Kváskový pita chlieb (fotorecept)
Autor receptu: siisa
Je to jednoduchý a rýchly recept na arabský chlieb pita. Skúšala som rôzne recepty,
ktoré som našla na internete.
Nakoniec tento vznikol z dvoch kvasnicových receptov, ktorý som prerobila na kváskový.
9 porcií |
7 - 10 minút na 230 - 250 °C |
Postup
- Večer si prikŕmime kvások. Použijeme ražný. Do misy dáme 1 - 2 PL kvásku, pridáme 75 g ražnej celozrnnej múky a 75 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do rána vykvasiť pri izbovej teplote. Tak 7 - 10 hodín.
- Ráno zamiesime cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné ingrediencie okrem soli a mlieka. Vlažné mlieko po zapnutí robota lejeme do misy po častiach a sledujeme konzistenciu cesta. Cesto by malo byť tuhšie. Miesime ho až do hladka tak, aby sa nechytalo na misu. Misu uzavrieme do igelitovej tašky a necháme odpočívať pri izbovej teplote pol hodiny. Potom do cesta zapracujeme soľ a necháme cesto odpočívať ďalšie 2 hodiny pri izbovej teplote, uzavreté v igelitovej taške.
- Potom cesto vyberieme na pomúčenú dosku.
- Zapneme rúru na 230°C - 250°C . Cesto rozdelíme na 9 rovnakých častí tak, aby jedna mala 90 - 100g. A každú rozvaľkáme na tenko asi tak 2 mm.
- Uložíme na plech.
- Akonáhle sa rúra vyhreje, vložím do nej plech. Pečieme 7 - 10 minút.