Kysnuté kakaové venčeky (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Venčeky, ktoré chcem dnes predstaviť, sú vhodné na raňajky, desiatu aj olovrant..je ich
možno upiecť na sladko presne tak ako aj na slano...na sladko ich natieram maslom a
lekvárom, alebo maslom a medom..no a na slano sú fajn s akoukoľvek nátierkou..možno
iba tak hoc na sucho...
15 porcií |
30 minút príprava |
20 minút na 170 °C |
Postup
- Na pracovnú dosku som si preosiala hladkú múku...pridala som žltok, cukor, soľ a kvások, pripravila som si aj 1 dl oleja..
- poriadne som vymiesila cesto...a rozdelila na 2 polovice...
- do jednej polovice som pridala 1 lyžucu kakao a poriadne znova premiesila..
- vymiesené cesto som poprášila jemne múkou, zakryla a nechala 1 hodinu kysnúť..
- vykysnuté cesto..
- biele cesto som zabalila do útierky a nechala ešte odpočívať a z kakaového cesta som robila dlhé tenké šúľance...potom som očistila pracovnú dosku, aby som si biele cesto nezafarbila a urobila som aj z bieleho cesta šúlance...presne toľko kusov ako z kakaového.....
- šúľance som popárila...na jednom konci som cesto stlačila, aby sa mi nezoztáčali vrkoče...zaplietla som ich a porom otáčala do tvaru venčeka, alebo slimáka...koniec cesta som podložila pod venček...
- hotové venčeky som potrela rozšlahaným bielkom do ktorého som pridala lyžičku smotany...
- pripravila na plech pečiaci papier a venčeky som uložila a nechala 20.min.podkysnúť..
- trúbu som predhriala na 170 st. a piekli sa 20min.
- chutné,chrumkavé venčeky..
- a takto ich priečne prerežem ,aby sa dali natierať..