Kubánske kocky (fotopostup)

dzejsik - fotkadzejsik, 2. novembra 2014
Kubánske kocky (fotopostup)
Foto: dzejsik

Rok čo rok by dovolenka v Tatrách nebola tým pravým orechovým, keby sa nezastavíme v Starom Smokovci v kaviarni Tatra. Ja s maminou na Zobraziť celý popisRok čo rok by dovolenka v Tatrách nebola tým pravým orechovým, keby sa nezastavíme v Starom Smokovci v kaviarni Tatra. Ja s maminou na Kubánsku tortu, tato na Tvarohovú s hruškami. Včera som sa tam aspoň v spomienkach vrátila pri pečení tejto torty na plechu.

24
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 160 °C

Suroviny

Piškótový plát:
4 ks
160 g
6 PL
4 PL
200 g
1 balíček
20 g
Parížska šľahačka:
900 ml
50 g
150 g (na varenie)
2 ks
3 PL
Poleva ganache:
100 g (na varenie)
100 ml
Okrem toho:
3 ks
 do cesta




Postup

  1. 1

    Žĺtka vymiešame s cukrom do penista, pridáme mlieko, olej, múku zmiešanú s PDP a kakaom. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuha a jemne vmiešame do cesta. Ja som ešte experimentálne do cesta na jemno nastrúhala 1 stredne veľké jablko. Vďaka nemu bolo jemné, vláčne a šťavnaté.

    Kubánske kocky (fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    Pečieme na 160° približne 30 minút. Upečený korpus potrieme kyslastým lekvárom.

    Kubánske kocky (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    Deň vopred prevaríme šľahačkovú smotanu s kakaom, čokoládou a práškovým cukrom a necháme do druhého dňa v chladničke. Vyšľaháme s dvoma Smetafixmi.

    Kubánske kocky (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    Na koláč natrieme tretinu šľahačky. Na ňu poukladáme hrubšie kolieska banánov a rozotrieme zvyšok parížskej šľahačky.

    Kubánske kocky (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec si pripravíme polevu - v 100 ml šľahačkovej smotany roztopíme 100 g čokolády a rovnomerne polejeme zákusok.

    Kubánske kocky (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    Stuhnutý už len pokrájať, prípadne ozdobiť, a hlavne vychutnať! :))

    Kubánske kocky (fotopostup) - obrázok 6

Diskusia k receptu

jozka2
Ak je to ta torta na ktoru mam recept/nechce sa mi pozerat/tak mozem potvrdit,ze je to dobrota sama o sebe,vyzera vyborne urcite aj chute tak
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Pekný, lákavý na zahryznutie :-)Dobre,že si dala jablko,tiež pridavam aby bolo šťavnaté.
finczi
Hneď by som si dala! Fajnový zakusok, KK.
tinca
@dzejsik ja má tiež rcp na kubánsku tortu, neviem ale asi je to tento istý. Jedla som ju u nás v jednej výbornej cukrárni,je skvelý,len neviem kedy ju aj ja upečiem,možno na vianoce. Riešenie je aj na plech, krásne sa ti vydaril zákusok,pekné foto:)
terinka55
Parádny. Tomuto sa mǒj syn poteší :-)
Robím podobný, tento sa mi však zdá byť lepší, ďakujem a KK.
babkamt
si mladá a veľmi šikovná.Ponúkla si nám výborný zákusok. *****
havino
vynikajúci, odporúčam, pečiem dá sa povedať tak isto, aj parížsku aj ganache navrch, len banány krájam na poly a tak ukladám celé polovice
dzejsik
Ďakujem za pekné komentáre, dúfam že bude všetkým chutiť! :)
@havino do torty ich aj ja krájam na polky a poukladám, tu som nevedela aký vzor by to urobilo pri krájaní :)
jarunka
Toto nepoznam, zakusok vyzera krasne a s bananami u nas ide vsetko.
jofi
Dnes som ho piekol. Verím že zajtra bude hosťom chutiť. Robil som ho prvý krát a celkom sa vydaril.
frezia
Urobila som ho vcera v tortovej forme. Je to jeden z najlepsich zakuskov, ktore sme jedli. Dakujem za vyborny recept.
jofi
Pekný večer. Musím napísať, že koláč mál veľký úspech. Chutil aj mne. Ďakujem.
jofi
dzejsik, áno, veľmi som si na ňom pochutil. Super koláčik.
jarunka
Dnes som ho upiekla, manzel ma narodeniny, tak sme si pochutnali.
svedka
Je to dobrota,ja to robievam ako tortu a ,,parizsky krem´´ robim cisto len zmiesanim rozpustenej coko a cream fraiche 1:1.Lepsie drzi,nemusim slahat...tak som spohodlnela :D Cokolada a banany su vdacna kombinacia.
marika21
Mám rada banány s čokoládovou plnkou. Je to vynikajúce. KK*****
amelia11
tá poleva sa leje horúca? mne sa zmiešala trocha s krémom:-)
pivonka
Dnes som túto dobrotu zrealizovala. Prvý raz som robila takúto polevu. Bola hustejšia, tak som ju dávala teplú a tiež sa chcela miešať s krémom. Zrejme ju treba dávať chladnejšiu. Zákusok je chuťovo výborný. Banány netreba krájať veľmi hrubo, lebo som spotrebovala 4 a to boli riadne veľké. :-)) Je to väčšia dávka na oslavu, alebo početnejšiu rodinu. Ak majú radi čokoládu, míňať sa bude rýchlo.
dzejsik
@pivonka som rada, že ste si puchutili :)

áno, ganache je troška hustejšie, dávala som teplú na vychladenú šľahačku ... s maslovým krémom či iným by sa nemiešala, ale šľahačka sa dosť rýchlo topí ... v zime sa dá pomôcť tomu tak, že rovnomerne nalievate napr. na balkóne, hneď to tuhne ... a keď chcete, aby sa uhladila, len chytíte plech s koláčom do jednej ruky a druhou pobúchate odspodu
pivonka
Nabudúce skúsim namiesto polevy urobiť pomocou pečiaceho papiera čokoládobé vločky a vrch posypem, možno to bude aj ozdoba. Musím ešte raz zdôrazniť, že chuťovo bol naozaj skvelý, chutil rodine (najviac môjmu zaťovi čokoholikovi), aj dobrej susede, tanieriky obiehajú.
kukulienka71
@dzejsik , robila som približne tretinovú dávku, nemám taký malý plech, tak som to robila v tortovej forme 18cm. Zákusok je presne taký výborný, ako som si ho predstavovala, ďakujem pekne za recept. Polevu som vyliala na vrch vlažnú, viac-menej sa sama upravila.


havino
ak niekomu pomôže, lebo koláčik si to zaslúži, je ozaj perfektný na chuť, ganache polievať, roztierať lyžicou, vlažnú, ako píše @kukulienka a na dobre už zachladenú parížsku šľahačku, nemá šancu sa zmiešať so šľahačkou a stále sa dá rozotrieť a výhoda, že je mäkká, dá sa krásne krájať a nič sa neláme a kludne banány na poly prerezené a v celku pokladať, ked sa odkrojí rez, je banan po celej časti, ale to je už len pri dobrej chuti zákusku detail.
dzejsik
@havino do torty dávam tiež banány na polky, je to krásne v reze, dávala si to aj na plech? lebo som sa bála že síce po šírke budú pekné kopčeky, ale po dĺžke by mi tam tie banány vyšli ako pásy, keď sa zákusok krája na kocky ... čo myslíš? :)
kvetinka78
Zdravím Vás, ja som robila piškótu na klasický plech a bola nízka a ešte aj tuhšia, nie je v nej zbytočne veľa múky a trošku vody sa mi hodilo do žĺtok a cukru, bola lepšia pena? Je to koláčik na menší plech,že? Inak bol výborný.
dzejsik
@kvetinka78 plech som použila 27*37 cm tuhšie by to byť nemalo, ale kľudne môžete podľa potreby zriediť či ubrať múku ... piškótu som vychádzala zo základnej 4 vajcia, 200 g kr. cukor, 200 g polohr. múka, 6 PL vody, 4 PL olej, 1/2 PDP.

Mimochodom, už som ich skúšala aj s korpusom od @Bebetko len v dvojnásobnej dávke a boli ešte lepšie, úplne rozplývavé :))  varecha.pravda.sk/recepty/slivkac-fotorecept/55325-recept...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia