Foto: izabella929
Venčeky, ktoré chcem dnes predstaviť, sú vhodné na raňajky, desiatu aj olovrant..je ich možno upiecť na sladko presne tak ako aj na slano...na sladko Zobraziť celý popisVenčeky, ktoré chcem dnes predstaviť, sú vhodné na raňajky, desiatu aj olovrant..je ich možno upiecť na sladko presne tak ako aj na slano...na sladko ich natieram maslom a lekvárom, alebo maslom a medom..no a na slano sú fajn s akoukoľvek nátierkou..možno iba tak hoc na sucho...
porcií
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
Na pracovnú dosku som si preosiala hladkú múku...pridala som žltok, cukor, soľ a kvások, pripravila som si aj 1 dl oleja..
-
2
poriadne som vymiesila cesto...a rozdelila na 2 polovice...
-
3
do jednej polovice som pridala 1 lyžucu kakao a poriadne znova premiesila..
-
4
vymiesené cesto som poprášila jemne múkou, zakryla a nechala 1 hodinu kysnúť..
-
5
vykysnuté cesto..
-
6
biele cesto som zabalila do útierky a nechala ešte odpočívať a z kakaového cesta som robila dlhé tenké šúľance...potom som očistila pracovnú dosku, aby som si biele cesto nezafarbila a urobila som aj z bieleho cesta šúlance...presne toľko kusov ako z kakaového.....
-
7
šúľance som popárila...na jednom konci som cesto stlačila, aby sa mi nezoztáčali vrkoče...zaplietla som ich a porom otáčala do tvaru venčeka, alebo slimáka...koniec cesta som podložila pod venček...
-
8
hotové venčeky som potrela rozšlahaným bielkom do ktorého som pridala lyžičku smotany...
-
9
pripravila na plech pečiaci papier a venčeky som uložila a nechala 20.min.podkysnúť..
-
10
trúbu som predhriala na 170 st. a piekli sa 20min.
-
11
chutné,chrumkavé venčeky..
-
12
a takto ich priečne prerežem ,aby sa dali natierať..
v Lučenci býva jedna mladá usilovná víla
ktorá-len tak-bielokakaové venčeky vila..
o takýchto maškrtách moja duša len by si snila..
no jej -mojej duše-nositeľka je veľmo hnilá...:-(
je to krása!!!a tá vôňa!!!
bože-keby voňalo to u nás doma!!!!....:-)))
Dal som ti zahrať k narodeninám v /diskusia - pre potešenie/
Na zdravie !!!
@izabelka Dnes vyskusane....su naozaj chutne,ako vianocka,uz len ich potret maslom a lekvarom....Ja ale pridam nabuduce viac cukru do cesta,aby boli sladke..deti len chytia cez prestavku a bezia stym hore-dole,ved vies ako to je..s lekvarovym by sa mi cele "vymazali" :-))) tentoraz som ich len posypala cukrom...ale boli fajnoveee ;-D dakujem za recept