Kura so sirupom z granátových jabĺk - Eintopf

katka75 - bez fotkykatka75, 27. novembra 2010

Tento recept ma naucila jedna moja dobrá známa arabská rodinka a hoci v tom čase bol sirup s granátovým jablkom u nás velmi nedostupný, Zobraziť celý popisTento recept ma naucila jedna moja dobrá známa arabská rodinka a hoci v tom čase bol sirup s granátovým jablkom u nás velmi nedostupný, teraz už ho nie je problém dostat v obchodoch s ásijskými alebo biopotravinami. MOžme ho však nahradit aj čistým džúsom z granátových jabĺk. Je to veľmi originálny a chutný, zaujímavý recept, ktorý fantaziam a chutiam medze nekladie :)

4-6
porcie
25 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks, nasekaná
 na opraženie
1 ks, alebo kto aké časti kuraťa má rád
2 šálka, jemne posekané/mleté
2 PL, - aj trstinový
1/2 šálka
1,5 šálka, alebo šťava z granátových jabĺk/z toho 2,5 šálky/
1/4 ČL
250g alebo podľa chuti gr




Postup

  1. 1

    Nasekanú cibuľu ľahko opražíme na oleji v hnrci, v ktorom celé jedlo pripravujeme.

  2. 2

    Pridáme kúsky naporcovaného kuraťa, premiešame. Osolíme, pridáme jemne posekané orechy/časť može byť aj pomletá-podľa chuti/, ryžu a nakoniec 2PL cukru. Premiešame a hneď podlejeme so sirupom z granátových jabĺk a vodou. Namiesto vody možme použiť aj šťavu z granátových jabĺk. Ak použijeme iba šťavu na celé jedlo -keď sme nezohnali sirup- je dobre použiť pomleté orechy, aby sa jedlo dobre zahustilo. Samozrejme ani vtedy nemožu chýbať vačšie chrumkavé kúsky:)

  3. 3

    Pridáme aj šafrán, 5minút miešame a ca.1hodinu prikryté varíme na miernom ohni. Množstvo ryže si prisposobíme chuti - ak cheme mať jedlo husté, sýtejšie, dáme viac, ak chceme mať viac voľnej šťavy, tak aj menej. Chuť je medzi slano-kyslým a sladkým. Ak nám chutia sladšie jedlá, pridáme viac cukru, ak kyslejšie, viac sirupu al.šťavy z granátových jabĺk. Tento jednoduchý ale veľmi zaujímavý receptík vrelo odporúčam :)

Diskusia k receptu

letisia
Veľmi som sa potešila tomuto receptu. Manžel mi doniesol pred 2 týždňami z Turecka sirup z granátových jabĺk a ja som nevedela čo s ním. Teraz už viem. Ďakujem, vyskúšam.
katka75
to ma velmi tesi!! A namiesto ryze mozes pouzit aj pohanku alebo ja pouzivam ryzu basmati alebo gulatozrnnu taku, ktora sa nerozvari. Ale mozes ju aj kludne vynechat a urobit nejaku uplnu inu prilohu podla chuti. Inac sirup z granatovzch jablk je velmi dobry aj s pomarancovou stavou/dzusom/ tak sikmo liaty do poharov ako Campari a dobre vychladeny!! :)
letisia
Campari mám veľmi rada, tak vyskúšam aj z toho sirupu. Len škoda, že manžel doniesol iba jednu fľaštičku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia