Kváskový pšenično-ražný chlieb fotorecept

kapucinka - fotkakapucinka, 11. septembra 2016
Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept)
Foto: kapucinka

Tento chlieb bol po upečení mäkký a mal chrumkavú kôrku. Takúto skvelú chuť nemajú bežné obchodné chleby. Na druhý deň trochu stvrdol, ale stále bol vynikajúci. Ľahko sa krájal a výborne voňal.

30 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
250 g
300 - 350 ml
4 PL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Večer vytiahneme kvások z chladničky a nakŕmime. Do rána bude hotový, ja som použila kvások rovno z fľašky a zbytok som vrátila do chladničky.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V menšej mise zmiešame múky, soľ, cukor, rasce a sezamové semienka.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmiešame vodu (asi 300 ml) a kvások.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zmes s múkou vsypeme do vody s kváskom.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vymiesime cesto. Netreba až tak poriadne, len aby sa prísady spojili.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Necháme kysnúť 1 - 2 hodiny. Ja som dala cesto do mikrovlnky. Môžete ho však prikryť utierkou.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a zapracujeme do hladkej guličky. Predtým ho poriadne "ponaťahujeme".

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nemáme doma špeciálne košíky na kysnutie, tak som použila obyčajnú misku, ktorej tvar sa mi páčil a bola dostatočne veľká. Do nej dajte utierku a do toho cesto. POZOR: utierku poriadne pomúčte.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť, kým nezdvojnásobí objem. U mňa to trvalo od jednej do šiestej. Môj kvások je starý tri mesiace a pár týždňov.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Misku s cestom prevráťte na plech vystlaný pomúčeným papierom. Dajte preč misku a opatrne aj utierku. Mne sa trochu cesto prilepilo na utierku a preto aj spľaslo. Vidno to na kôrke. Ak sa to stane, nezúfajte, chlieb bude výborný tak či tak.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Cesto môžete aj narezať, ak sa podarilo ho vyklopiť celé. Poriadne ho pomúčte, nemusíte potom vytvárať paru ani potrieť vodou.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A tu sa pečie.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Rúru rozohrejte, keď je cesto nakysnuté. Zapnite ju na 240 - 230 stupňov. Medzitým vyklopte cesto na plech ako v postupe 10 a 11. Nevadí, keď postojí. Do rozohriatej rúry dajte piecť cesto a teplotu znížte na 180 stupňov ihneď po vložení. Cesto sa dvihne a bude mäkké.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Piekla som asi 30 minút. Vyberte chlieb z rúry, poobtŕhajte papier na pečenie :) a nechajte vychladnúť na kovovej mriežke.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Tu je zboku.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Narezaný po vychladnutí.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Dobrú chuť :)

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Kapucinka (11.9.2016 20:34)

Ak by si chcela niečo poradiť, pokojne sa hocikedy spýtaj :) Ak budem vedieť pomôžem . Cesto spľaslo, lebo bolo riedke, na takýto chlebík z ošatky musí byť cesto trochu tuhšie, inak nedrží tvar. Ale nie zasa veľmi tuhé. Budem aj ja tu dávať taký chlebík, potom si všimni pomer ingrediencii. Alebo potom skus podľa receptu. Do formy ide redšie cesto. Držím palce s kváskovaním :)
No moja poklona, ak máš naozaj toľko rokov, že si si trúfla na chlieb z kvásku. Pekné, originálne a zrozumiteľné obrázky - teda dala si si naozaj záležať aby si prezentovala svoje dielo. Si veľmi šikovná, chlebík je pekný a určite všetkým chutil. Dávam ti 5 hviezdičiek lebo si ich právom zaslúžiš.
Pekne nakresleny popis receptu,je to mile.Aj ked je chlebik trosku splasnuty,verim ze chutovo bol dobry.Na tvoj vek ,klobuk dole mas odvahu.U mna mas 100bodov