Foto: kapucinka
Tento chlieb bol po upečení mäkký a mal chrumkavú kôrku. Takúto skvelú chuť nemajú bežné obchodné chleby. Na druhý deň trochu stvrdol, ale stále Zobraziť celý popisTento chlieb bol po upečení mäkký a mal chrumkavú kôrku. Takúto skvelú chuť nemajú bežné obchodné chleby. Na druhý deň trochu stvrdol, ale stále bol vynikajúci. Ľahko sa krájal a výborne voňal.
na 180 °C
Postup
-
1
Večer vytiahneme kvások z chladničky a nakŕmime. Do rána bude hotový, ja som použila kvások rovno z fľašky a zbytok som vrátila do chladničky.
-
2
V menšej mise zmiešame múky, soľ, cukor, rasce a sezamové semienka.
-
3
Zmiešame vodu (asi 300 ml) a kvások.
-
4
Zmes s múkou vsypeme do vody s kváskom.
-
5
Vymiesime cesto. Netreba až tak poriadne, len aby sa prísady spojili.
-
6
Necháme kysnúť 1 - 2 hodiny. Ja som dala cesto do mikrovlnky. Môžete ho však prikryť utierkou.
-
7
Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a zapracujeme do hladkej guličky. Predtým ho poriadne "ponaťahujeme".
-
8
Nemáme doma špeciálne košíky na kysnutie, tak som použila obyčajnú misku, ktorej tvar sa mi páčil a bola dostatočne veľká. Do nej dajte utierku a do toho cesto. POZOR: utierku poriadne pomúčte.
-
9
Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť, kým nezdvojnásobí objem. U mňa to trvalo od jednej do šiestej. Môj kvások je starý tri mesiace a pár týždňov.
-
10
Misku s cestom prevráťte na plech vystlaný pomúčeným papierom. Dajte preč misku a opatrne aj utierku. Mne sa trochu cesto prilepilo na utierku a preto aj spľaslo. Vidno to na kôrke. Ak sa to stane, nezúfajte, chlieb bude výborný tak či tak.
-
11
Cesto môžete aj narezať, ak sa podarilo ho vyklopiť celé. Poriadne ho pomúčte, nemusíte potom vytvárať paru ani potrieť vodou.
-
12
A tu sa pečie.
-
13
Rúru rozohrejte, keď je cesto nakysnuté. Zapnite ju na 240 - 230 stupňov. Medzitým vyklopte cesto na plech ako v postupe 10 a 11. Nevadí, keď postojí. Do rozohriatej rúry dajte piecť cesto a teplotu znížte na 180 stupňov ihneď po vložení. Cesto sa dvihne a bude mäkké.
-
14
Piekla som asi 30 minút. Vyberte chlieb z rúry, poobtŕhajte papier na pečenie :) a nechajte vychladnúť na kovovej mriežke.
-
15
Tu je zboku.
-
16
Narezaný po vychladnutí.
-
17
Dobrú chuť :)
Ďakujem :-) Takýmto postupom som to robila prvý krát, ale na moje prekvapenie to dopadlo dobre :-D
Ďakujem za radu, to množstvo musím ešte doladiť, cesto nakyslo pekne a rýchlo, len pri vyklopení spľaslo. Páčia sa mi tvoje recepty s kváskom, určite sa raz zídu :-D
Ďakujem :-)
Ak by si chcela niečo poradiť, pokojne sa hocikedy spýtaj :) Ak budem vedieť pomôžem . Cesto spľaslo, lebo bolo riedke, na takýto chlebík z ošatky musí byť cesto trochu tuhšie, inak nedrží tvar. Ale nie zasa veľmi tuhé. Budem aj ja tu dávať taký chlebík, potom si všimni pomer ingrediencii. Alebo potom skus podľa receptu. Do formy ide redšie cesto. Držím palce s kváskovaním :)
Oki :-) ďakujem
Chlebík iste chutil výborne, mám také rada. Koľko času asi uplynulo medzi bodom 11 a 12, prosím?
Zapla som rúru, vyklopila cesto a nechala prikryté utierkou 20 min, kým sa nenahriala rúra. Potom som to dala piecť :-) som rada, že sa tiež našiel niekto, koho baví kreslenie :-D
Ďakujem :-)
Ďakujem za radu :-) s tým palcovým testom som to ešte neskúšala, piecť každý deň ani častejšie ako raz za týždeň nemôžem :-( škola a tak... Na každé ďalšie cesto som skúšala rôzne množstvo kvásku, myslím, že viac neuškodí. Toto je môj prvý pokus s chlebíkom na plechu a nie vo forme, ale bol asi najchutnejší zo všetkých mojich pokusov. Ak budem potrebovať radu, viem koho sa mám opýtať ;-) a radu ešte určite potrebovať budem :-) .