Kysnuté palacinky s trojakou plnkou

Autor receptu: soncya

Jeden z mojich najobľúbenejších dezertov. Opäť rýchle, bez váženia a merania!

12
porcií
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Oddellíme si žĺtka od bielkov. V miske si vymiešame do penista žĺtky (ja zvyčajne 4) so štipkou soli a balíčkom vanilkového cukru. Keď máme vymiešané pridáme vlažnéí mlieko so štipkou cukru a rozdrobeným droždím (asi 1/3 kocky), ale len toľko, aby nám rozriedilo žĺtkovú masu (odhadom 2 dl). Do tejto riedkej masy prisypávam múku, miešam a pridávam múku, kým nám nevznikne hladká, hustá, kašovitá hmota. Túto hmotu rozriedim mliekom, na konzistenciu potrebnú na palacinky. Do tejto hmoty pridáme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a po zapracovaní necháme odpočinúť. (ja asi 20-30 min.) Po tejto dobe začneme s pečením palaciniek, ak treba cesto ešte prípadne rozriedime mliekom.
  2. Hotové horúce palacinky plníme nasledovne: Palacinku pierkom (mašlovačkou) potrieme maslom, posypeme orechami zmiešanými s cukrom a zavinieme. Tak isto postupujeme aj pri zvyšných plnkách, len mak s cukrom premiešame s džemom (slivkový ale aj ríbezľový je fajn), a kakao premiešame s cukrom a vrstvíme na hrubo na pomastené palacinky. Hotové palacinky prekrajujeme na polovice a servírujeme. Pozn,: Na polovice z dôvodu toho, že je vidno plnku a môžeme zjesť z viac druhov bez výčitky, že sme zjedli veľa!! :o)) Prajem dobrú chuť!