Krupicový nákyp

darinocka - fotkadarinocka, 11. februára 2010
Krupicový nákyp
Foto: darinocka

Jednoduchý a chutný dezert, pripravovaný z ľahko dostupných surovín.

4
porcie
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 l
120 g
220 g
2 ks




Postup

  1. 1

    Uvarím 1l vody s 220g cukru.

  2. 2

    Do vriacej sladkej vody vsypem 120g krupice a vymiešam na kašu.Odstavím zo sporáka.

  3. 3

    Do kaše vlejem šťavu z dvoch citrónov,/ak nemám,použijem citrónku alebo citrodeko./

  4. 4

    Hrniec s kašou vložím do drezu so studenou vodou,/nie je nutné,ale kaša skôr vychladne/ a šľahám alebo miešam varechou,kým masa nezbelie a nevychladne.

  5. 5

    Kašu rozdelím na toľko častí,koľko pochutín chcem použiť. Do misiek dám po malej naberačke základný biely krém,do ďalšej časti krému dám trochu lekváru,nasledujúcu ochutím kakaom,či kávou. Môžeme aj vrstviť do pohárov.

Diskusia k receptu

roska
Pred 50.rokmi, keď sme na tom finančne neboli najlepšie, nám mamka robila dezert z detskej krupice, ktorú zavárala do kompótovej šťavy. Ak sa zvýšilo aj ovocie, pokrájala ho a použila ako ozdobu prípadne pridala šľahané bielky s cukrom, ktoré ušetrila pri varení.
darinocka
Recept je od mamky.Mám 57 rokov,takže je to v podstate ten istý dezert,lebo si ho pamätám ešte z detstva.Možno ho vylepšiť jogurtom,šľahačkou,ovocím,vyklopiť a potom ozdobiť.V pôvodnej verzii je vhodný pre tých,ktorí neznášajú mlieko.Robievam ho dosť často,keďže nie je finančne náročný a je rýchlo hotový.
roska
Ja mám v júni 60 rokov a robím ho vnučke, lebo neznáša mlieko.
darinocka
Staré,dobré recepty nájdu uplatnenie v každej dobe.
Pozdrav vnučku a nech vám chutná!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia