Foto: dzejsik
Rok čo rok by dovolenka v Tatrách nebola tým pravým orechovým, keby sa nezastavíme v Starom Smokovci v kaviarni Tatra. Ja s maminou na Zobraziť celý popisRok čo rok by dovolenka v Tatrách nebola tým pravým orechovým, keby sa nezastavíme v Starom Smokovci v kaviarni Tatra. Ja s maminou na Kubánsku tortu, tato na Tvarohovú s hruškami. Včera som sa tam aspoň v spomienkach vrátila pri pečení tejto torty na plechu.
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
Piškótový plát: | |
4 ks |
|
160 g |
|
6 PL |
|
4 PL |
|
200 g |
|
1 balíček |
|
20 g |
|
Parížska šľahačka: | |
900 ml |
|
50 g |
|
150 g (na varenie) |
|
2 ks |
|
3 PL |
|
Poleva ganache: | |
100 g (na varenie) |
|
100 ml |
|
Okrem toho: | |
3 ks |
|
|
|
do cesta |
|
Postup
-
1
Žĺtka vymiešame s cukrom do penista, pridáme mlieko, olej, múku zmiešanú s PDP a kakaom. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuha a jemne vmiešame do cesta. Ja som ešte experimentálne do cesta na jemno nastrúhala 1 stredne veľké jablko. Vďaka nemu bolo jemné, vláčne a šťavnaté.
-
2
Pečieme na 160° približne 30 minút. Upečený korpus potrieme kyslastým lekvárom.
-
3
Deň vopred prevaríme šľahačkovú smotanu s kakaom, čokoládou a práškovým cukrom a necháme do druhého dňa v chladničke. Vyšľaháme s dvoma Smetafixmi.
-
4
Na koláč natrieme tretinu šľahačky. Na ňu poukladáme hrubšie kolieska banánov a rozotrieme zvyšok parížskej šľahačky.
-
5
Nakoniec si pripravíme polevu - v 100 ml šľahačkovej smotany roztopíme 100 g čokolády a rovnomerne polejeme zákusok.
-
6
Stuhnutý už len pokrájať, prípadne ozdobiť, a hlavne vychutnať! :))
Robím podobný, tento sa mi však zdá byť lepší, ďakujem a KK.
@havino do torty ich aj ja krájam na polky a poukladám, tu som nevedela aký vzor by to urobilo pri krájaní :)
áno, ganache je troška hustejšie, dávala som teplú na vychladenú šľahačku ... s maslovým krémom či iným by sa nemiešala, ale šľahačka sa dosť rýchlo topí ... v zime sa dá pomôcť tomu tak, že rovnomerne nalievate napr. na balkóne, hneď to tuhne ... a keď chcete, aby sa uhladila, len chytíte plech s koláčom do jednej ruky a druhou pobúchate odspodu
Mimochodom, už som ich skúšala aj s korpusom od @Bebetko len v dvojnásobnej dávke a boli ešte lepšie, úplne rozplývavé :)) varecha.pravda.sk/recepty/slivkac-fotorecept/55325-recept...