Krútené špaldové pečivo s ľanovými semienkami - Thang Zhong fotorecept

pusta - fotkapusta, 5. februára 2014
Krútené špaldové pečivo s ľanovými semienkami - Thang Zhong (fotorecept)
Foto: pusta

Základný recept som našla v januári 2014 na No.salty, zaujal ma, opäť s Thang Zhong, nerobila som z neho to isté ako má autorka, Zobraziť celý popisZákladný recept som našla v januári 2014 na No.salty, zaujal ma, opäť s Thang Zhong, nerobila som z neho to isté ako má autorka, ktorá to nazvala rohlíkmi, nie sú to ani bagety, ako by sa mohlo zdať, ale skôr vynikajúce krútené pečivo zo špaldy. Postup som pozmenila, lebo nezodpovedal receptu, ktorý som preložila, množstvá surovín som musela upraviť. Výsledkom je neskutočne chutné ľahké nadýchané, jemné pečivo, s početnými dierkami, vhodné pre diabetikov a tých, čo majú tráviace ťažkosti.

960 minút
príprava
17 minút
na 200 - horný a dolný  °C

Suroviny

predcesto:
200 g
3 g
100 ml
1/4 CL
1 CL
Thang Zhong:
1 PL kopcom
100 ml
cesto:
300 g
12 g
1 CL
1/2 CL
100 - 120 ml
50 g
na posypanie:
podľa chuti alebo iné
na potretie:
1 PL
100 ml

Postup

  1. 1

    Predcesto som vypracovala vymiesením rukami z uvedených ingrediencií . Cesto je trochu lepivé, odložila som ho prikryté fóliu do chladničky na 12 hodín odpočívať, kde ešte nakysne. Predcesto pečivo do značnej miery odľahčí a spotreba droždia je výrazne nižšia. Mám na vareche aj podrobný recept na predcesto.

    Krútené špaldové pečivo s ľanovými semienkami - Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zmiešala som Sladenku s vlažným cmarom - táto zmes bude na potretie pečiva pred pečením, dodá chuť i farbu.

    Krútené špaldové pečivo s ľanovými semienkami - Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tu je predcesto už nakysnuté, vybrala som ho 2 hodiny pred pridaním do cesta, aby sa zohrialo na izbovú teplotu.

    Krútené špaldové pečivo s ľanovými semienkami - Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 3
  4. Rodina
  5. 4

    K múke som pridala soľ, cukor a premiešala spolu. Používam veľmi kvalitnú múku Küchenmeister - vrelo odporúčam každému! S cestom sa veľmi dobre pracuje.

    Krútené špaldové pečivo s ľanovými semienkami - Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 4
  6. 5

    Pridala som Thang Zhong, ktorý som si tiež pripravila vopred. Vymiešala som do hladka múku s vodou a na veľmi miernom ohni som za stáleho miešania zahriala cca na 65 stupňov C, bol hotový, ked sa v hustnúcej kašičke dalo vareškou akoby písať, potom som hotový Thang Zhong nechala úplne vychladnúť. Podrobný recept na vareche mám tu na vareche.

    Krútené špaldové pečivo s ľanovými semienkami - Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 5
  7. 6

    Pridala som aj vykysnuté predcesto zohriate na izbovú teplotu,...

    Krútené špaldové pečivo s ľanovými semienkami - Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 6
  8. 7

    ...na povrch som rozdrobila čerstvé droždie, ktoré netreba nechať zvlášť vykysnúť, čo je veľká výhoda tohoto spracovania.

    Krútené špaldové pečivo s ľanovými semienkami - Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 7
  9. 8

    Pridala som plátky zmäknutého masla /nie rozpusteného/ a rukami som za postupného pridávania vlažného cmaru...

    Krútené špaldové pečivo s ľanovými semienkami - Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 8
  10. 9

    ...vymiesila dôkladne hladké lesklé polomäkké cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky - asi 20 až 25 minút.Cesto je trošku lepivé, ale také má byť, nepridávajte zbytočne ešte múku navyše!

    Krútené špaldové pečivo s ľanovými semienkami - Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 9
  11. 10

    Cesto som prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - 1 hodinu.

    Krútené špaldové pečivo s ľanovými semienkami - Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 10
  12. 11

    Vykysnuté cesto som už neprepracovala znovu, ale hned som ho vyklopila na jemne pomúčenú dosku, lebo je máličko lepivé a ostrým nožom rozdelila na 4 približne rovnaké časti, kľudne môžete i na viac častí, podľa toho, ako veľké pečivo chcete mať.

    Krútené špaldové pečivo s ľanovými semienkami - Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 11
  13. 12

    Spravila som menšie šúľky, ktoré som ešte rozšúľala dlaňami na dĺžku asi 40 cm.

    Krútené špaldové pečivo s ľanovými semienkami - Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 12
  14. 13

    Každý jeden šúľok som začala od stredu krútiť v protismere /teda naopak/ na obe strany až ku koncom a vznikne krútený tvar.

    Krútené špaldové pečivo s ľanovými semienkami - Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 13
  15. 14

    Krútené pečivo som položila na plech vystlaný teflonovou foliou /pečiacim papierom/,...

    Krútené špaldové pečivo s ľanovými semienkami - Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 14
  16. 15

    ...potrela som ho zmesou pripravenej Sladenky a cmaru, posypala ľanovými semienkami, môžete kľudne použiť semienka podľa vlastného výberu a chuti, ev. kombinovať.

    Krútené špaldové pečivo s ľanovými semienkami - Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 15
  17. 16

    Pečivo som nechala ešte nakysnúť na plechu 30 minút. Jeden šúľok som rozdelila na polovicu, chcela som mať aj menšie pečivo.

    Krútené špaldové pečivo s ľanovými semienkami - Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 16
  18. 17

    Vložila som ho piecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom a dole na spodok trúby som dala hrnček s horúcou vodou - tzv. vlhké pečenie. Piekla som do zlatohnedej farby - u mňa 17 minút.

    Krútené špaldové pečivo s ľanovými semienkami - Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 17
  19. 18

    Vychladnuté pečivo som vložila do košíka.

    Krútené špaldové pečivo s ľanovými semienkami - Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 18
  20. 19

    Tu je záber z blízka - na fotke je dobre vidieť, že pečivo je ľahké, nadýchané s početnými dierkami.

    Krútené špaldové pečivo s ľanovými semienkami - Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 19
  21. 20

    Pridala som pre názornosť aj dalšie zábery, lebo diierky sa fakt zle fotia, tak ma neukameňujte za snahu :-) Recept vôbec nie je ťažký, časová náročnosť neznamená vôbec obtiažnosť, naopak je veľmi ľahký - odporúčam vyskúšať :-) Zvládne bez problémov podľa podrobne vypracovaného postupu aj začiatočník!!!

    Krútené špaldové pečivo s ľanovými semienkami - Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 20
  22. 21

    Vdaka Thang Zhong je pečivo úžasne ľahké a zostane čerstvé a vláčne aj viac dní, takej vynikajúcej kvality ako v deň upečenia, má úžasnú chuť špaldy, pripomínajúcu oriešky.. O špaldovej múke som už mnohokrát napísala, aká je úžasná pre jej liečivé účinky aj skvelú chuť, kto má záujem, nájde v referenciách o tejto múke viac v mojich receptoch s touto múkou. Ide o pečivo s rôznym využitím - ako príloha k polievkam, gulášom, šalátom,iným jedlám a tiež samostatne s maslom, rôzne obložené či plnené, ale predovšetkým je určené diabetikom a chorým s rôznymi poruchami trávenia. Predcesto zabezpečuje vláčnosť, ľahkosť a nízku spotrebu čerstvého droždia, mám ho použité aj v recepte na Sicílsky chlieb.

    Krútené špaldové pečivo s ľanovými semienkami - Thang Zhong (fotorecept) - obrázok 21

Diskusia k receptu

pusta
@katkat sú skutočne veľmi chutné, vydarili sa krásne, ako píšeš ty. :-)
dakujem za uznanie.
eviana
Teeeeda, tie vyzerajú fakt krásne. Páči sa mi, že sú zo špaldovej múky, snažím sa ju tiež využívať kde sa dá, takže ukladám a určite skúsim tento recept. Dúfam, že sa mi tiež podaria také krásne dierkaté ako Tebe spraviť, mňam :) 5*
dandika1
@pusta uzasne ako vzdy nemam slov len chvalim,ale sa chcem opytat, kde mam kupit tu dobru muku Kuchenmeister lebo spaldovu kupim v bio potravinach tu KUchenmeister priznam sa ani som o nej nepocula a ani neviem ci unas bude ((hoci marketov na nase mesto mame ohromne vela))Ked Tito nebude robit tazkosti daj vediet.Dakujem prajem pekny vecer<<<>>>
sracz
Výborný variant Thang Zhong, milá @pusta v záverečnej zostave predvedený a predložený ako v*o*ň*a*v*á "univerzálna" pochúťka!
dandika1
@sracz ako Ta sledujem tak mas ktej @pustej blizko keby Ta nedelila mlaka isto by si ju vystiskal,ale je to od Teba pekne a chvalim Ta vzdy reagujes milo ,pacia sa mi Tvoje komentiky si vesela kopa len tak dalej.Pekne popoludnie ,zije mi tam syn viem ako bezi vas cas <<<>>>
babkamt
Tvoje výtvory sú vždy perfektné . Ukladám do kk , príležitostne vyskúšam.
pusta
@eviana milá, som rad, že sa ti toto špaldové pečivo páči, je na čase, aby si začala aj takéto vypekať :-)
vôbec to nie je ťažké, práve naopak. určite sa ti vydaria rovnako krásne, ľahučké, dierkaté, vynikajúce -o to sa nebojím u teba, bo si veľmi šikovná :-)
dakujem za skvelé hodnotenie a *****
pusta
@dandika1 , kvalitnú múku Küchenmeister môžeš kúpiť v e-shope firmy Küchenmeister, avšak tam je pomerne drahá + doprava a musíš kúpiť aspoň 10 kg, ja kupujem v tescu, kde stojí 1kg/1,89e - konkrétne táto múka a majú aj celozrnnú špaldovú múku priamo z firmy Kuchenmeister.
predávajú aj v Biomile špaldovú múku a v metre, ale to nie je tá istá, je podstatne drahšia a nemá tú istú kvalitu, preto neodporúčam kúpiť inde.
skúsim pridať obrázok:





ak ťa to zaujíma bližšie, pozri si moje recepty so špaldovou múkou, napísala som tam o nej podrobne.
tu to nechcem znovu písať, lebo mi stále podaktorí vytýkajú, že sa zbytočne opakujem, tak mi prepáč, prosím :-)
dakujem ti za úžasné uznanie a pochvalu.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, áno,další recept zo seriálu Thang Zhong, ale zdaleka nie záverečný :-) ešte pribudnú:-)))))
áno toto špaldové pečivo je voňavé, najmä však univerzálne a chutné, vhodné pre chorých i zdravých - je to pochúťka :P
dakujem za tvoje ocennie.
pusta
@dandika1 , si veľmi všímavá, aj @honestka si všimla aj iní, že sme so @sracz dobrí priatelia a výborne si rozumieme.
je to jeden veľmi vnímavý, inteligentný,slušný a citlivý človek, ktorý vynikajúco varí.
nuž, lichotiť to teda vie :D a? správny muž ako má byť :-)
nielen on mňa, ale aj ja jeho rada vystískam kedykoľvek a môjmu priateľovi to neprekáža, lebo sa mu ako človek veľmi pozdáva, je to vzájomné :-)
pusta
@babkamt , to ma veľmi teší, že moje výtvory považuješ za perfektné, je to pre mňa veľká česť :-)
to isté si myslím ja o tebe a právom :-)
dakujem za uznanie a uloženie do kk, poteší ma, ak vyskúšaš, potom daj vedieť, ako si bola spokojná - ešte raz vdaka.
sirup
Prekombinovaný recept, nepresvedčivé foto. O Thang Zhong počujem prvýkrát, ale veľkú šancu mu po zhliadnutí tohto rcp nedávam :-(((
smejkad
mne sa osvedcil, kazdemu kysnutému cestu prospeje minimalne co sa trvanlivosti tyka
treba odskusat, kludne pouzi do svojho overeného cesta a uvidis :-)
smejkad
ach pardon, omluvam sa, ze som vôbec reagovala
pozeram, ze si sa zaregistroval len aby si sem vnasal zlu krv :-(
pusta
@sirup , môžeš skúsiť a potom povedať, nie je moja chyba, že o Thang Zhong počuješ prvýkrát, môžeš si pozrieť niečo o tom tu na vareche a uvidíš sám alebo si môžeš naštudovať o tom z bvlastnej iniciatívy. - nič ti v tom predsa nebráni :-)
recept vonkoncom nie je prekombinovaný.
pozri aj pod iné moje recepty s Thang Zhong a uvidíš, koľkí s úspechom odskúšali a chválou teda nešetria.
nemusím chváliť ja sama, čo chváli pekárenstvo celého sveta bez rozdielu.
k foto - fotím mobilom, nie foťákom a myslím si, že na foto z mobilu sú slušné.
dakujem za tvoj príspevok.
pusta
@smejkad , viem, že máš odskúšané.
rada s tebou súhlasím :-)
dakujem.
pusta
@smejkad , niet za čo sa omlúvať, to je naproisto v poriadku, že si reagovala :-)
na to predsa diskusie pod rp sú :-)
dakujem.
maminakl
prosím, môžete mi poradiť, čím nahradiť v tomto recepte cmar? zo zdravotných dôvodov nemôžem kravské mliečne výrobky. ďakujem
1x gabusa
pusta
@mamina1 , použi kyslo-mliečne produkty z kozieho alebo ovčieho mlieka - ak nevadia, prípadne bezlaktozové výrobky ale môžeš aj obyčajnú vodu.
dúfam, že som pomohla :-)
amata
Co je sladenka? Co by som mohla pouzit namiesto cmaru? Mozem acidko? Dakujem.