Foto: cesminaz
Na raňajky, do školy na desiatu, alebo len tak ku káve ;-P
porcií
na 190 °C
Suroviny
500 g |
|
3 PL |
|
4 PL |
|
2 bal |
|
125 g |
|
1 ks (do cesta) |
|
2,5 dl vlažné |
|
25 g |
|
0,5 KL |
|
1 ks (na potretie) |
|
(na posypanie) |
|
(na plnenie) |
|
Postup
-
1
Do misky dame hladku muku, 3 kopcovitejsie PL kukuricnej hladkej muky, 4 PL cukor, sol a premiesame to dobre lyzicou. Nasledne pridame 1 zltok, spusteny margarin a kvasok, ktory sme si zamiesali 1,5 dl mlieka + 25 g drozdie + 1 kl cukor. Postupne pridame este 1 dl mlieka. Vypracujeme polomäkke, dost lepkave cesto. Posypeme ho mukou a bez dalsieho miesenia, uz len napravime do bochnika. Cesto nechame na teplejsom mieste cca 1 h kysnut...
-
2
Nakysnute cesto vyklopime na trocha pomucenu dosku. Urobime valec, ktory pokrajame na 8 rovnakych kuskov. Kazdy kusok cesta este raz premiesime do bochnika. Pouzite cim menej muky na podsypavanie, aby ste nezmenili konzistenciu cesta :-) Ale inak cesto sa uz nelepi, pracuje sa s nim uz velmi dobre.
-
3
Bochničky netreba nechat znova kysnut, ale hned s nimi pracujeme dalej. Bochnicek najprv roztapkame a potom ho vyvalkame na velkost mensieho taniera, ale nie celkom do okruhla. Nieco medzi vajcom a kruhom :-) Dame pozdlz lekvar, ja som dala moj oblubeny - marhulovy :-) Nasledne cesto prehneme, prstami pri lekvari stlacime a potom uz len zlahka skrutime. Skrutime to tak, aby ten druhy kraj, ktory je vlastne spodok rohlika, bol navrchu :-) Rozky naukladame na plech s papierom trocha dalej od seba...
-
4
Natrieme ich bielkom a posypeme makom. Nenechame ich podkysnut, ale dame ich ihned do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na 15 minut. Lepsie povedane, najprv len na 15 minut ;-)
-
5
Po 15-ich minutach rohliky vyberieme a rychlo este raz potrieme bielkom. Nasledne ich rychlo dame naspät do rury a dopecieme este 10-15 minut.
-
6
Krasne upecene a vonave rozky ;-P Ak chcete, mozte vrch namazat maslom, ale nie je to potrebne, lebo zmäknu aj s maslom aj bez neho :-)
-
7
Rozky su vyborne :-) Hodia sa na ranajky s kakaom, mliekom, ci cajom. K ranajsej kave, ale aj na desiatu ;-P Plnku mozte kludne dat podla chuti, tvarohovu, orechovu ci makovu. Prajem dobru chut ;-P
aj mne sa páči a aj sa mi hodí. koľko rožkov vzniklo z pol kila múky (približne) ?
Ponúkla si nám vydarené domáce rožky.
margarin je margarin, je to jedno aky, podstata je rovnaka, ja nemam ziadny overeny, vobec ich nepouzivam, vies o tom, ze margariny maju bod topenia 40° a viac? Teda sa v tele nemaju ako roztopit a zostavaju tam a upchavaju bunkove membrany a bunky sa dusia, mozno aj preto je tolko chorob, skus si nieco o tom nieco najst, ja pouzivam len zivocisne tuky a obcas olej a tlak aj cholesterol mam ako male decko
Vidno ze sa vyznas v tychto veciach :-) Dakujem za tvoje info o margarinoch.Urcite si to niekedy preštudujem,aby som mala aj ja prehlad..
Dakujem ti za mily komentik :-) Dufam,ze sa ti rožky podarili,lebo fakt su velmi jednoduché.Čo sa týka kadejakych kritickych komentárov..z toho si ja vela nerobím,každy má právo na svoj názor ako aj právo použit si suroviny/tuky podla seba :-) Každy rozhoduje sám za seba,ze s akými surovinami/tukmi varí či pečie.Podla mňa každy použiva to čo mu je dostupné,alebo to,čo si vie cenovo dovoliť.Nech už to druhému vyhovuje či nie :-) Taká je pravda.Som rada,ze aj cícerové jedlá a börek ti chutia :-) Tak nech ti chutia aj nadalej a nech sú ti aj dalšie recepty na osoh :-)