Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept)

Autor receptu: kapucinka

Tento chlieb bol po upečení mäkký a mal chrumkavú kôrku. Takúto skvelú chuť nemajú bežné obchodné chleby. Na druhý deň trochu stvrdol, ale stále bol vynikajúci. Ľahko sa krájal a výborne voňal.

30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Večer vytiahneme kvások z chladničky a nakŕmime. Do rána bude hotový, ja som použila kvások rovno z fľašky a zbytok som vrátila do chladničky.
  2. V menšej mise zmiešame múky, soľ, cukor, rasce a sezamové semienka.
  3. Zmiešame vodu (asi 300 ml) a kvások.
  4. Zmes s múkou vsypeme do vody s kváskom.
  5. Vymiesime cesto. Netreba až tak poriadne, len aby sa prísady spojili.
  6. Necháme kysnúť 1 - 2 hodiny. Ja som dala cesto do mikrovlnky. Môžete ho však prikryť utierkou.
  7. Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a zapracujeme do hladkej guličky. Predtým ho poriadne "ponaťahujeme".
  8. Nemáme doma špeciálne košíky na kysnutie, tak som použila obyčajnú misku, ktorej tvar sa mi páčil a bola dostatočne veľká. Do nej dajte utierku a do toho cesto. POZOR: utierku poriadne pomúčte.
  9. Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť, kým nezdvojnásobí objem. U mňa to trvalo od jednej do šiestej. Môj kvások je starý tri mesiace a pár týždňov.
  10. Misku s cestom prevráťte na plech vystlaný pomúčeným papierom. Dajte preč misku a opatrne aj utierku. Mne sa trochu cesto prilepilo na utierku a preto aj spľaslo. Vidno to na kôrke. Ak sa to stane, nezúfajte, chlieb bude výborný tak či tak.
  11. Cesto môžete aj narezať, ak sa podarilo ho vyklopiť celé. Poriadne ho pomúčte, nemusíte potom vytvárať paru ani potrieť vodou.
  12. A tu sa pečie.
  13. Rúru rozohrejte, keď je cesto nakysnuté. Zapnite ju na 240 - 230 stupňov. Medzitým vyklopte cesto na plech ako v postupe 10 a 11. Nevadí, keď postojí. Do rozohriatej rúry dajte piecť cesto a teplotu znížte na 180 stupňov ihneď po vložení. Cesto sa dvihne a bude mäkké.
  14. Piekla som asi 30 minút. Vyberte chlieb z rúry, poobtŕhajte papier na pečenie :) a nechajte vychladnúť na kovovej mriežke.
  15. Tu je zboku.
  16. Narezaný po vychladnutí.
  17. Dobrú chuť :)