Foto: sracz
Ako každý zodpovedný „gazdiniak“ som, mimo iné, postavený pred večný problém, nakúpiť ale aj ušetriť. Rokmi som sa naučil orientovať aj v nákupných strediskách. Zobraziť celý popisAko každý zodpovedný „gazdiniak“ som, mimo iné, postavený pred večný problém, nakúpiť ale aj ušetriť. Rokmi som sa naučil orientovať aj v nákupných strediskách. Oči mi „lietajú“ ako kancovi pri pohľade na miškára. Kvalita má „zelenú“! V niekoľkých okamihoch dokážem zistiť pre mňa najvýhodnejšiu cenu tovaru. Tak som nakúpil aj horné časti kurčacích nôh a „maslové“ malé zemiaky „rakúsky polmesiac“. Hydinu smiem a môžem denno denne, tak som ju pripravil na rasci a zapiekol s „operenou“ cibuľkou.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
5-6 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti čerstvo mleté |
|
1 PL |
|
1-1,5 PL |
|
1-1,5 PL (alebo husacia) |
|
1 ks žltá veľká |
|
2-3 strúčiky pretlačený |
|
150-200 ml (alebo voda) |
|
2 ČL hrubo drvená |
|
7-10 ks na jemno pokrájaná |
|
Príloha: | |
600-800 g pečené malé |
|
1-1,5 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti čerstvo mleté |
|
1-1,5 PL hobliny |
|
Postup
-
1
vstupná zostava skromnejšia, ale o to chutnejšia; mäso som dočistil, obrezal kožu, umyl a osušil na papierovom obrúsku; do pozornosti si Vám dovoľujem odporúčať zemiaky typu Austrian crescent „rakúsky polmesiac“, ktoré som podával ako prílohu
-
2
kúsky mäsa som priamo na obrúsku osolil, „oeMČeKoval“, posypal prezásypkou vlastnej výroby
-
3
a po 7´ obojstranne do červenohneda opiekol na horúcej masťolejovej emulzii
-
4
bez prestávky som ich po opečení druhej strany posypal pokrájanou žltou cibuľou, pridal pretlačané strúčiky cesnaku a ~ 12´ podusil,
-
5
otočil, posypal KL na hrubo drvenej rasce, podlial „deckou“ kuracieho vývaru a vzápätí opäť ~ 12´ podusil
-
6
a ideme do „finále“: mäso som otočil, posypal druhou KL hrubo drvenej rasce, posypal mladou cibuľkou, pokrájanou aj s „pierkami“ a ~ 10´ nechal zapiecť v elektrickej rúre vyhriatej na 180 °C (390÷400 °F)
-
7
v poslednú nedeľu pred Štedrým dňom, už pripravení na sviatky Vianočné, som kuracinku na rasci servíroval s opečenými zemiakami
-
8
a ešte pohľad na našu tohotoročnú Vianočnú jedličku. Majte krásne dni plné úsmevov milí priatelia aj na našej Varecha.sk
A to len takto cez varechu a tvoje skvelé recepty súdim.
Prajem všetko dobré v roku 2016, ale hlavne pevné zdravie a radosť z varenia.