Kura na spôsob bažanta na spôsob alsaský

rea1 - bez fotkyrea1, 18. septembra 2012

Pred chvíľou som čítala @Margarétkin recept na Kura na spôsob bažanta. Toto je moje Kura na spôsob bažanta, len tento bažant bol pôvodne na Zobraziť celý popisPred chvíľou som čítala @Margarétkin recept na Kura na spôsob bažanta. Toto je moje Kura na spôsob bažanta, len tento bažant bol pôvodne na spôsob alsaský. :-) Takto mi recept povedal kolega kedysi dávno-pradávno a odvtedy patrí k obľúbeným v celej našej rodine. Ten recept, nie kolega. Len už chudák (opäť recept, nie kolega) prešiel toľkými zmenami, že sa pôvodnému vôbec nepodobá. No, trošku. Ale takto znela pôvodná verzia.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Miesto bažanta použijeme kura, miesto hľuzoviek šampiňóny. Slovenská verzia, čo už. Nakrájané šampiňóny udusíme na masle a naplníme nimi brušnú dutinu kuraťa. Zašívať netreba ale kto chce, usilovnosti sa medze nekladú.

  2. 2

    Na spodok hlbšej nádoby na pečenie dáme vrstvu kyslej kapusty a na kapustu položíme šampiňónmi naplnené, osolené kura, ktoré v poriadnej vrstve obložíme aj prikryjeme ďalšou kyslou kapustou. Posypeme trochou mletého čierneho korenia.

  3. 3

    Prikryté dáme piecť. Keď je kura mäkké, pekáč odokryjeme, z kuraťa odhrnieme kapustu, trochu ho na povrchu potrieme maslom a necháme zapiecť do červena a chrumkava. Toť vsjo. Podávame zo zemiakmi alebo chlebom.

  4. 4

    Naša rodinná upravená verzia. Najprv sme vylúčili šampiňóny. Bez nejakého vážneho dôvodu, proste len tak. Asi sa mi ich nechcelo krájať, aj to je možné. Potom som prestala piecť kura vcelku ale som ho piekla rozkrojené na dve polovice. Upečie sa tak rýchlejšie. Najväčší záujem bol aj tak vždy o kapustu, najmä tú, ktorá sa pripečením o okraj pekáča trochu sfarbila do hneda a schrumkavela. Ale načo dusiť kapustu tak dlho, ako dlho sa pečie kura? Takže konečná verzia v mojej kuchyni je: rozkrojené kura (v poslednom čase už dokonca iba zadné štvrťky) najprv podlejem troškou vody a v pekáči prikryté upečiem do polomäkka. Potom vyberiem, do pekáča rozložím veľa kyslej kapusty, vrátim kura či jeho časti a dopečiem do chrumkava. Je to mňam. Podľa nás. Len sa to už pôvodnému receptu ani veľmi nepodobá.

Diskusia k receptu

margaretka28
@Rea , čo na tom, že zmenený, dôležité je, že chutí !!Ved to tak je, že ide recept dokola, až je z toho iný recept.:-) Každý doň pridá kus svojej energie, štipku fantázie a ked ho ešte pripravuje s láskou, výsledok musí vždy chutiť.:-) Aj Tvoje kura sa mi páči a preto ukladám do kk. Recept je nenáročný na prípravu a hríbiky máme radi.
margaretka28
Ešte som zabudla, s kapustou tiež robievam, ale vtedy kura polievam čiernym pivom a k tomu domáca knedľa, tiež je to mňam.:-)
shiculka
podobny recept robievam, volame to" kure a la kachna" , akurat pod kapustu poukladam platky udenej slaniny ... MNAM!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia