Kuracie žalúdky na paradajkách a stonkoch zeleru fotorecept

sracz - fotkasracz, 8. februára 2016
Kuracie žalúdky na paradajkách a stonkoch zeleru (fotorecept)
Foto: sracz

Počas prípravy tohoto rcp som počul hlas mojeho predobrého otca, Tatiho, B. P. 11 rokov pred jeho odchodom za mamkou Aňuci na lúky nebeské“ Zobraziť celý popisPočas prípravy tohoto rcp som počul hlas mojeho predobrého otca, Tatiho, B. P. 11 rokov pred jeho odchodom za mamkou Aňuci na lúky nebeské“ som aj pre neho často varieval. Podobne ako my s bratom, aj on uznával kuchyňu svojej Pötyki, ale aj svokry lady Ann. Mal svoje obľúbené jedlá a keď som mu navaril v štýle mojich dobrých víl, uznanlivo pokyvoval hlavou a riekol: „OŇI poľivečka, či OŇI strapački, alebo OŇI mäsko“! Teraz by to asi bolo „OŇI rizoto“! ... tieto slová ma hrejú pri srdci aj dnes!

4-6
porcie
30-45 minút
príprava
120-150 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks (cibuľa)
3 - 4 PL
1 200 - 1 500 g
4 - 5 ks
5 - 6 ks
1 PL
podľa chuti
1 ČL
1 ČL (jalovec)
1 ČL
1 ČL (KN)
3 - 4 strúčiky
500 - 600 (čerstvé)
podľa potreby (voda teplá)
500 g (tarhoňa alebo ryža)
0,5 ČL




Postup

  1. 1

    na začiatku to vyzeralo veľmi jednoduché, ba až prosté, ale vidina chutného výsledku ma posmeľovala do ďalších krokov. Najviac času, teda okrem samotného dusenia „húževnatého mäsa zuziek“, zaberie dočistenie a odstránenie ich tvrdých „spojovacích častí“! Náš otec by mi to určite nedovolil. Doslova si vychutnával ich „škripot“ pod zubami. Ja s mojou naopak, mäso má byť mäsom a nie „posilňovacím trenažérom“ pre naše zuby a žuvacie svaly!

    Kuracie žalúdky na paradajkách a stonkoch zeleru (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do panvice s rastlinným olejom som krátko porestoval postrúhanú šalotku (lebo som ju mal, inak používam cibuľu)

    Kuracie žalúdky na paradajkách a stonkoch zeleru (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a na tomto základe som nechal „na bielo zatiahnúť“ kuracie žalúdky alias „zuzky“ (trvalo to tak 7÷8´); potom som pridal korenie (PL sladkej mletej papriky, po KL čerstvo mletého čierneho korenia, borievky_jalovca a korenia na kuracinu, „hranu“ som poistil mocca lyžičkou gulašovo klobásovej zmesi z Komárna); všetko som pekne zmiešal a nechal dobrú ¼ hodinku podusiť

    Kuracie žalúdky na paradajkách a stonkoch zeleru (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    nasledovala zeleninový „trojboj“, ktorý pozostával z pokrájaných paradajok, zelerových stonkov a pretlačených strúčikov cesnaku; v chladničke mi už dlhšiu dobu zavadzala „salsa“ (~ 250 g), tak som ju „zapriahol do zostavy“; pridala na chuti a nemusel som „perkelt“ vôbec podlievať; tááák a opäť som všetko premiešal a ~ 60´ som už do dusenia, na najmenšom stupni ohrevu, vôbec nezasahoval

    Kuracie žalúdky na paradajkách a stonkoch zeleru (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    teraz som do prosesu zaradil aj pokrájanú zmes sterilizovaných húb a pretože mäso aj po hodine bolo tvrdé, tak som k nemu prisypal asi ½ ML jedlej „sodybici“; napriek tejto „finte“ dusenie trvalo ďalšiu dobrú hodinu, ale výsledný chuťový efect stál za trpezlivosť

    Kuracie žalúdky na paradajkách a stonkoch zeleru (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pri „potulkách“ po obchodoch som naďabil na vrecúško talianskej cestoviny „pasta Acini di Pepe“ (veľkosťou niečo medzi couscous a tarhoňou, s rovnakou chuťou), tak som ju pripravil s pokrájanou petržlenovou vňaťou, nám už „notoricky“ známym spôsobom

    Kuracie žalúdky na paradajkách a stonkoch zeleru (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    prvú porciu, pre jej jasnosť a osvietenosť „MCB“ na oválnom tanieri

    Kuracie žalúdky na paradajkách a stonkoch zeleru (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a zvyšok som zmiešal do podoby rizota (trebárs ako so slovenskou ryžou),

    Kuracie žalúdky na paradajkách a stonkoch zeleru (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ako ju obľuboval náš predobrý starostlivý otec_Tati

    Kuracie žalúdky na paradajkách a stonkoch zeleru (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    takto som si naložil pre seba

    Kuracie žalúdky na paradajkách a stonkoch zeleru (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a takto na druhý deň (pretože jej véééľmi chutilo) naservíroval mojemu extra lepšiemu JA

    Kuracie žalúdky na paradajkách a stonkoch zeleru (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

izabella929
@sracz , čo u k tomuto úžasnému slovnému básneniu o tvojom živote dodať..nemám slov..som úplne unesená, tvojim rozprávaním a útržkami zo života...v každom prípade sa jedná o skutočne výborné jedlo, krásne servírované a s láskou pre svoju krajšiu polovičku...no čo...do konca života sa mi treba veľa učiť.-)
1x mabla




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia