Kuracie pečienky s cuketovo-marhuľovou omáčkou fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 16. júla 2013
Kuracie pečienky s cuketovo-marhuľovou omáčkou (fotorecept)
Foto: mariamka

Rozmýšľala som, čo dnes na obed. Pečienky bol prvý nápad, smotanová omáčka druhý a marhuľovo-vínovú polievku varili ráno na čechoch. Tak som to dala Zobraziť celý popisRozmýšľala som, čo dnes na obed. Pečienky bol prvý nápad, smotanová omáčka druhý a marhuľovo-vínovú polievku varili ráno na čechoch. Tak som to dala dokopy, cuketa sa tam nejako priplietla. Miesto pečienok môžete použiť hocijaké chudé mäso, kuracie, morčacie, grilovanú či restovanú zeleninu. Určite to bude pasovať. Príloha u nás tarhoňa, ale stačí aj bagetka, čerstvá zelenina, šalát.

Suroviny

1 kg
Omáčka:
1 ks
3 strúčik
1 ks
2 dl
1,5 dl
250 ml
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Pripravené, umyté pečienky, pokrájané na väčšie kúsky.

    Kuracie pečienky s cuketovo-marhuľovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mala som doma kačaciu masť, tak som použila tú, asi toľkoto.

    Kuracie pečienky s cuketovo-marhuľovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečienky som najprv opiekla na roztopenej masti. Po chvíľke som zakryla, bez vody, soli, korenia nechala pomaly na malom plameni dusiť asi hodinu. Občas premiešame. Ku koncu som ich odkryla, posolila, okorenila, posypala sušeným tymiánom a nechala vydusiť takmer na tuk. Tu už sú hotové, krásne, nerozvarené, voňavé.

    Kuracie pečienky s cuketovo-marhuľovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa dusili pečienky, urobila som omáčku. Tu sú suroviny (plus víno, smotana, koreniny). Marhuľky boli úbohé, chuťovo kyslejšie, z obchodu, naše ešte zrejú.

    Kuracie pečienky s cuketovo-marhuľovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na troške oleja dáme speniť na plátky pokrájanú cibuľu a cesnak.

    Kuracie pečienky s cuketovo-marhuľovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme pokrájanú cuketu. Posolíme a orestujeme asi 5 minút.

    Kuracie pečienky s cuketovo-marhuľovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme pokrájané marhule, tak na štvrťky, dosolíme, okoreníme, poprášime tymiánom, podlejeme bielym vínom, ak treba, troškou vody, zakryjeme a podusíme 10 minút, iba tak, aby sa to celkom nerozvarilo. Vymenila som panvice :)

    Kuracie pečienky s cuketovo-marhuľovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Toto je konzistencia po 10-15 minútach.

    Kuracie pečienky s cuketovo-marhuľovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridáme sladkú smotanu, môže byť šľahačková, ja som mala na varenie. Nalejte trošku a miešajte, ono sa to chce silou-mocou zraziť, čo sa mi aj podarilo, lebo som sa ponáhľala. Až potom nalejte zvyšok. Nechajte povariť 2-3 minútky, na záver zjemníme maslom, dochutíme soľou a cukrom. Nebojte sa to osladiť. Má to byť sladkasté viac ako slané alebo kyslé, bude to krásne korešpondovať s pečienkou. Neviem to inak opísať.

    Kuracie pečienky s cuketovo-marhuľovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Medzitým som robila tarhoňu, tak len, aby to bolo kompletné, ako ju robím ja. Pražím pokrájanú cibuľu zarovno s tarhoňou, 1 cibuľa, 400 g tarhone.

    Kuracie pečienky s cuketovo-marhuľovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Asi do takejto farby, pekne do zlatohneda, výhoda je, že cibuľa to krásne prevonia a nespáli sa.

    Kuracie pečienky s cuketovo-marhuľovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Zalejeme dvojnásobným množstvom vody, posolíme, zakryjeme a dusíme, priznám, nestopla som čas, ale to už vidno pod pokrievkou, že guličky pekne narástli, ochutnám, vypnem a nechám "vyvetrať". Dosolím, dokorením, kým chladne, občas premiešam, aby ostala pekne sypká. Je výborná. Tu mi už manžel jednu porciu stihol ukradnúť, ľúbi ju tak, samú.

    Kuracie pečienky s cuketovo-marhuľovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    No ale naspäť k pečienke. Servírovala som takto.

    Kuracie pečienky s cuketovo-marhuľovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Alebo takto. Oboje chutí vynikajúco. Ak sa nebojíte zvláštnych, ale delikátnych chutí, vyskúšajte :)

    Kuracie pečienky s cuketovo-marhuľovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

afataga
no ja neviem, tie marhule mi tam nepasuju, inak v pohode obed
kabanoska
Fantáziu máš dobrú , ale ja radšej bez tej omáčky a s čalamádou. To vieš, stredný vek nezaprieš. Takéto novoty sú skôr pre mladých.
levandula
no dusit kuraciu pecienku hodinu ! je podla mna barbarstvo, ved ta sa uudusi za 5-10 minut, nerozumiem preco si to varila tak dlho. ked to chces mat pripravene casovo rovnako ako prilohu, je treba ju zacat pripravovat neskor
eviana
Úžasná improvizácia, veľmi zaujímavý recept. Pečienky a ovocie k sebe pasujú, veľmi chválim aj pripletenú cuketku :)
mariamka
mozete to dusit aj menej, samozrejme, ja som chcela vydusit tu tekutinu, lebo pustili vela stavy, predsa kilo je kilo, tu nejde o casy, skor o chute, tak to berte orientacne :)
mariamka
zamerne som nepouzila ten termin "konfitovat" , nechcela som byt za mudru, ale teoreticky slo o to, chcela som vyskusat pomale varenie v tuku pri nizkej teplote
mariamka
dakujem za komentare a postrehy, som vdacna za kazdy nazor :)
@kabanoska :) jasne klasika je klasika, ale obcas ma kopne muza a tie recepty sem dam, nech je to t trosku pestre, inak varim a jeme celkom bezne veci :)
@kecemis :) uz sa tesim, co nam ty najblizsie ukuchtis ..
@eviana dakujem :) uz je asi zname, mam doma 3 vecne hladnych stravnikov a toto spraskali do vecera, takze chutne to bolo urcite, raz musim aj zle navarit nech im to dlhsie vydrzi :))
dakujem aj @ostatnym za zastavenie .. @afataga @Izka @levandula @megginr ..
ja myslim, ze ziadny recept nie je striktny (okrem gramaze na zakusky), tak vecsinu ponukam skor ako inspiraciu :)
kika1212
Pečienka, tarhoňa (ryža), šťavnaté, výborné. Výborná omáčka, ale @mariamka len tak potichúčky ti pošuškám, marhule by som tam nemusela. Ale recept je dobrý a keby som išla podľa neho, tak sa určite tomu nebránim :)
denyany
slinky mi len tak tečú pri tvojom úžasnom recepte. páči sa mi kombinácia surovín, ktoré sú u nás momentálne na prvom mieste a pečeň- tú milujem. určite vyskúšam, aj s tou tarhoňou.
sracz
... pre mňa, pretože som pečeňový labužník (najsamradšej mám zajačie alebo králičie /8÷12 mesiacové/), je Tvoj rcp, milá @mariamka - vábničkou a pokušením na príjemné zamaškrtenie si! Nádherná inšpirácia, ale bez urážky, tá hodina dusenia je naozaj, podľa mňa, veľmi veľa! Nerád poučujem, ale aj v mojich rcp sa odvolávam na "prísnych" 8´a dosť!!! Aj po tomto krátkom čase sú pečeme "nadýchanú, jemné a hebké" doslova ako dukátové buchtičky! Množstva sa neboj, hmotnostné maximum som vytvoril pri SIAD 93 na chate pred Košickou Belou, z 12 kg, svedkovia = 3 najväčšie hlavy našej Alma Maater: Olejník, Révay, Čelko!!! Porozmýšľaj a vyskúšaj, prosím! Ja vyskúšam podľa Teba, bez akejkoľvek úpravy, až na čas!
pusta
všetko ok, chute vynikajúce, harmonizujú. len tá hodinka mi nesedí na žiadnu pečienku, na kuraciu už vôbec nie. ked pozerám na tie fotky, tak si myslím, že ten čas musel byť v skutočnosti určte kratší.
recept vynikajúci a nápaditý.
kecemis
@mariamka hotovo. urobene, zjedene. Akorat ja som pouzil ananas namiesto marhul akyslu smotanu. Vdaka za vyborny recept.
cesminaz
Tak toto by som neodmietla!!!! Milujem kuraciu pecienku aj tarhonu..a toto tvoje jedlo vyzera FANTASTICKY ;-D @mariamka perfektny recept a inspiracia KK dakujem
mariamka
chvillku som tu nebola a pozeram kolko ohlasov :) dakujem @vsetkym velmi pekne za zastavenie aj komentare @kika1212 @denyany @sracz p. @pusta @kecemis - odvazlivec :) @cesminaz ,
s tym casom suhlasim a absolutne respektujem kazdeho skusenosti, tentokrat som to robila tak, ako som napisala, asi ze tam bolo vela tuku, nemam dovod zatlkat :) nabuduce skusim menej dusit, resp. skor odkryt,, dakujem, koho recept zaujal a kto sa nebal / neboji ho vyskusat :) bude mi potesenim..
irenaw
pekná experimentátorka sa z teba stáva :-) vždy pošteklíš moju fantáziu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia