Kváskový pita chlieb fotorecept

siisa - fotkasiisa, 5. januára 2017
Kváskový pita chlieb (fotorecept)
Foto: siisa

Je to jednoduchý a rýchly recept na arabský chlieb pita. Skúšala som rôzne recepty, ktoré som našla na internete. Nakoniec tento vznikol z dvoch kvasnicových receptov, ktorý som prerobila na kváskový.

9
porcií
7 - 10 minút
na 230 - 250 °C

Suroviny

Cesto:
150 ml
200 g
200 g
220 ml
1 PL
1 ČL
1/2 ČL
trošku

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Večer si prikŕmime kvások. Použijeme ražný. Do misy dáme 1 - 2 PL kvásku, pridáme 75 g ražnej celozrnnej múky a 75 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do rána vykvasiť pri izbovej teplote. Tak 7 - 10 hodín.

  2. 2

    Ráno zamiesime cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné ingrediencie okrem soli a mlieka. Vlažné mlieko po zapnutí robota lejeme do misy po častiach a sledujeme konzistenciu cesta. Cesto by malo byť tuhšie. Miesime ho až do hladka tak, aby sa nechytalo na misu. Misu uzavrieme do igelitovej tašky a necháme odpočívať pri izbovej teplote pol hodiny. Potom do cesta zapracujeme soľ a necháme cesto odpočívať ďalšie 2 hodiny pri izbovej teplote, uzavreté v igelitovej taške.

  3. 3

    Potom cesto vyberieme na pomúčenú dosku.

    Kváskový pita chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zapneme rúru na 230°C - 250°C . Cesto rozdelíme na 9 rovnakých častí tak, aby jedna mala 90 - 100g. A každú rozvaľkáme na tenko asi tak 2 mm.

    Kváskový pita chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uložíme na plech.

    Kváskový pita chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Akonáhle sa rúra vyhreje, vložím do nej plech. Pečieme 7 - 10 minút.

    Kváskový pita chlieb (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

jack
Páči sa mi ten receptík.A prajem šťastný nový rok a véééľa super receptíkov.*****.
1x siisa
haji
Krásná práce, určo vyzkouším, ještě vymyslet nějakou smysluplnou náplň. Jsi šikulka, díky za receptík, milá Simonko!!
1x siisa
siisa
@Jack (5.1.2017 22:03)

Ďakujem milá @Jack , aj tebe prajem všetko dobré do nového roka. Ako si na tom s kváskom ? Akurát som sušila. Pošlem ti ?
siisa
@Haji (6.1.2017 00:31)

Milá @Haji , presne ako píšeš, ešte chutnú náplň a je to ! Večer sa mi už nechcelo riešiť túto vec, lebo ja tam potrebujem mäsko a na to nebol čas :) Ďakujem ♥
monty469
No teda. Raz to skusim upiect aj nejaku mäsovu napln k tomu. Vyzera to dobre ;-)
1x siisa
siisa
@Monty469 (6.1.2017 11:15)

Milá @Monty469 , som napiekla a dala do mrazáka. Akurát jeden som urobila na večeru, ale len taký so zeleninou, šunkou, syrom, vajíčkom a dressingom. Chýbalo mi tam grilované mäso :D Keď budem potrebovať, tak vyberiem :) Vyskúšaj :)
kapucinka
Tiež som už robila pita chlieb, ale z droždia. Je sranda pozorovať, ako sa pri pečení nafúkne :-)
1x siisa
kecemis
Mas ich pekne a tvoja predstava mi je blizka, I ked aj bez masa sa da a len so salatom a jemne poliatym talianskym dressingom.
1x siisa
siisa
@Kecemis (6.1.2017 16:59)

Ďakujem :) Vieš, že tu by mi to mäso chýbalo :)
haji
@Siisa (6.1.2017 15:27)
Jejda, tak to je o hooóódně lepší představa - vlastně realizace! Krásné, chutné a voňavé foto, jsi šikulka! Krásný Tříkrálový večer, Simonko!!
1x siisa
siisa
@Haji (6.1.2017 17:31)

Ale niee, to len predstava :D Realizácia bude niekedy cez týždeň :)
1x haji
janger
Pekne sa ti podarili, @siisa. My kupujeme vzdy hotove, tiez su dobre. Este som ich nikdy nerobila. Mozno niekedy skusim, namaskrtila si ma :-).
1x siisa
siisa
@Janger (6.1.2017 18:55)

Ďakujem......domáce budú isto lepšie chutiť :)
nela88
vyskúšam, zatiaľ pečiem len kváskové dalamánky, celý Tvoj blog sa mi páči, budem postupne skúšať, predsa len kváskové pečenie je zdravšie a chutí mi veľmi :)
1x siisa
siisa
@Nela88 (7.1.2017 15:23)

Ďakujem za milý komentárik :) Budem rada ak vyskúšaš.
siisa
@Kukulienka71 (7.1.2017 15:57)

Ďakujem veľmi pekne. Je to taká rýchla a diétna náhrada za chlebík. Múku si môže zvoliť každý akú len chce. Ja osobne mám radšej ciabattu. Robievam ju štvorcového tvaru, jednu stranu narežem a naplním podľa chuti.
jack
@Siisa (6.1.2017 10:36)

Milá Siisa.Môj kvások sa má fajn.Mám aj od sestry.Už pár pokusov bolo,ale nie všetky dopadli dobre.Vďaka mojej trucovitej rúre,alebo mojej neznalosti nastaviť teplotu(plyn),ale po porade so ségrou som to akosi nakopla.A podaril sa mi krásny chlebík...Dnes som si ich zas prikrmila,takže mám ďalšie dve dietky"Feriho a Dorotku".Feri je kvások od sestry.Je super rýchly,Dorotka taký leňoch,ale nevadí,nabudúce bude makať ona.Veď nech sa ukáže čo vie.Že?..Ale inak ďakujem za opýtanie,si zlatá.Veď napokon ty si ma nakopla.Pekný víkendík.♡
1x siisa
siisa
@Jack (7.1.2017 19:31)

S kváskovaním je to tak. Raz sa darí a potom zasa nie. Aspoň teda na začiatku, ale keď človek vytrvá, prídu úspechy a tie človeka vždy nakopnú isť dalej a vydržať. Držím teda palčeky, nech sa len a len darí. Aj tebe pekný víkend. ♥
siisa
@Patroveckypitrs (8.1.2017 15:42)

Ďakujem :) Určite to chce dobrú náplň ! Chlebík je len to čo drží všetky tie dobroty pokope :)
katka78
Fíha, toto sa mi zíde, hlavne v lete ku šalátom. Ja ich milujem, ale musím mať k nim nejaké-to upečené cesto v ruke :-) Inak tento týždeň som znovu robila tvoju výbornú kváskovú knedľu a z toho istého cesta si urobila aj zopár menších parených buchiet. No nebo! Vďaka :-)
1x siisa
siisa
@Katka78 (10.1.2017 12:51)

Katka, múku si do cesta môžeš dať akú chceš podľa chuti, funguje to s hocijakou, ja som vyskúšala asi všetky. Veľmi sa teším, že recept na knedľu slúži :) Ja to tiež tak robievam. Keď robím knedľu, urobím aj buchty. Ďakujem veľmi pekne za milý komentár :)
siisa
@Chica114 (14.1.2017 21:10)

Áno, mne to teda chutí, ale dôležité je chutne to naplniť :)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha