Kysnuté kakaové venčeky (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Venčeky, ktoré chcem dnes predstaviť, sú vhodné na raňajky, desiatu aj olovrant..je ich možno upiecť na sladko presne tak ako aj na slano...na sladko ich natieram maslom a lekvárom, alebo maslom a medom..no a na slano sú fajn s akoukoľvek nátierkou..možno iba tak hoc na sucho...

15
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Na pracovnú dosku som si preosiala hladkú múku...pridala som žltok, cukor, soľ a kvások, pripravila som si aj 1 dl oleja..
  2. poriadne som vymiesila cesto...a rozdelila na 2 polovice...
  3. do jednej polovice som pridala 1 lyžucu kakao a poriadne znova premiesila..
  4. vymiesené cesto som poprášila jemne múkou, zakryla a nechala 1 hodinu kysnúť..
  5. vykysnuté cesto..
  6. biele cesto som zabalila do útierky a nechala ešte odpočívať a z kakaového cesta som robila dlhé tenké šúľance...potom som očistila pracovnú dosku, aby som si biele cesto nezafarbila a urobila som aj z bieleho cesta šúlance...presne toľko kusov ako z kakaového.....
  7. šúľance som popárila...na jednom konci som cesto stlačila, aby sa mi nezoztáčali vrkoče...zaplietla som ich a porom otáčala do tvaru venčeka, alebo slimáka...koniec cesta som podložila pod venček...
  8. hotové venčeky som potrela rozšlahaným bielkom do ktorého som pridala lyžičku smotany...
  9. pripravila na plech pečiaci papier a venčeky som uložila a nechala 20.min.podkysnúť..
  10. trúbu som predhriala na 170 st. a piekli sa 20min.
  11. chutné,chrumkavé venčeky..
  12. a takto ich priečne prerežem ,aby sa dali natierať..