Kváskové cestoviny - pappardelle (fotorecept)

Autor receptu: siisa

Ten kto kváskuje, má často dilemu, čo so zvyšným kváskom. Tu je jeden z niekoľkých spôsobov ako ho využiť. O kvásku vieme že, neprekysľuje náš organizmus, naopak rozkladá zložené a ťažšie stráviteľné látky v múke na jednoduchšie látky. Tie sa dostávajú do nášho zažívania už ako čiastočne natrávené a preto sú pre nás oveľa ľahšie stráviteľné. Vďaka kvásku náš organizmus dokáže z obilia zúžitkovať vitamíny, enzýmy, minerálne látky a stopové prvky. Preto sú kváskové cestoviny pre telo prínosom.

Postup

  1. Na prípravu cestovín môžeme použiť múku akú len chceme. Ak chceme celozrnné cestoviny, použijeme celozrnnú múku. Taktiež voľbou každého je aj tvar cestovín. Takto môžeme urobiť fliačky, hrubé rezance. Dokonca aj halušky, ak si urobíme redšie cesto. Cesto sa hodí aj na pirohy, alebo ako závarka do polievky.
  2. Všetky suroviny si dáme do misy a vypracujeme hladké cesto. Podľa konzistencie, ak sa nám zdá cesto husté, pridáme vodu. Ak redšie, pridáme múku. Mne to fungovalo tak ako je v recepte. Ja som použila na miesenie robot. Miesila som hákom na kysnuté cesto. Cesto necháme pri izbovej teplote 2 hodiny odpočívať v igelitovej taške.
  3. Po dvoch hodinách vidieť, že nám nakyslo. Dáme na dosku a riadne premiesime, aby sme z neho dostali všetky bublinky. Múku už nepridávame. Potom ho na tenko vyvaľkáme.
  4. Nakrájame na taký tvar cestovín aké potrebujeme.
  5. Hneď vyvaríme. Netreba čakať, lebo cesto má tendenciu stále kysnúť.