Kurací komplet

durecpack - fotkadurecpack, 5. januára 2014
Kurací komplet
Foto: durecpack

Názov je odvodený od použitých surovín a následne ich využitie na prípravu celého obedového menu. Je to jedlo rýchlo pripravené, chutné, dietné, kombinovateľné a Zobraziť celý popisNázov je odvodený od použitých surovín a následne ich využitie na prípravu celého obedového menu. Je to jedlo rýchlo pripravené, chutné, dietné, kombinovateľné a hlavne nenáročné na prípravu ako časovo, tak zručnosťami. Podáva sa v nedeľu, pri príležitostiach, prípadne udalostiach.

6
porcií
75 minút
príprava
45/30 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks
0,25 kg
0,5 kg
0,5 kg
1 kg
2 - 3 ks
3 PL
1 bal
3 strúčiky
3 ks
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Vyberieme si kurča požadovanej veľkosti a omyjeme ho pod tečúcou vodou. Pripravíme si základ do slepačieho vývaru. Čerstvá očistená zelenina je najlepšia. Dáme zeler, mrkvu, petržlen, cibuľu mierne nakrojenú a strúčik cesnaku prekrojený na polovicu. Cibuľu a cesnak nakrojíme, aby sa ich chuť vo vývare zvýraznila. Pridáme nové korenie, celé čierne korenie, petržlenovú vňať, soľ podľa chuti. Všetko vložíme spolu do nádoby a zalejeme 3 litrami vody. Varíme na miernom stupni tak, aby sa nám vývar nezakalil. Nie je nutné mäso dlho variť, nakoľko kurča vyberieme a budeme ho ďalej upravovať. Stačí od zovretia polievky ponechať na miernom "ohni" 45 minút. Po dovarení polievku scedíme a zeleninu vložíme naspäť do vývaru.

  2. 2

    Postup prípravy plnky: Počas varenia polievky si pripravíme plnku do kurčaťa a pečienkové knedlíčky do polievky. Ten čas nám v pohode postačí. Na prípravu plnky si nakrájame rožky a pridáme k tomu koreniny, napr. grilovaciu zmes. Tým určite nič nepokazíme a k tomu pretlačíme jeden kúsok cesnaku(strúčik) a malé množstvo majoránky. So soľou opatrne, dávame grilovaciu zmes obsahujúcu soľ. Všetko to spojíme vajíčkami. Postačia dve na uvedené množstvo. Postup prípravy pečienkových knedlíčkov: Príprava pečienkových knedlíčkov nie je zložitá. Použijeme na to kuracie pečienky čerstvé, alebo rozmrazené. Budeme ich mlieť v mlynčeku, preto ich obalíme strúhankou, aby sa nám lepšie spracovali a nestala sa z nich tekutina pri mletí. Do mlynčeka postupne vkladáme pečienky a zvyšnú strúhanku a jednu malú cibuľu. Potom do zmesy pridáme pretlačený cesnak 2 strúčiky, majoránku, soľ, čierne mleté korenie štipku. Dobre vymiešame do pevnej konzistencie. Ak pridáme viac strúhanky, budú knedlíčky tvrdšie. Snažíme sa aby sme dosiahli miernu tuhosť hmoty, ktorá sa bude aj dobre formovať pri vsádzaní do polievky.

  3. 3

    Po odstavení vývaru si vyberieme kurča a dáme ho do nádoby na pečenie. Necháme ho trocha vychladnúť. Do inej nádoby si prelejeme cca 1 liter vývaru a privedieme ho do mierneho varu. Budeme si teraz pripravovať knedlíčky. Zoberieme si dve malé čajové lyžičky a do jednej si naberieme porciu zmesy. Priložíme ju k druhej a pretiahneme ju na druhú lyžičku a tak si urobíme tvar približný guličke. Chce to iba trocha manuálnej zručnosti a dosiahneme požadovaný a konzistentný tvar. Vkladáme ich do vriaceho vývaru postupne, až nám nevyplávajú a nezostanú na povrchu. Varíme ich od vloženia posledného ešte 5 minút. To nám určite postačí na ich prípravu. Nesnažíme sa ich miešať, aby sme ich neporušili a zostali tak v celku.

    Kurací komplet - obrázok 3
  4. 4

    Do mierne vychladnutého kurčaťa dáme pripravenú plnku. Už takto naplnené kurča posypeme grilovacím korením, alebo podobnou zmesou na pečenie hydiny a podlejeme 1 dcl vody a 0,5 dcl oleja a zakryjeme. Dáme piecť na 200°C cca 30 minút. Pred koncom dáme dolu pokrývku a necháme mierne pripiecť do chrumkava. Zase nie veľa, aby kuriatko bolo stále vo vnútry šťavnaté. Ako prílohu podávame podusené zemiaky na cibuľke a posypané jemne červenou paprikou a čerstvou petržlenovou vňaťou. Ako prílohu odporúčame kyslú kapustu, prípadne uhorku. Dobrú chuť.

    Kurací komplet - obrázok 4

Diskusia k receptu

radox1
nad tym ucebnicovym silno pochybujem,aby som najprv kura vyvaril a potom ho isiel piect.a preco je v nazve slepaci,ked sa pracuje s kuratom,navyse vyvar je kalny.
mimca77
Vyzera to mnamkovo, akurat ma zarazilo, ze som do tohto receptu naburala pri hladani receptov "pre stihlu liniu", tento podla mna medzi nimi nema co robit. Napriek tomu sa donho v nedelu asi pustim. Nejaky tip na to, ako spravit knedlicky aj bez mlynceka, nahodou nemas? To by mi dost pomohlo, kedze mlyncek nemame :-)
micanela
pekne popisany postup a vyuzitie vsetkeho, co je naozaj velke plus




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia