Foto: pusta
Krupicové halušky patria u nás medzi obľúbené vložky do polievok, najčastejšie ich dávam do domácich mäsových vývarov a do rôznych zeleninových polievok.
príprava
na 90 °C
Suroviny
rozpis na jedno vajce: | |
1 ks |
|
2-3 plátky zmäknuté čerstvé (20 - 30g) |
|
alebo: | |
1 PL kopcom (alebo , kačacia alebo husacia masť) |
|
p.p |
|
1000 ml |
|
alebo: | |
rovnaké množstvo neosolenej vody |
|
Postup
-
1
Do misky rozklepnem vajce, ktoré dobre rozšľahám vidličkou. Nesolím, aby halušky neboli tvrdé. Pridám plátky zmäknutého masla.
-
2
Rozšľahané vajce, rozmiešané so zmäknutým maslom, zasypem jemnou detskou krupicou a postupne pomocou vidličky spracovávam na mäkšie cesto. ak je cesto veľmi mäkké, pridám ešte krupicu až dosiahnem požadovanú konzistenciu. Ak to s krupicou preženiem, uklzne mi ruka a nasypem jej viac pridám ešte tuk.
-
3
Cesto nechám aspoň 15 - 20 minút postáť, aby krupica nabobtnala. Potom malou lyžičkou namočenou v horúcom vývare odkrajujem menšie halušky, ktoré vkladám do vývaru alebo do horúcej bublajúcej vody. Vývar nesmie vrieť, len "bublá". Stiahnem plameň, hrniec s polievkou a vloženými haluškami prikryjem a nechám len tiahnuť pod pokrievkou asi 15 - -20 minút..
-
4
Hotové halušky vkladám do horúcej polievky a ihned podávam. Podľa môjho názoru sú halušky zavarené do vývaru chutnejšie ale do zeleninových polievok ich zavarím bud do horúcej bublajúcej vody alebo priamo do polievky. Krupicové halušky robené s bravčovou masťou sú nadýchanejšie.
-
5
Cesto na krupicové halušky do polievky zarobené s bravčovou masťou, postup v príprave je identický ako pri použití masla.
-
6
Polievka z mäsového vývaru s krupicovými haluškami s bravčovou masťou. Vždy si zavarím čerstvé halušky, nenechávam ich odložené vo vývare, lebo ním nasiaknú a sú potom obrovské. Najprv vždy zavarím jednu halušku, či sa nerozpadá.Ak áno cesto ešte zahustím krupicou a až potom pokračujem v zaváraní. Ak mi cesto zvýši, prikryjem ho foliou a odložím do chladničky. Ak urobím veľké haulšky, podávam ich ako prílohu k mäsu na šťave alebo k zelenine na šťave,
Krupicove halusky su vyborne, aj ja ich robievam, ale bez tuku. Tento
receptik si ukladam do KK.
Halušky budete mať jemné, až sa rozplývajú na jazyku. (Stačí pridať na uvedené množstvo asi polku mocca lyžičky, ale najlepšie keď si množstvo každý vyskúša sám.)