou) potrieme maslom, posypeme orechami zmiešanými s cukrom a zavinieme. Tak isto postupujeme aj pri zvyšných plnkách, len mak s cukrom premiešame s džemom (slivkový ale aj ríbezľový je fajn), a kakao premiešame s cukrom a vrstvíme na hrubo na pomastené palacinky. Hotové palacinky prekrajujeme na polovice a servírujeme. Pozn,: Na polovice z dôvodu toho, že je vidno plnku a môžeme zjesť z viac druhov bez výčitky, že sme zjedli veľa!! :o)) Prajem dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@Soncya ,chcela som sa spytat,ze ako davas tie palacinky do panvice ked su z kysnuteho cesta?nie su take riedke ako normalne ked sa vykysnu,dakujem za radu.chcela by som ich vyskusat vyzeraju velmi chutne!!!!!
vdaka za výborný recept, Soncya, všetkým milovníkom palaciniek vrelo odporúčam :)
teším sa, že ti poslúžil.