Kysnuté koláče s tvarohom, čučoriedkami a čučoriedkovou šľahačkou
Foto: stacy77777
Keďže sa kysnuté koláče u nás robia dosť často, treba občas vymyslieť zmenu plnky alebo posypu....
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
125 g |
|
1 ks čerstvé celé |
|
4 lyžice |
|
0,5 lyžičky |
|
1 ks |
|
30 g čerstvé |
|
300 ml vlažné |
|
Plnka: | |
3 lyžice |
|
500 g |
|
0,5 balíčka |
|
0,7 dcl |
|
1 ks vyšľahaná |
|
1 lyžica |
|
3 lyžice |
|
na potretie |
|
Postup
-
1
Z droždia, trošky cukru a mlieka si pripravíme kvások. Po vykysnutí vlejeme do múčnej zmesi - múka, cukor, palmarin, soľ, vajíčko - a zamiesime cesto. Necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3cm. Vykrajujeme kolieska, do každého kolieska zatlačíme pohárom jamku, aby nám plnka nevytekala.
-
2
Okraje potrieme rozšľahaným žĺtkom, do stredu dáme tvarohovú plnku a na ňu navrstvíme čučoriedky. Môžeme, ale nemusíme posypať posýpkou. Ja som troška posypala, z masla, cukru a polohrubej múky. V rozpise surovín ale neuvádzam, nie je až tak dôležitá.
-
3
Dáme piecť. A opäť to moje postupné pečenie, ktoré sa zdá mnohým nezvyčajné: 10minút na 50stupňoch, ďalších 5 na 120stupňoch, až potom na 180 dopiecť do zlatista.
-
4
Po vychladnutí koláčiky dozdobíme vyšľahanou šľahačkou, do ktorej sme pridali 3 lyžice šťavy z čučoriedkového kompótu. Snáď sa budú koláčiky niekomu páčiť, tak prajem dobrú chuť....
Ďakujem za inšpiráciu